stempel91 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Witajcie, jakieś 8 miesięcy temu złożyłem komputer o następującej specyfikacji: Procesor: INTEL Core i7 14700K (kupiony na promocji dlatego wybrałem ten z odblokowanym mnożnikiem) Płyta główna: MSI MAG Tomahawk B760 DDR5 Wifi RAM: Corsair Vengeance RGB, DDR5, 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Chłodzenie CPU: Fractal Design Lumen S36 v2 RGB Dysk: SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 Zasilacz: Gigabyte UD850GM PG5 850W ATX 3.0 Zastanawiam się nad wymianą płyty głównej i zasilacza. Część komponentów wyłapane na pepper na dużej promocji dlatego nie jestem dumny z wyboru podstawki i zasilacza. W kwestii płyty zastanawia mnie czy ta płyta, jej pasywne chłodzenie i sekcja zasilania 12+1+1 jest wystarczająca dla tego procka który jest prądożerny i strasznie się grzeje (w Cinebench R23 temp. dochodzą do 98 stopni). Chciałem coś zrobić z tymi temperaturami. W grach procek podchodzi pod 85 stopni max ale w stress teście jest masakra na najnowszych mikrokodach. Wiem że może pomóc undervolting ale ogranicza mnie chyba płyta główna. Druga kwestią jest zasilacz. Wybrany 850W lecz pierwsza karta jaką miałem był dwu wentylatorowy RTX 4070 TI Super. Zmieniony na bardziej wymagającą kartę graficzną 4080 Super. Wersja Gigabyte z 3 wentylatorami. Czy nie powinienem zmienić zasilacza na 1000W. Z góry dziękuję za wszystkie rady Edytowane 6 godzin temu przez stempel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci Masz jeszcze 100w w zapasie na zasilaczu czyli jego potencjał jest dobrze wykorzystany pytanie czy jego praca ci odpowiada jak i całej jednostki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Sam zasilacz jest ok - działa półpasywnie, w pełni modularny więc i z kablami jest ok. Na razie bez zarzutów. Bałem się że pod pełnym obciążeniem będzie ograniczał moc karty albo procka Co do poradnika - bardzo dziękuje. Tylko znowu zastanawiam się czy mogę zrobić Undervolting na płycie z podstawką B760. Wiem że mają jakieś ograniczenia w tym zakresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu https://www.youtube.com/watch?v=d6Q90wfQizo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Faktycznie troszku ciepło. W pierwszej kolejności zainwestowałbym w coś taniego, czyli contact frame z ali. 53 minuty temu, stempel91 napisał(a): Gigabyte UD850GM PG5 850W ATX 3.0 W teorii powinien wystarczyć. 15 minut temu, axsin302 napisał(a): https://www.youtube.com/watch?v=d6Q90wfQizo Tylko do tego trzeba ustawić stary microcode. Ja bym się przy 14700k tak nie bawił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu wlasnie próbowałem zmianiać na CPU Core Voltage Offset Mode (- by CPU) i CPU Core Voltage Offset 0.100). Na nowych mikrokodach nic to nie dało i napięcie pozostało nie zmienione. Vires - sugerujesz żeby nic nie robić z tymi temperaturami ? (rozumiem ze sam contact frame moze pomoc ?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, stempel91 napisał(a): Płyta główna: MSI MAG Tomahawk B760 DDR5 Wifi Sekcja wygląda OK (12 x 75A). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 55 minut temu, stempel91 napisał(a): Vires - sugerujesz żeby nic nie robić z tymi temperaturami ? (rozumiem ze sam contact frame moze pomoc ?) Sugeruję że może pomóc. Masz solidne chłodzenie i nie powinno być aż takich problemów z temperaturami. Dlatego sugeruję, że może problem jest przepływem ciepła. Problem jest znany i ludzie piszą, że contact frame działa. Możesz brać bardziej markowe rozwiązanie lub coś za paręnaście złotych z ali. W tym drugim wypadku przynajmniej dużo nie stracisz, choć pewnie jakość będzie gorsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, stempel91 napisał(a): Vires - sugerujesz żeby nic nie robić z tymi temperaturami ? (rozumiem ze sam contact frame moze pomoc ?) Aktualne BIOS'y ustawiają już limity mocy na te ze spec. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 4 minuty temu, Kyle napisał(a): Aktualne BIOS'y ustawiają już limity mocy na te ze spec. ? Na pewno Intel grzebał w mikrokodach by naprawić problemy z tymi prockami, więc warto mieć aktualne. Co i jak dokładnie, to nie jestem zorientowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurboGuma Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu Mam i7 14700KF i zasilacz 600W, bez problemu ci wystarczy twój 850 W, miałem również przed zakupem z790 płytę b660 i wierz mi że raczej nie warto kupować płyty z chipsetem Z. Co do undervoltingu na początek ustaw sobie cpu load line na 4 i linie ac dc na advance na wartość 10 offset ustaw na -100 myślę że powinno być stabilnie, mam tomahawka jak ty ale na chipsecie z790 więc powinno być dobrze, jeśli będzie niestabilnie spróbuj offset ustawić na -90 itp, a jak będzie dobrze to możesz zawsze możesz ustawić cpu load line na 5 itp a ac dc na mniej np na 5 przez co procesor będzie brał jeszcze mniej wat. Ustaw sobie jeszcze iccmax current limit na 307 to wystarczy praktycznie do wszystkiego p1l 253 wat limitu i pl2 na 253 wat. I jeszcze w przypadku płyt b660 warto wyłączyć intel CEP po takich zabiegach powinieneś mieć z 35000 punktów cinebench r23 i i wszystkie zegary rdzeni p i e będą działać na pełnych prędkościach w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 43 minuty temu Zgłoś Opublikowano 43 minuty temu Godzinę temu, vries napisał(a): Na pewno Intel grzebał w mikrokodach by naprawić problemy z tymi prockami, więc warto mieć aktualne. Co i jak dokładnie, to nie jestem zorientowany. Wlasnie wolalbym nie wracac do starych mikrokodow. Nie zauwazylem jak dotad zadnej degradacji wiec wole zostac z tym co niby zapewniaja ze naprawilo problem. Temperatury poprawily sie na nowych mikorkodach o zawrotne 2 stopnie. 1 godzinę temu, TurboGuma napisał(a): Mam i7 14700KF i zasilacz 600W, bez problemu ci wystarczy twój 850 W, miałem również przed zakupem z790 płytę b660 i wierz mi że raczej nie warto kupować płyty z chipsetem Z. Co do undervoltingu na początek ustaw sobie cpu load line na 4 i linie ac dc na advance na wartość 10 offset ustaw na -100 myślę że powinno być stabilnie, mam tomahawka jak ty ale na chipsecie z790 więc powinno być dobrze, jeśli będzie niestabilnie spróbuj offset ustawić na -90 itp, a jak będzie dobrze to możesz zawsze możesz ustawić cpu load line na 5 itp a ac dc na mniej np na 5 przez co procesor będzie brał jeszcze mniej wat. Ustaw sobie jeszcze iccmax current limit na 307 to wystarczy praktycznie do wszystkiego p1l 253 wat limitu i pl2 na 253 wat. I jeszcze w przypadku płyt b660 warto wyłączyć intel CEP po takich zabiegach powinieneś mieć z 35000 punktów cinebench r23 i i wszystkie zegary rdzeni p i e będą działać na pełnych prędkościach w grach. Wlasnie moze powerlimit cos pomoze. Potestuje i zobacze gdzie wyraznie trace na wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...