Skocz do zawartości
Demirion

Problemy przy uruchamianiu systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, miesiąc temu kupiłem nowy komputer i zainstalowałem na nowym dysku Windows 11. Po krótkim czasie zauważyłem że raz na kilka dni system potrafi się źle uruchomić. To znaczy długo się uruchamia i tnie się tak że nie da się nic zrobić na komputerze, jedynym rozwiązaniem jest reset. Komputer był testowany pod obciążeniem i wszystko jest ok. Sterowniki są zaktualizowane a temperatury w normie. Przez ten miesiąc naliczyłem trzy takie uruchomienia. W czym może być problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Opisując problem mógł byś zamieścić jakiego PC dotyczy problem , CPU ,GPU, Płyta Głowna (wersja biosu) , Pamięć operacyjna (z jaka działa szybkością, nie co jest na naklejce) dysk systemowy typu  ATA , SATA , M.2 ?

jako ze jesteś kolejnym "zadowolonym" użytkownikiem beta systemu win11 , najczęstszym zaobserwowanym problemem, to przycinanie się  systemu podczas aktualizacji ...

czy zmieniałeś jakieś opcje w systemie ? 

https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE&t=4s

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T... Ryzen 5 7600, Zotac GeForce RTX 5070, MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI (najnowszy bios 7E12v1H), Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade, GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER (profil xmp ustawiony na 6000). Komputer był składany i testowany w xkom, wykupiłem pełny pakiet tylko Windowsa i sterowniki zainstalowałem samemu. Dzięki za ten filmik, nie miałem pojęcia że tyle rzeczy jest uruchomionych w tle. Dodatkowo w programie QuickCPU frequency scaling miałem ustawione na 0% cokolwiek to znaczy. Zrobiłem test w benchmarku i wynik podskoczył z 5392 na 5432 więc jest lepiej. Wykonałem wszystkie instrukcje z filmiku i teraz będę obserwował ale myślę że to któraś z aplikacji która uruchamiała się przy starcie systemu mogła to powodować. Jeśli problem znowu się pojawi wtedy powrócę. Dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi