Skocz do zawartości
Gość mikogth

Wybór CPU (Intel, AMD) - granie, praca

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Kyle napisał(a):

Sądziłem, że rozmawiamy o procesorach używanych na standardowych ustawieniach (zgodnych ze specyfikacją). Bo to, że się ten CPU gotuje przy 133W (a jest to model 1 chipletowy) to mnie nie dziwi. Przy 88W PPT (=64W/chiplet) powinno być znacznie chłodniej.

Na defaultowych ustawieniach wali od razu na 95 stopni i zbija zegary do około 4900MHz. 7500F ma jakąś inną budowę? Dlaczego tamten się nie grzeje wcale a ten jak wściekły?

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Sprawdź ile Wat ten procesor zjada na domyślnych. Nie powinien się aż tak gotować. Tutaj na zwykłym powietrznym się tak nie gotuje:

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7700-non-x/23.html

Wróciłem z roboty i pchany ciekawością odpaliłem ALL AUTO na płycie. Rezultat: Prime95 4450MHz 62 stopnie, 1,09V, w spoczynku nawet 0,845V pokazuje HWInfo. Cinebench R23, 4850 MHz 1,14V 69stopni 18000+ wynik. To chyba norma nie? Wygląda na to że jak ktoś normalnie go odpali na standardowych ustawieniach to będzie bardzo zadowolony. W momencie włączenia PBO na jakichkolwiek ustawieniach temperatura w Prime95 momentalnie skacze do 95 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Kyle napisał(a):

No teraz, to wygląda ładnie. Tylko ciekawe czemu Prime 95 (SmallFFT??) grzeje mniej niż Cinebench R23 multicore. U mnie na Intelu zdecydowanie Prime daje w gaźnik (96W lekko, podczas gdy Cienebench R23 tylko 76W)

Odpaliłem jeszcze raz wszystkie testy. Kaganiec trzyma w każdym przypadku na 90W. Temperatury i MHz jak wyżej. Włączenie PBO i 150W od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, TomTom44 napisał(a):

Do gier to oczywiste że 7600x3d będzie dużo dużo lepszy. No ale jego cena to prawie 1500zl a 9600x jest do dostania za 920-949zl. Na chwilę obecną 7600x3d jest nieopłacalny w zakupie. 

To lepiej iść w 9600X + 9070XT ? czy dopłacić do 9700X?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...