nemoein Opublikowano Sobota o 00:57 Zgłoś Opublikowano Sobota o 00:57 (edytowane) Cześć dobry duszyczkom i doświadczonym znawcom osprzętu! Poszukuję monitora zarówno do pracy jak i do wieczornego grania, zatem musi być dość uniwersalny. Nie gram w gry multiplayer, a jeśli już to bardzo sporadycznie, gram głównie single i tam 60Hz w zupełności mi wystarcza, ale w razie czego chciałbym mieć nieco więcej, gdybym zechciał pograć, więc powiedzmy 120 Hz jako minimum. Zależy mi na ogólnej jakości, ale chciałbym aby miał: - rozmiar około 32" - pokrycie barw co najmniej 90% DCI-P3 - co najmniej 120Hz - HDR10 (HDR400 to nie HDR) - Format obrazu 16:10 lub jemu bliski, (nie chcę ultrapanoramicznego) - Preferowany G-sync lub G-sync Compatibile Przyznam szczerze, że nie znalazłem żadnego modelu spełniającego wszystkie wymagania w podanej cenie, zatem prawdopodobnie będę musiał iść na kompromis w tej kwestii. Na chwilę obecną mam kilka propozycji: - LG 32UN880 - ciężko teraz dostać bo już nie produkują, ale ma wszystko oprócz szybkiej matrycy - tu tylko 60Hz, ale za to ma kozacki uchwyt do biurka, zamiast wielkich podstawek. Kolega z pracy ma takie 2 i sobie bardzo chwali, ale on nie gra w gry... - https://www.x-kom.pl/p/1143757-monitor-led-32-i-wiekszy-samsung-odyssey-g7-ls32bg750npxen.html - trochę cena powyżej 3000, ale w sumie ma wszystko, no może oprócz braku G-synca, ale i tak jest dobrze - https://www.x-kom.pl/p/1165828-monitor-led-32-i-wiekszy-lg-ultragear-32gr93u-b.html - tu niestety brak HDR bo tylko HDR400. https://www.electro.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-samsung-odyssey-g7-ls32bg700euxen-32-3840x2160px-ips-144hz?ceneo_spo=false&ceneo_cid=d7339c89-1c14-c1cc-3991-b53daac57ae5 - jak wyżej brak prawdziwego HDR https://www.amazon.pl/ASUS-Wyświetlacz-gier-czarny-HDMI/dp/B0BGSS2GXG?dib=eyJ2IjoiMSJ9.0ZTHbZdFRvaearTPGuXBHxgjABRIMDEq8hvSDuSa9gAl0IdSEozGY8LCUMrRJ4LugIwYTtYJiNGKWuVarFuAhQe3TLyj0tgVT7iEb0QRbBwNRgL17HydrEYFqrpPEARbjSTKMUhb5NxZ7ehxYCF8gMjJjYNOsLyk6IAo1piYT3beWkieEDbFBCPhcExOhl--Tu1mCCbYGUxYipA0xeOHWGIZNhJMUJW-_c8qCB05nAUTP8g3DNvw8w0nOUynRJ4Ba_yz4fTaeP2p0ApY8U4j6WBnmzvndFmagWkQ-RVdS1GlgZ6olrAvI31RK6wz5Um_hCnskwI1TraRj2t4Aa0ogvgXh3TZoIOqSdBto0hDJzs.9GMWKcsuRtPPfhGPaISob0hU5k8GNB_ND-nSzCOdn94&dib_tag=se&qid=1738976013&refinements=p_n_feature_four_browse-bin%3A27389759031|27389768031|27389797031%2Cp_n_feature_six_browse-bin%3A28467994031|30171606031&rnid=27389758031&s=computers&sr=1-4&th=1 HDR 600, więc niewiele lepiej Oleda bym odpuścił z kilku względów: w pracy piszę dużo dokumentów, zatem statyczny obraz może powodować w dłuższym okresie wypalenia, ponadto nie odpowiada mi automatyczne ściemnianie podczas jasnych scen (dimming) - a tych w pracy biurowej jest sporo, poza tym i tak ceny są znacznie wyższe niż budżet jaki chcę przeznaczyć, mam TV Oled z tych powodów zrezygnuję. Może są jakieś monitory z innych marek np. KTC? Może nie w Polsce? Dzięki wielkie wszystkim i doceniam każdą radę. Edytowane Sobota o 00:59 przez nemoein Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 08:37 Zgłoś Opublikowano Sobota o 08:37 7 godzin temu, nemoein napisał(a): Oleda bym odpuścił z kilku względów: w pracy piszę dużo dokumentów, zatem statyczny obraz może powodować w dłuższym okresie wypalenia, Ja na monitorach (dowolnego typu) używam dwóch jasności: niskiej ~60cd - do czytania pdf, www, pisania w word, exel wysokiej 200cd - do filmów, gier i referencyjnego oglądania zdjęć Jeszcze nie miałem okazji przetestować monitora OLED przez np. dekadę, jednak nie byłbym taki pewien, czy przy tak niskich jasnościach jak 60cd na bieli tła tekstu, coś się nam miejscowo wypali. 7 godzin temu, nemoein napisał(a): ponadto nie odpowiada mi automatyczne ściemnianie podczas jasnych scen (dimming) W monitorach OLED to "pompowanie bieli" można całkowicie wyłączyć i obraz jest w pełni stabilny (nie ważne, czy białe okno będzie 5x5cm, czy pełny ekran, jasność bieli będzie identyczna). Kwestia tylko wejścia w MENU monitora i aktywacji funkcji (może być różnie nazywana w zal. od prod.) np. "Brightness Stability", albo "Uniform Brightness" itp. https://tftcentral.co.uk/reviews/asus-rog-swift-pg32ucdp funkcja Uniform Brightness w monitorze ASUS wyłączona: ... a następnie efekt po jej włączeniu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, na pewno ta funkcja Uniform Brightness byłaby u mnie włączona i przyznam, że nie byłem świadomy że takie coś jest. Na pewno chciałbym Oleda, pod względem kontrastu, kolorów, HDR, czasu reakcji deklasują konkurencję, niestety nie jestem skłonny aż tyle wydać na monitor, a i boję się wypalenia statycznych obrazów, jakich w pracy mam sporo. Monitor pewnie będzie chodził z 10-12 godzin dziennie, z czego 80% to praca z dość statycznym pakietem office czy z przeglądarką, dlatego musi to być matryca VA/IPS i 32 cale. Chętnię kupię Oleda jeśli te będą albo tańsze, na tyle, że będę mógł wymienić taki monitor co 3 lata (bez bólu), albo trwalsze, albo zostaną wyparte przez Mini Ledy czy coś innego to wówczas się zdecyduję. Obecnie już według Rtings każdy kolejny model zarówno telewizorów czy Monitorów Oled jest trwalszy od poprzedniego i wolniej się wypala, ale wciąż jest to dość uciążliwe, w szczególności przy statycznych obrazach. Teoretycznie mógłbym kupić najtańszego Oleda 27 cali, ale uważam, że to ma zbyt mały przeskok wielkościowo względem 24 monitora jakich dwóch używam obecnie i 27" jest zwyczajnie za mały - głównie w pracy czasem brakuje miejsca na wszystko. Docelowo chcę mieć jeden 32" + drugi 24 ustawiony pionowo. Po prostu jeden z 24 jest i tak już na wykończeniu, dlatego też rozglądam się za większym. Czytam regularnie jeszcze co piszą na rtings.com i wpadł mi w oko jeszcze LG 32GR93U-B - sumie HDR nie ma (HDR400), a tak to jest git, ale ludzie reportują, że po kilku miesiącach praktycznie zawsze powoduje problemy... zatem szukam dalej. Edytowane 12 godzin temu przez nemoein Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...