mizako Opublikowano Czwartek o 12:44 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 12:44 Mam zamiar kupic PC typowo biurowy do przegladania internetu, analiz wykresow gieldowych (proste narzedzia), programowania w pythonie (amatorsko), excel, czytania ebookow. Nie zamierzam grac w gry komputerowe. Po przejrzeniu roznych poradnikow zdecydowalem sie wstepnie na taki zestaw komputerowy. Procesor: AMD Ryzen 5 8500G Box Plyta glowna: ASRock A620M-HDV/M.2+ Pamiec RAM: Kingston FURY 16GB (2x8GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO Dysk twardy: Lexar NM620 512 gb - taka ilosc powinna mi wystarczyc Zasilacz: be quiet ! System power 450W (BN326) Obudowa: nie wiem na jaka sie zdecydowac Monitor: iiyama ProLite XUB2492HSU-B6 24 Klawiatura: Powerton LANA, klawiatura przewodowa (USB) Po przejrzeniu Allegro oraz zsumowaniu wychodzi okolo 2435 bez obudowy. W przyszlosci nie planuja rozbudowywac komputera o dedykowana karte graficzna. Moge zaplacic za lepsze jakosciowe komponenty, ale nie chce placic za to z czego nie bede korzystal (np. Mocniejszy procesor czy zasilacz). Moje watpliwosci: Zasilacz: czy 450W pod moje potrzeby to nie za duzo ?? czy nie lepiej wziasc troszke drozszy zasilacz Zasilacz BE QUIET! Pure Power 11 400W 80 Plus Gold ?? Obudowa: Po zakupie zamierzam caly komputer zlozyc sam, nigdy wczesniej tego nie robilem, wiec tez zalezy zeby obudowa nie byla jakas bardzo trudna do montazu. Wyglad: stylistyka biurowa (nie gamingowa). Na pewno chcialbym zeby miala z co najmniej 2 porty usb a najlepiej 3 porty, 1 port usb typu C (na komorke, zeby od razu podpinac do komputera), wejscie sluchawkowe. Monitor: Przy wyborze monitora kierowalem sie zeby mial pivot, regulacje wysokosci oraz byl przejazny dla oczu. Znalazlem dwa monitory pierwszy: iiyama ProLite XUB2492HSU-B6 24, ktory ma 4 x port usb (v. 3.2 Gen 1 (5Gbps, DC5V, 900mA) oraz iiyama proLite XUB2493HSU-B6 24 ktory ma 2 porty USB 2.0. Posiadam dysk zewnetrzny, odtwarzacz mp3 oraz lampki do roweru wszystko wykorzystuje USB 2.0 (mp3 oraz lampki do ladowania). Czy nie bedzie problemow z kompatybilnolnoscia gdy zdecyduje sie na minitor iiyama ProLite XUB2492HSU-B6 24 z 4 portami USB 3.2. Klawiatura: Zalezy mi zeby byla ergonomiczna. Czy sa jakies inne modele wedlug Was godne polecenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 13:06 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 13:06 (edytowane) Pamięć OC do biura to zły pomysł. No chyba, że ten RAM ma profil nonOC (JEDEC) 5200 MT/s @ 1,1V ??? Chłodzenie BOX nie radzi sobie z Ryzen 5500GT (przy ustawieniach standardowych, czyli TDP 65W= u AMD realnie 88W). Jeśli przy tym Ryzen 8500G dali to samo chłodzenie, to przy 88W też będzie gotowanie. Czyli kup jakieś dobre chłodzenie do tego. Mieliśmy tanie zasilacze be quiet i po paru latach padały łożyska wentylatorów, więc albo kup coś z wyższej serii (PurePower), albo bierz coś innego producenta. 28 minut temu, mizako napisał(a): czy 450W pod moje potrzeby to nie za duzo ?? Tak, niepotrzebnie dużo, ale obecnie ciężko kupić DOBRY zasilacz, mający mniej niż ~500W. 28 minut temu, mizako napisał(a): iiyama ProLite XUB2492HSU-B6 24, Osobiście jestem zdania, że monitor, który ma tylko 1920x1080 na tej wielkości, to odpad, na który żal patrzyć (minimum bym celował w 2560x1440 na 23,8") CHYBA ŻE masz jakieś dziwne, przestarzałe, a specjalistyczne, nieskalujące się prawidłowo aplikacje - to wówczas inna bajka, bo wtedy wyboru nie ma. Edytowane Czwartek o 13:13 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Czwartek o 16:56 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:56 Jak to ma być biuroweic, to lepiej kup firmówkę della lub fujitsu. To są komputery nie do zdarcia. Mam w pracy prawie same takie i działają dopóki ich moc pozwala uciągnąć windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Czwartek o 17:58 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:58 kup sobie lepiej jakiegoś Nuca np 14 pro https://www.net-s.pl/produkt/asus-intel-nuc-14-pro-90ar0072m000p0-1580538;20-c-10 wydajnosć cpu,gpu,npu i kodeki i powiesisz na ścianie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Czwartek o 19:22 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 19:22 albo della: https://www.x-kom.pl/p/1273427-desktop-dell-vostro-3030-sff-i5-14400-16gb-512-win11p.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mizako Opublikowano Czwartek o 20:28 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 20:28 (edytowane) Dzięki za sugestie. Dochodzę do wniosku, że ten mój zestaw to chyba nie najlepszy pomysł. Co do nettopa to nie wiedziałem nawet że coś takiego. Jednak nie zdecyduje się na niego, ze względu na cenę, a drugie, że mam dosyć duże mieszkanie i wielkość skrzynki jest bez znaczenia. Myślę, żeby kupić jakiś komputer poleasingowy, który obsłuży przy otwartych wielu stronach internetowych i aplikacjach biurowych bez żadnego przycinania Windows 11 w wersji Home. Z tego co czytałem w necie seria Intela Core i3 w zupełności wystarczy. Na allegro są takie komputery od 6 do 10 generacji. Wydaje mi, że 9 generacja powinna być ok. Proszę o wasze sugestię z której generacji wybrać procesor ? Tak, żeby płynnie chodziło. 500 gb dysk SSD i 16 gb ramu, bez napędu optycznego. Czy według Was taki sprzęt będzie ok ? https://allegro.pl/oferta/hp-prodesk-600-g5-i3-9100-16gb-480ssd-w11-15134377464 Edytowane Czwartek o 20:28 przez mizako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Piątek o 16:51 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:51 (edytowane) Skoro to nie najnowszy sprzęt, to może i5 lepiej, także ze względu na lepszą integre, skoro nie ma dodatkowej grafy. edit: np. takie cuś: https://amso.pl/product-pol-269914-Dell-Optiplex-7090-Micro-i5-11600-6x2-8GHz-16GB-480GB-SSD-Windows-11-Home.html Edytowane Piątek o 16:52 przez MiG29 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 17:55 Zgłoś Opublikowano Piątek o 17:55 (edytowane) 11 generacja ma gorszą wydajność/W od 10 generacji (11 generacja potrafi być wolniejsza przy tej samej mocy od 10 generacji - odsyłam do testów np. i5 10400 i 11400 na TechPowerUp i testu w Cinebench multicore). Sądząc po wielkości obudowy, ciekawe jak tutaj będzie z hałasem i temperaturami CPU, nawet przy tych marnych 65W. Swoją drogą 11600 ma chyba też PL2, analogicznie jak 12 generacja, gdzie ciepła będzie jeszcze więcej przez chwilę niż 65W, a obudowa tego komputerka nieco śmiesznie mała. Edytowane Piątek o 18:09 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Piątek o 18:13 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:13 Jeśli przeznaczenie biurowe to się sprawdzi. Mam takie w pracy w dużych ilościach, generacje od 3 do 10 właśnie. Pracują w niekorzystnych warunkach, bo nikt o nie nie dba, przez całą swoją żywotność nikt nie zagląda do nich, aby np. wyczyścić z kurzu, zmienić pastę itp. I ewentualne naprawy dotyczą tylko dysków. Żaden też nie hałasuje. Oczywiście to tylko propozycja, ale, np. żaden z moich domowych składaków nawet połowy takiego czasu nigdy nie wytrzymał bez padnięcia. Więc jeśli to ma być po prostu urządzenie aby długo i bezawaryjnie działało i wykonywało swoje zadania, to dla mnie tylko coś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 18:18 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:18 (edytowane) Z moich składaków, które nawet składałem do firmy, to nie ma problemów z wytrzymaniem kilkunastu lat. Oczywiście nie licząc tych paru zasilaczy be quiet niższej serii (tłukące się łożyska po paru latach - bq stracił po tym incydencie w moich oczach), lub awarii dobrych pamięci RAM (jednej kostki) w jednej z maszyn (rzadkie, ale bywa - pech i nawet w serwerowym DELL coś takiego może się zdarzyć ). Koledze, któremu doradziłem zakup nowego DELL (też do firmy) wentylator tłukł się od nowości - wymienili NBD, nie mniej jednak tak tylko piszę, by pokazać, że nie ma sprzętów idealnych od DELL. Także można złożyć składaka i składaka. Ja składam takie, co chodzą czasem w temp. 40 stopni C (okres letni, poddasze), 24g/dobę (przez cały rok) i po dekadzie nadal sprawne. Także prawda jest bardziej skomplikowana, niż stwierdzenie DELL "niezajechalny" a składak "jednorazówka". Osobiście mam większe zaufanie do składaka złożonego przeze mnie, niż do produktu od DELL (pod wzgl. niezawodności MÓJ składak ustępować nie będzie, ale pod wzgl. ciszy wygra ... a biorąc pod uwagę gotujące się CPU w nowszych DELL, to pod wzgl. niezawodności obstawiam, ze mój składak pożyje dłużej) Tylko znowu: JA to nie jestem @mizako - to jak złoży i z czego (obudowa, chłodzenie, dobór CPU, ustawienia) ma znaczenie. W pracy mamy obecnie prawie 7 maszyn na Ryzen 5500GT z chłodzeniem BOX - JA wiedziałem, że wskazane jest wyłączenie AMD Performance Boost pod tym chłodzeniem ... ale czy zwykły składacz to będzie wiedział? (jak kupione zostanie lepsze chłodzenie, to dopiero odblokuję pełną wydajność) Aha ... do komputerów biurowych, to ja daję lepsze płyty, niż to co kolega tam zaplanował kupić. Przykładowo pod tymi Ryzen 5500GT to mamy płyty ASRock Steel Legend M na układzie 450 - sekcja pod porządnym radiatorem. Ludzie do biura biorą śmieciowe płyty bez radiatora pod i5 i się dziwią, że szlag im te PC trafia szybciej niż DELL. Tym czasem jak PC ma wytrzymać te kilkanaście lat, to musi być złożony z porządnych komponentów. Przypomniał mi się jeden pseudo-informatyk-ancymon. Zamontowałem w komputerze kolegi wentylator systemowy (bo nie miał zupełnie w swoim składaku, złożonym przez ancymona). Przychodzę po roku do niego, bo coś pisał, że z kompem coś nie teges. Zaglądam do środka a wentylatora (tego co założyłem) nie ma. Pytam "WTF?", a on na to, że przyszedł ancymon i wyciągnął wentylator, bo "to pic na wodę" (słowa ancymona) - tak ... takie debile chodzą po tej ziemi i składają kompy, a później się dziwią, że się psują. Edytowane Piątek o 18:42 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Piątek o 18:45 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:45 Nie mówię, że tylko dell, równie dobre są fujitsu i pewnie inne. Połowa u mnie to delle, połowa fujitsu. Po prostu firmowe kompy są same ze sobą maksymalnie kompatybilne i nic się w nich nie gryzie, co jak w składakach z podzespołów od różnych firm może wyjść po latach w postaci awarii. Ja też mocno zawiodłem się na BQ, zarówno gold zasilacz straigh power, jak i chłodzenie wodne padło u mnie po paru latach. Do dego płyty asusa, GB, grafiki palita, gaiwarda. Zasilacze, to niezliczona ilość. Zestawy zawsze dobierałem kierując się polecanymi - kiedyś z portalu/forum pclab, później z pura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 18:53 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:53 Przyznaję, że robienie składaka dzisiaj nie jest proste. Odpalasz takiego, a on domyślnie nie pracuje z parametrami zgodnymi ze specyfikacją (sprawa nie trzymania limitów mocy @Intel - może już coś drgnęło po ostatniej aferze). ... albo wkładam RAM DDR4 3200 JEDEC do płyty MSI Z-370 A-PRO + i3 8100 i domyślnie RAM płyta ustawiła na 3200 (zgodnie ze spec. CPU powinno być 2400 MT/s). Także są miny, zrobione przez producentów płyt głównych. Swoją drogą, co się popsuło w tych BQ Straight Power? One to już takie lepsze. Mamy w jakichś kompach te lepsze Be Quiet i odpukać na razie chodzą bez problemu, a już chyba z dekada będzie 😉 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Piątek o 19:26 Zgłoś Opublikowano Piątek o 19:26 BQ wyłączył się w trakcie przeglądania neta i już nie wstał 🙂 Z kolei AIO dostało głośnego terkotania łożysk - padła pompka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 19:32 Zgłoś Opublikowano Piątek o 19:32 No to niezłe jajo z tym zasilaczem be quiet. Natomiast to AiO, to z jakiej serii? (Silent Loop czy Pure Loop) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano Piątek o 20:48 Zgłoś Opublikowano Piątek o 20:48 Pure. Zasilacz padł równo 2 tyg. po gwarancji, ale za to chłodzenie jeszcze pod koniec, a że nie było już takich modeli w sprzedaży, to oddali całą kasę 🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...