Skocz do zawartości
mikogth

Wybór CPU (Intel, AMD) - granie, praca

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pyt. Chciałbym żłożyc kolejny PC ale nwm co wybrać.
(Posiadam jeden z R5 3600 i jeden z R5 7600). Zastanawiam się nad wyborem z kilku opcji:
- i5-14600K (970 zł) / 12600K (z płytą 1300)
- 5600(X)/5700X-5800X (5700X3D)
- 7700X/9700X (7600X3D)

Budżet ew do max 1500 za samo CPU

Komputer do grania, pracy

Edytowane przez mikogth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, McBoss napisał(a):

Od rana dziś przeglądam fora, benchmarki i co mogę podpowiedzieć to byś brał 7700X, ewentualnie 7600X3D.

Ja się zastanawiam czy ew 7700X czy 9700X do kolejnego PC. Niby mówią, żeby 7700 ale ogólnie wolę (z X) xD

Ew wziąłbyś 9 7900 (bez X) bo od 1200 do 1319 zł) za niego (w cenie 7700X)?

Edytowane przez mikogth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Kyle napisał(a):

Ja wolę bez X - przynajmniej się tak nie gotują w rejonach 95 stopni C, jak te modele z "X" (7700X).

Spoko. Ogólnie i tak patrzyłem bez "X". Zastanawiam sie czy ew doplacać do 7900 (bo nie całe 1400 zl) lub intela

Edytowane przez mikogth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest właśnie chora sytuacja, że 7900 kosztuje (czasami) więcej niż 7900X 🥴 W takiej sytuacji już lepiej kupić "X" i ustawić mu parametry modelu nonX 😉 Analogicznie i5 14600K jest akurat obecnie znacznie tańszy od i5 14600, a nawet i5 14500 🤣

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Kyle napisał(a):

To jest właśnie chora sytuacja, że 7900 kosztuje (czasami) więcej niż 7900X 🥴 W takiej sytuacji już lepiej kupić "X" i ustawić mu parametry modelu nonX 😉 Analogicznie i5 14600K jest akurat obecnie znacznie tańszy od i5 14600, a nawet i5 14500 🤣

Patrzyłem Morele i Euro: na Morele 7900 (bez X) kosztuje 1364 a z X 1599zł.
14600K w komputroniku 974 zł i nie wiem co brac do 3 PC :3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czym to będzie chodzić? Czy tylko sam procek? Intel będzie z AIO 360 dla świętego spokoju 400+zł, musi mieć obudowę która to schowa 

7900 dual fortis, dla x tak samo czy 3XD ale obudowa też się przyda która będzie przewiewna 

Lepiej wybrać AMD, kupisz średnią półkę jeżeli chodzi o plyty i masz jeszcze szanse na upgrade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, axsin302 napisał(a):

Z czym to będzie chodzić? Czy tylko sam procek? Intel będzie z AIO 360 dla świętego spokoju 400+zł, musi mieć obudowę która to schowa 

7900 dual fortis, dla x tak samo czy 3XD ale obudowa też się przyda która będzie przewiewna 

Lepiej wybrać AMD, kupisz średnią półkę jeżeli chodzi o plyty i masz jeszcze szanse na upgrade

Intel czy 7900 tak czy siek byłoby AIO.
Ew moge dopłacać do 9700X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o granie to 8 rdzeni wystarczy(7700) a w rozdzielczości 1440p to bez różnicy czy ma x czy nie bo dopiero 4090/5090  będzie go dojeżdżać na maxa. Generowanie ciepła to też problem i dodatkowy hałas i lepiej to dopakować w kartę lub kupić sobie jeszcze jeden dysk bo 1t to teraz trasznie mało. 

Co to za praca? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, axsin302 napisał(a):

7900 dual fortis,

Ryzen 7900 bez X, to 88W, także zwykły Fortis 5 z jednym wentylatorem, powinien to schłodzić na poziomie niesłyszalnym. Ten proc, jest najzimniejszy przy jakimś pełnym obciążeniu wszystkich rdzeni (cinebench multicore) bo moc rozkłada się na 2 chiplety. W grach paradoksalnie może być cieplejszy (moc w grach, którym wystarczy 6 rdzeni idzie na jeden chiplet).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Kyle napisał(a):

Ryzen 7900 bez X, to 88W, także zwykły Fortis 5 z jednym wentylatorem, powinien to schłodzić na poziomie niesłyszalnym. Ten proc, jest najzimniejszy przy jakimś pełnym obciążeniu wszystkich rdzeni (cinebench multicore) bo moc rozkłada się na 2 chiplety. W grach paradoksalnie może być cieplejszy (moc w grach, którym wystarczy 6 rdzeni idzie na jeden chiplet).

A jaki ew jest 9600X 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jest za 189zl w RTV, tak że bez różnicy a może będzie chciał zmienić później na 9800x3D to też da radę 

A co mu proponujesz articta za 120zł no też da radę ale dużo nie nadpłacić za ten zapas. 

A jednak 140mm generuje miejszy hałas lub jest on inny przyjemniejszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, axsin302 napisał(a):

Akurat jest za 189zl w RTV, tak że bez różnicy a może będzie chciał zmienić później na 9800x3D to też da radę 

A co mu proponujesz articta za 120zł no też da radę ale dużo nie nadpłacić za ten zapas. 

A jednak 140mm generuje miejszy hałas lub jest on inny przyjemniejszy 

Nie stać mnie na wydumany CPU za 2000, który g..o różnice robi w 1440p w stosunku do innych.

Szybciej bym wziął 14600K za 970 zł albo 9600X.

Edytowane przez mikogth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

720p i RTX4090. Czyś ty się szaleju najadł???

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-9600x/21.html

Wystarczy przejść dalej i zobaczyć to co najważniejsze czyli minimalny klatkaż i 9600X daleko za 7700. Ech...

Edytowane przez Grolshek.
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Grolshek. napisał(a):

720p i RTX4090. Czyś ty się szaleju najadł???

No niestety nie ma testów w 800x600 🙂. A tak serio: procesory w grach, należy porównywać tak, by mieć pewność, że GPU nie jest wąskim gardłem, a przy niskich rozdzielczościach, jest pewność, że nie jest. Także zanim zaczniesz krytykować, pomyśl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Kyle napisał(a):

No niestety nie ma testów w 800x600 🙂. A tak serio: procesory w grach, należy porównywać tak, by mieć pewność, że GPU nie jest wąskim gardłem, a przy niskich rozdzielczościach, jest pewność, że nie jest. Także zanim zaczniesz krytykować, pomyśl.

Tak znam to pitolenie naganiaczy-jutiuberów które nic nie mają wspólnego z rzeczywistością. Sam się dałem nabrać na te durne wykresy. 7700 jest lepszy od 9600X we wszystkim poza temperaturami i to w sumie wszystko w tej dyskusji.

Edytowane przez Grolshek.
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Grolshek. napisał(a):

Tak znam to pitolenie naganiaczy-jutiuberów które nic nie mają wspólnego z rzeczywistością. Sam się dałem nabrać na te durne wykresy.

Z tego powodu sam to niejednokrotnie badałem i mierzyłem. Po odpowiednim obniżeniu rozdzielczości, już nie zmienia mi się zupełnie FPS (moment, w którym GPU nie jest ani przez chwilę wąskim gardłem). Także jak patrzę na porównanie różnych CPU w grach, to właśnie w 1280x720 najchętniej (sam gram w 4K).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.04.2025 o 09:20, Kyle napisał(a):

Z tego powodu sam to niejednokrotnie badałem i mierzyłem. Po odpowiednim obniżeniu rozdzielczości, już nie zmienia mi się zupełnie FPS (moment, w którym GPU nie jest ani przez chwilę wąskim gardłem). Także jak patrzę na porównanie różnych CPU w grach, to właśnie w 1280x720 najchętniej (sam gram w 4K).

roblox dla Kyle

Edytowane przez axsin302
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 14600K nie jest złym prockiem. Jego wadą jest martwa platforma. W tej chwili za cenę 14600K bierzesz 7700/9600X i masz otwartą drogę do 9800X3D w przyszłości a patrząc na długość życia AM4 to jeśli AMD nas nie wystawi to AM5 będzie równie długo żyło. Na kogucików powyżej w ogóle nie patrz bo jeden gra w 720p a drugi ma jakieś fobie. 7700 jest wydajniejszy i cieplejszy, 9600X jest chłodny ale trudniej go będzie w przyszłości sprzedać kiedy 8 rdzeni będzie sie przydawać. Obydwa w porównaniu z 14600K dają jakąś perspektywę rozwoju. Czuwaj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Grolshek. napisał(a):

Ale 14600K nie jest złym prockiem. Jego wadą jest martwa platforma. W tej chwili za cenę 14600K bierzesz 7700/9600X i masz otwartą drogę do 9800X3D w przyszłości a patrząc na długość życia AM4 to jeśli AMD nas nie wystawi to AM5 będzie równie długo żyło. Na kogucików powyżej w ogóle nie patrz bo jeden gra w 720p a drugi ma jakieś fobie. 7700 jest wydajniejszy i cieplejszy, 9600X jest chłodny ale trudniej go będzie w przyszłości sprzedać kiedy 8 rdzeni będzie sie przydawać. Obydwa w porównaniu z 14600K dają jakąś perspektywę rozwoju. Czuwaj!

Ja moge ew. dołożyć do 9700X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Grolshek. napisał(a):

Ale 14600K nie jest złym prockiem. Jego wadą jest martwa platforma.

Jest ciekawym procesorem, ale platforma LGA1700 faktycznie mało rozwojowa (nawet te Barlett Lake pod znakiem zapytania). Jak kolega chce kupić teraz jakiś zestaw i później wymienić CPU, to może faktycznie AM5 + ... jakiś tani Ryzen (np. 7500f) który będzie wymieniony (bliżej końca wsparcia AM5, już na procesor "ostateczny" dla tej platformy. Kwestia wyboru strategii kupującego.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ciekawym procesorem, ale platforma LGA1700 faktycznie mało rozwojowa (nawet te Barlett Lake pod znakiem zapytania). Jak kolega chce kupić teraz jakiś zestaw i później wymienić CPU, to może faktycznie AM5 + ... jakiś tani Ryzen (np. 7500f) który będzie wymieniony (bliżej końca wsparcia AM5, już na procesor "ostateczny" dla tej platformy. Kwestia wyboru strategii kupującego.

Ja jak składam, to raczej nie modernizuje tylko juz na "stałe. Co najwyżej wymianić dyski M.2 czy DDR5 na "większą ilość".  A potem jak są "nowości" to składam "nowy" stacjonarny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku LGA1700 nadal jest jakąś opcją 😉 To żeby Ci łatwo nie było, może jeszcze coś na LGA1851 oglądniesz? 😁

Patrzyłem, ale na X-kom to mi powiedzieli, że nie ma sensu brać 245K bo wydajność ta sama co 14600K :3
Ogólnie X-kom to widzę jest "pro-intelowski".
14600K myślałem ew z 5070.

Edytowane przez mikogth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi