Skocz do zawartości
Miltenf

PC do pracy [5000-7000zł bez GPU]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wiele lat temu użytkownicy tego forum pomogli mi dobrać zestaw komputerowy, który działa do dziś. Jednak nadeszła pora na nowy więc liczę, że i tym razem ktoś doradzi.

Chcę złożyć zestaw do zastosowań profesjonalnych, nie do gier, który wystarczy mi na długo.

Zastosowania dość zróżnicowane z kilku bieżących: obliczenia numeryczne (Mathematica itp), przetwarzanie multimediów i rendering w czasie rzeczywistym (Touchdesigner), standardowe codzienne rzeczy (internet, filmy itp), może też się czasem pojawić montaż filmów czy dźwięku (Resolve, Premiere pro, audition itp), programowanie czyli ogólnie rzecz biorąc najróżniejsze zastosowania.

Chcę kupić na razie zestaw bez GPU i tymczasowo używać dotychczasowego GTX960 (kartę dokupię później i nie wiem jeszcze jaką bo to zależy od rozwoju kilku projektów).

Co mam: Chłodzenie CPU: Endorfy Fortis 5 Dual Fan, kilka dysków HDD ze starego PC i wszystkie peryferia łącznie z telewizorem TCL 43C655 43", który używam jako monitor.

Co potrzebuję (mam już mniej lub bardziej sprecyzowane propozycje na niektóre komponenty ale chętnie usłyszę opinie):

CPU: W zasadzie jestem zdecydowany na AMD Ryzen 9 9900X - około 1900 zł
Raczej nie chcę Intela a z AMD ten powyższy jest jedyny w okolicach 2000 zł, które chcę wydać na CPU, 9950X to już za dużo, różne wersje X3D traktuję raczej jako lepsze do gier.

PSU: Zasilacz Nzxt C1000 Gold ATX 3.1 1000W - około 725zł - dobre opinie, cena wydaje się być ok, 1000W może wydawać się dużo ale wolę mieć zapas na przyszłość w razie jakby okazało się, że jednak będę potrzebował bardzo wydajne GPU typu 4080, 5080 czy podobne

RAM: Tu już nie jestem taki pewien, szukając w rankingach i w sklepach GoodRam IRDM, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32 - około 900zł - wydaje się najlepszym kandydatem. Chcę raczej 64GB i z tego co czytałem 6400 to dość optymalna prędkość dla nowych Ryzenów. Ewentualnie widzę, że polecane są Patriot Viper Venom ale nie jestem pewien czy tam jest AMD EXPO i czy to nie problem.

SSD: Na razie optymalne wydaje się jakiś dysk 2TB PCI-E x4 Gen4 NVMe. Zastanawiam się pomiędzy: Samsung 990 PRO 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe - około 730zł- chyba najbardziej polecana linia ssd ale czy to nie trochę przepłacanie? Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe - tańsza polecana alternatywa, Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe - inna polecana alternatywa, ewentualnie jest jeszcze Samsung EVO. Jeszcze jedna rzecz którą zauważyłem to że teraz pojawia się też coraz więcej dysków PCI-E x4 Gen5, które na papierze są dużo szybsze ale też droższe. Czy warto o tym myśleć tym bardziej, że jak rozumiem to wymaga też droższej płyty głównej?

MOBO: Tu mam największą zagwozdkę bo nawet wybór chipsetu nie jest dla mnie do końca jasny. Spotkałem się, że opinią, że dla większości osób wystarczy B650 i główna różnica wyższych wersji to USB4 i  PCIe 5.0. Pytanie czy warto dla któreś z tych dwóch rzeczy dopłacać. Na ten moment nie widzę za bardzo zastosowań ale może warto w dłuższym okresie? Kolejna sprawa to konkretny model płyty. Celuję raczej w ATX bo możliwe, że będę miał potrzeby montowania dodatkowych kart w przyszłości typu 10GB Ethernet czy capture card więc mniejsze niż ATX raczej bym odrzucił. Raczej nie potrzebuję za to WIFI. Wydaje mi się, żeby raczej celować w coś poniżej 1000zł chyba, że warto coś lepszego to może być trochę więcej.

Obudowa: Tu też nie wiem, nie potrzebuję żadnych bajerów RGB, najlepiej nawet chyba bez okna bo może będę miał potrzebę ten system czasem przewozić. Natomiast dobrze jakby miał rozsądną wentylację i zmieścił to wszystko łącznie z przyszłą GPU. To jak rozumiem, zależy też od połączeń dostępnych na płycie głównej np czy jest USB-C itp. Nie chciał bym też na obudowę wydawać za dużo. Liczę, że znajdzie się coś za powiedzmy 600zł. 

Razem na ten moment wychodzi około 6000 zł więc mam trochę luzu. Jeżeli warto mogę do czegoś trochę dołożyć a jeśli coś jest nadmiarowe to może warto tańsze a pieniądze zostawić na przyszłe GPU.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, propozycje, oceny i uwagi.

Pozdrawiam,

Milten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Miltenf napisał(a):

CPU: W zasadzie jestem zdecydowany na AMD Ryzen 9 9900X - około 1900 zł

RAM: Tu już nie jestem taki pewien, szukając w rankingach i w sklepach GoodRam IRDM, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32 - około 900zł - wydaje się najlepszym kandydatem. Chcę raczej 64GB i z tego co czytałem 6400 to dość optymalna prędkość dla nowych Ryzenów. Ewentualnie widzę, że polecane są Patriot Viper Venom ale nie jestem pewien czy tam jest AMD EXPO i czy to nie problem.

Max RAM bez OC dla tego CPU, to 5600 MT/s, natomiast optymalne OC to dla AMD zwykle 6000 MT/s. Także nie wiem skąd wziąłeś te 6400? (pytam z ciekawości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, Kyle napisał(a):

Max RAM bez OC dla tego CPU, to 5600 MT/s, natomiast optymalne OC to dla AMD zwykle 6000 MT/s. Także nie wiem skąd wziąłeś te 6400? (pytam z ciekawości).

Nie jestem pewien skąd wziąłem tą informację bo szukałem dostępnych RAMów już jakiś czas temu ale z tego co pamiętam idea była taka, że 6400 jest w pewnym sensie optymalne bo powyżej zmienia się mnożnik między różnymi zegarami w architekturze. Ale możliwe, że tamta informacja nie była w pełni wiarygodna. Wiem, że oficjalnie obsługiwane jest 5600 MT/s ale z tego co widzę dość standardową praktyką jest chociaż ten mały OC do 6000.
Rozumiem, że sugerujesz, żeby lepiej ograniczyć się do 6000 MT/s?
Widzę, że wymienione prze zemnie pamięci mają wersje 6000 MT/s i wtedy można zejść z CL32 do CL30 w podobnej cenie.

dzięki za podpowiedź,

pozdrawiam,

Milten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ludzie kręcą do 6000 MT/s, bo przy takim OC jeszcze te kontrolery wytrzymują przy tym 1:1, natomiast przy 6400 MT/s nie jest już tak lekko - zapytaj @Caleb, bo on podkręca wszystko jak leci, to dokładnie powie Ci do ilu prawdopodobnie podkręci się RAM na tym AMD, przy zachowaniu najlepszego dzielnika.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 5800 masz w ten sposób https://proline.pl/koszyk/caf0e462

Pamięci Kingstona które są na liście QVL, nadal dobry dysk z DRAM, obudowa która zmieści na topie Arctic Freezer 360, porządny zasilacz Seasonica, wifi na płycie to już w zasadzie standard przy B850 poza najtańszymi mocno budżetowymi modelami choć i Asrock nawet takową opcje dodaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dikson napisał(a):

Za 5800 masz w ten sposób https://proline.pl/koszyk/caf0e462

Pamięci Kingstona które są na liście QVL, nadal dobry dysk z DRAM, obudowa która zmieści na topie Arctic Freezer 360, porządny zasilacz Seasonica, wifi na płycie to już w zasadzie standard przy B850 poza najtańszymi mocno budżetowymi modelami choć i Asrock nawet takową opcje dodaje.

Cześć, dzięki za przygotowany zestaw.

Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że producenci płyt głównych mają takie listy preferowanych pamięci. W takim razie umieszczę tą Kingston FURY na szczycie mojej listy.

Natomiast czy mógłbyś napisać coś więcej czemu taka płyta główna? Rozumiem, że sugerujesz, żeby nie brać jakiś budżetowych B650 ale widzę, że w cenie podobnej do tego Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7 są płyty na chipsecie X870 np. Gigabyte X870 EAGLE WIFI7. Jak rozumiem X870 jest to chipset w trochę wyższej klasie i do tego ta płyta ma USB4 i "natywna" obsługę PCIe 5.0 GPU. Czy nie lepiej wtedy wybrać coś takiego?

Co do reszty to sobie przejrzę na spokojnie, te zasilacze są chyba w podobnej klasie, dysk też wezmę pod rozwagę chociaż widzę, że prędkość odczytu minimalnie mniejsza, obudowa wstępnie również wydaje się interesująca.

Pozdrawiam,

Milten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Miltenf napisał(a):

Gigabyte X870 EAGLE WIFI7

Tam masz tak naprawdę tylko dwa sloty M.2 na dyski bo po podłączeniu PCiE 4.0x4 jedno złącze jest nieaktywne.

Na B850 też masz PCIE 5.0

Nawet brałbym tutaj Asrocka gdzie są cztery sloty https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b850-riptide-wifi-am5-p8124237

12 godzin temu, Miltenf napisał(a):

chociaż widzę, że prędkość odczytu minimalnie mniejsza,

Nie patrz na suche dane bo one nijak mają się z rzeczywistością, po zapchaniu bufora pseudo SLC KC3000 wypada lepiej 

17452212290595294101734572154573.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.04.2025 o 09:43, Dikson napisał(a):

Tam masz tak naprawdę tylko dwa sloty M.2 na dyski bo po podłączeniu PCiE 4.0x4 jedno złącze jest nieaktywne.

Na B850 też masz PCIE 5.0

Nawet brałbym tutaj Asrocka gdzie są cztery sloty https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b850-riptide-wifi-am5-p8124237

Nie patrz na suche dane bo one nijak mają się z rzeczywistością, po zapchaniu bufora pseudo SLC KC3000 wypada lepiej 

Przejrzałem recenzje tego KC3000 i faktycznie wypada w testach dużo lepiej więc myślę, że się na niego faktycznie zdecyduję.

Co do zasilacza to nzxt c1000  i Seasonic FOCUS GX-1000 v4 obydwa mają bardzo dobre opinie i wyniki w testach. Rozumiem, że zasugerowałeś Seasonic bo ma wyjście na ten nowy kabel do kart graficznych? W takim razie pewnie lepiej mieć ten nowy konektor na przyszłość.

Jeśli chodzi o obudowę, to rozejrzałem się w dostępnych i co mnie zdziwiło nie ma za dużego wyboru w takich bez okna. Ten Antec Flux SE Black, który zaproponowałeś jakoś nie do końca mi odpowiada wizualnie ale naprowadziło mnie to na obudowę Fractal Design North XL Mesh czarna. W testach i recenzjach, które znalazłem jest dobrze oceniania i ma dobry airflow. Cena trochę wygórowana ale może warto odrobinę dopłacić też dla wyglądu a nie tylko czystej prędkości. Chyba, że widzisz jakieś jej poważne wady?

Natomiast nadal najbardziej nie daje mi spokoju wybór płyty głównej. Rozumiem Twój punkt widzenia, że minusem tej Gigabyte X870 EAGLE WIFI7 jest to, że ma tylko 3 sloty M.2 z czego po podłączeniu wszystkich trzech prędkość dwóch z nich spada. Z drugiej jednak strony i tak na razie planuję kupić tylko jeden dysk NVME i do tego przenieść z poprzedniego komputer 2 HDD i 1-2 SATA SSD. To nadal zostawia mi jeden wolny szybki slot M.2 na przyszłość np. gdy dyski PCIE 5.0 stanieją. Trudno mi sobie wyobrazić, że będę potrzebował 3 albo 4 złącza M.2 tym bardziej, że pewnie w przyszłości dojdzie do tego zestawu pewnie jakiś NAS. Z drugiej strony płyty B850 nie mają USB 4, które może dziś nie jest konieczne ale w przyszłości może być użyteczne. Czy mógłbyś trochę rozjaśnić moje wątpliwości?

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi

W dniu 21.04.2025 o 11:38, vries napisał(a):

Zacznijmy od kwestii podstawowej. Jak chcesz tego procka mocno obciążać, to będziesz potrzebować do niego AIO.

Dziwi mnie Twoja opinia bo z tego co wiem dobre chłodzenie powietrzne nie ustępuje w wydajności chłodzeniu wodnemu a jest raczej tańsze (choć może nie być to najnowsza wiedza). Chcę użyć tego Endorfy Fortis 5 Dual Fan bo go już akurat mam i liczę, że przynajmniej do standardowego działa na początek wystarczy. Tym bardziej, że 9900X ma jednak mniejszy pobór niż topowe 9950 a i słyszałem, że podobno seria 9 jest trochę rozsądniejsza od 7 jeśli chodzi o temperatury. Zawsze mogę później zrobić upgrade chłodzenia chociaż nawet wtedy wydaje mi się, że coś w stylu topowych wież od Noctua poradzi sobie z dowolnym procesorem bez konieczności chłodzenia wodnego.
Dodam, też, że nie planuję jakoś specjalnie podkręcać tego CPU ani używać go regularnie na maksymalnych "obrotach".

Możliwe, że jednak się mylę, więc jeśli faktycznie są takie problemy z chłodzeniem to chętnie posłucham argumentów.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Miltenf napisał(a):

...Co do zasilacza to nzxt c1000  i Seasonic FOCUS GX-1000 v4 obydwa mają bardzo dobre opinie i wyniki w testach. Rozumiem, że zasugerowałeś Seasonic bo ma wyjście na ten nowy kabel do kart graficznych? W takim razie pewnie lepiej mieć ten nowy konektor na przyszłość...

Tego fragmentu nie do końca rozumiem.

Posiadam od kilku miesięcy nzxt c1000, z 9800x3d i rtx5080, na Asus TUF x670e plus i jestem bardzo zadowolony z wyboru.

Wiele lat użytkowałem zasilacze Seasonic oraz Corsair i muszę stwierdzić, że nzxt to konstrukcja na takim samym, bardzo wysokim poziomie.

Co do kabelka zasilającego, to c1000 jest w specyfikacji ATX 3.1 i posiada "ten nowy" kabelek.

Moja podkręcona rtx5080 działa z nim bez najmniejszego problemu, a złącze/connector i sam kabel się nie grzeją.

Co do płyty głównej, to wybieraj typowo pod własne potrzeby.

Dla mnie USB4.0 to nic koniecznego i pewnie przy zmianie platformy, za te kilka lat, nadal nie będzie jakimś "must have".

Bardziej patrzałbym na linie PCIex i "lane scharing".

Jak szukałem płyty pod 9800x3d, doszedłem do wniosku, że płyta na chipsecie x670e jest dużo bardziej sensowna, pod tym względem i sprawia mniej problemów z "lane scharing", niż x870.

Płytę na x670e nabyłem i nadal jestem z niej mega zadowolony... ale jak kto woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Miltenf napisał(a):

Fractal Design North XL Mesh czarna

Kiepskie wykonanie, cienkie blachy, tylko trzy wentyle w komplecie przy cenie 900 zł to lipa, to już lepiej https://proline.pl/obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-802-czarna-bg039-p7133012

Gigabyte X870 EAGLE WIFI7 jest to, że ma tylko 3 sloty M.2 z czego po podłączeniu wszystkich trzech prędkość dwóch z nich spada

Dobra inaczej, jak zajmiesz dwa złącza M.2 to trzecie jest nieaktywne czyli wepniesz tam tylko 2 dyski M.2.

Co do zasilacza to nzxt c1000  i Seasonic FOCUS GX-1000 v4 obydwa mają bardzo dobre opinie i wyniki w testach. Rozumiem, że zasugerowałeś Seasonic bo ma wyjście na ten nowy kabel do kart graficznych? W takim razie pewnie lepiej mieć ten nowy konektor na przyszłość.

C1000 v3 1 też ma kabel ze złączem 12V-2x6.

tego co wiem dobre chłodzenie powietrzne nie ustępuje w wydajności chłodzeniu wodnemu

Ustępuje pod względem wydajności, dobre AIO nawet w wersji 240 jak Arctic Freezer III 240 wypada lepiej jak Noctua D15

1745495166435810256520936497315.png

17454952764235877464211625213683.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.04.2025 o 00:28, pitol321 napisał(a):

Tego fragmentu nie do końca rozumiem.

Posiadam od kilku miesięcy nzxt c1000, z 9800x3d i rtx5080, na Asus TUF x670e plus i jestem bardzo zadowolony z wyboru.

Wiele lat użytkowałem zasilacze Seasonic oraz Corsair i muszę stwierdzić, że nzxt to konstrukcja na takim samym, bardzo wysokim poziomie.

Co do kabelka zasilającego, to c1000 jest w specyfikacji ATX 3.1 i posiada "ten nowy" kabelek.

Moja podkręcona rtx5080 działa z nim bez najmniejszego problemu, a złącze/connector i sam kabel się nie grzeją.

Co do płyty głównej, to wybieraj typowo pod własne potrzeby.

Dla mnie USB4.0 to nic koniecznego i pewnie przy zmianie platformy, za te kilka lat, nadal nie będzie jakimś "must have".

Bardziej patrzałbym na linie PCIex i "lane scharing".

Jak szukałem płyty pod 9800x3d, doszedłem do wniosku, że płyta na chipsecie x670e jest dużo bardziej sensowna, pod tym względem i sprawia mniej problemów z "lane scharing", niż x870.

Płytę na x670e nabyłem i nadal jestem z niej mega zadowolony... ale jak kto woli.

W dniu 24.04.2025 o 13:48, Dikson napisał(a):

Dobra inaczej, jak zajmiesz dwa złącza M.2 to trzecie jest nieaktywne czyli wepniesz tam tylko 2 dyski M.2.

Dziękuje Wam za wasze odpowiedzi. Zaczynam trochę bardziej rozumieć różne aspekty płyt głównych. Faktycznie USB4 może nie będzie dla mnie użyteczne nawet w średnim terminie.

Natomiast pojawiła mi się kolejna wątpliwość ponieważ rozważam w przyszłości dodanie do tego zestawu wewnętrznej karty sieciowej 10 Gigabit Ethernet i podłączenie internetu o tej prędkości.

I tu chyba pojawia się problem bo z tego co widzę obie wymienione płyty Gigabyte mają dodatkowe złącza PCIE x16 ale działające tylko x1 i jeśli dobrze sprawdzam te prędkości to nie wystarczy dla takiej karty sieciowej (potrzeba jesli dobrze rozumiem x4). Natomiast ten ASRock chyba w ogóle nie ma dodatkowych PCIE. Czy w takim wypadku dało by się znaleźć jakąś płytę główną w podobnej lub trochę wyższej cenie umożliwiającą taką rozbudowę w przyszłości? Bo z tego co widzę to płyty natywnie wspierające  10Gb/s po kablu są znacznie droższe i raczej poza moim budżetem.

Edit: może w takim razie Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 albo Gigabyte X870E A ELITE WIFI7 było by dobrym rozwiązaniem? A jeśli tak to czy warto wybrać tą drugą przy małej różnicy w cenie?

Edytowane przez Miltenf
dodanie potencjalnych płyt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi