dragon0303 Opublikowano Piątek o 12:09 Zgłoś Opublikowano Piątek o 12:09 Witam, Zakupiłem w ostatnim czasie okulary VR Quest 3, jednak okazało się że mój 6-letni komputer nie daje rady przy grach PCVR :D Jest szansa zrobić w nim upgrade pod nowe technologie, czy raczej w cały nowy zestaw zainwestować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Piątek o 13:36 Zgłoś Opublikowano Piątek o 13:36 Witam nie wiem , bo to co wyskakuje u wujka google może nie pokrywać sie do faktycznych wymagań, a sam takowych nie posiadam , czyli GTX 1070 8GB twój procesor powinien targać temat, ale gdzie pisze ze potrzeba przynajmniej RTX 2070 Super i ale raczej ta i5 -7400 będzie zdecydowanie za słaba do RTX 2070 Super. ale temat chętnie poobserwuję , bo kiedyś w piernikowym mieście był salon i miałem sie wybrać ale jak ogłosili przybycie Devida to niestety punkt nie utrzymał sie. a takie pytanie czy już warto zakupić google ? i czy wrażenia są takie jak w filmie Player One ? , xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Piątek o 15:21 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:21 (edytowane) Quest 3 kupuje się głównie ze względu na rozdzielczość, obecnie można podłączyć wszystko bezprzewodowo z bardzo wysokim bitrate przez WiFi 6E. Używając ten komputer z Quest 3, mógłbym to porównać do kupna monitora 4K i używania tylko rozdzielczości 720p... bez sensu. Minimum pod te gogle VR to coś pokroju Ryzen 5 3600 (Core i5-7400 jest prawie 3x wolniejszy) i RTX 4060 (GTX 1060 jest ponad 3x wolniejsz), więc czas kupić nowy PC. Na monitorze w 25-30 FPS jeszcze pograsz, ale w VR po chwili rozboli cię głowa... i możesz pożegnać się z obiadem. Edytowane Piątek o 18:30 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon0303 Opublikowano Piątek o 18:37 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:37 Pytanie zatem brzmi czy jestem w stanie w tym kompie zrobić tylko upgrade procesora i karty graficznej, (jeśli tak to polećcie proszę coś co pasuje), czy jednak trzeba celować w cały zestaw bo płyta główna i zasilacz już nie dadzą rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Piątek o 21:26 Zgłoś Opublikowano Piątek o 21:26 (edytowane) 3 hours ago, dragon0303 said: Pytanie zatem brzmi czy jestem w stanie w tym kompie zrobić tylko upgrade procesora i karty graficznej, (jeśli tak to polećcie proszę coś co pasuje), czy jednak trzeba celować w cały zestaw bo płyta główna i zasilacz już nie dadzą rady. Hmm, postaram się odpowiedzieć, bo chyba nie znajdziesz nikogo na tym forum kto tak bardzo lubi start sprzęt i... ożywianie trupów. Użyję prostego porównania wydajności w wielowątkowym benchmarku wbudowanym w CPU-Z. Obecny: Core i5-7400 uzyskuje 1460 pkt Minimum: Ryzen 5 3600 uzyskuje 4300 pkt Mój (starszy o 3 lata niż twój) Xeon po OC uzyskuje 4400 pkt (ale to zupełnie inna platforma) Musisz wymienić na najmocniejszy Core i7-7700K co zwiększy wydajność do 3000 pkt (nadal trochę mało) Musisz wymienić RAM z 1 kości 8GB DDR4-2133MHz na 2 kości 2x8GB DDR4-2400MHz (można spróbować DDR4-3200, ale DDR4-2400 to chyba max dla tego procka) Musisz wymienić GTX na RTX 4060 (starsze PCIe 3.0 marginalnie obniży wydajność o 1-3%) Obecny zasilacz jest wystarczający pod RTX 4060 OC starszych Core i7-4770K jest dość proste, wystarczy zwiększyć napięcie i z 3.9GHz możesz spokojnie wykręcić 4.5GHz. Jak trafisz na dobrą sztukę, to możesz uzyskać nawet 4.8-5.0 GHz @ 1.35v) co da wynik ok. 3300-3600 pkt. Inne: Nie wiem jakie masz chłodzenie na CPU, ale nie będzie problemem by znaleźć coś wydajnego i taniego pod LGA1150. Twoja płyta nie posiada TPM 2.0, ale ze względu na gry warto tam zainstalować Windows 11 24H2 Build 26100+ Sprawdź czy płyta ma najnowszy BIOS H110M-K BIOS 4401 ze stycznia 2024 Edytowane Piątek o 21:57 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Piątek o 23:09 Zgłoś Opublikowano Piątek o 23:09 1 godzinę temu, First Ever napisał(a): ożywianie trupów. ja to robić xD tylko czasami jest opór społeczny , co ? po wymianie dysku na SSD PC będzie działał lepiej ? gość ewidentnie chyba chce mnie tylko na kasę naciągnąć, hmmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano Piątek o 23:25 Zgłoś Opublikowano Piątek o 23:25 Nie szukałem, nie rozglądałem się... Na chwile obecną co jest warte uwagi na zakup VR? Meta Okulus 3, Valve Index, może coś innego? W tym temacie jestem totalnie zielony ale jako stary fan Half-Life chciałbym dowiedzieć się co poniesie opowieść Alyx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon0303 Opublikowano Sobota o 18:15 Zgłoś Opublikowano Sobota o 18:15 Mówiąc o RTX 4060 masz na myśli wersję 8 GB czy 16GB? A mówiąc już o nowym zestawie pod VR to co tam jest teraz na czasie? Budżet 3-4 tysiące, może znowu będzie spokój na 6 lat xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano Sobota o 19:54 Zgłoś Opublikowano Sobota o 19:54 (edytowane) Sprzedaj stary komp i kup coś nowego. Ogólnie cały komputer może być średniopółkowy, ale karta najlepiej jak najmocniejsza i z dużą ilością VRAM. Wszytko to zależy też od tego, w co będziesz grał. Jakiś Ryzen 5 7600, RTX 3090/RX7900 GRE/RX 7900 XT/RTX 4080 i będziesz grał w nowe gry VR z dobrą ostrością i 60 FPS. Ja mam RX 6750 XT i np. w Assetto Corsa Competizione mocy mi brakuje, ale Half Life Alyx chodzi na nim dobrze (acz nie grałem dużo). Jeżeli będziesz chciał grać w ACC, to mocniejszy procesor wskazany. Edytowane Sobota o 19:54 przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon0303 Opublikowano Niedziela o 13:59 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 13:59 Wiem że to troche zrzucania odpowiedzialności ale zbudowalibyście mi taki zestaw żebym go tylko zamówił w okolicach 4000 zł? Bez dysku bo mam dwa SSD i chyba w tym temacie nic się nie polepszyło. Latami już w tym nie siedzę i nie chce mi się wertować różnych rankingów żeby to wszystko spasować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 16:00 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 16:00 Dysk też sprzedaj, tak będzie najlepiej jeśli to Sata szczególnie. A cały komp szybciej pójdzie gotowy do użytku możesz za niego krzyczeć 1000zł wystaw od razu a jak sprzedaż to przyjdź na forum w dwa dni będziesz miał nowy Szczególnie ten MX300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Niedziela o 16:28 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 16:28 2 hours ago, dragon0303 said: Wiem że to troche zrzucania odpowiedzialności ale zbudowalibyście mi taki zestaw żebym go tylko zamówił w okolicach 4000 zł? Bez dysku bo mam dwa SSD i chyba w tym temacie nic się nie polepszyło. Latami już w tym nie siedzę i nie chce mi się wertować różnych rankingów żeby to wszystko spasować. Pierwszy lepszy Intel: https://www.x-kom.pl/p/1299999-desktop-silver-monkey-x-battlestation-argb-i5-12400f-16gb-1tb-rtx4060ti.html Pierwszy lepszy AMD: https://www.x-kom.pl/p/1291935-desktop-silver-monkey-x-battlestation-argb-r5-5600-16gb-1tb-rtx4060ti-w11x.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon0303 Opublikowano Niedziela o 16:43 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 16:43 Podziękował, zbuduję coś na ich podstawie. Rozumiem że nie warto dopłacać do 16 GB pamięci karty graficznej w takiej konfiguracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Niedziela o 17:42 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 17:42 Wszystko zależy od rozdzielczości: 1080p - 8GB 1440p - 12GB 2060p - 16GB (czasami wystarcza 12GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano Niedziela o 17:53 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 17:53 (edytowane) Do VR VRAM ci się przyda. Edytowane Niedziela o 17:53 przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 18:17 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 18:17 (edytowane) https://www.morele.net/inventory/info/0fd487da/ https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-endorfy-fera-5-ey3a005-11788464/ Edytowane Niedziela o 18:19 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Poniedziałek o 08:48 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 08:48 Za 4300 masz z wydajniejszym 7500F https://proline.pl/koszyk/4bdf3588 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...