Skocz do zawartości
bodzio1809

PC do gier do 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, co sądzicie o PC z tej aukcji allegro? Ogólnie jakie macie doświadczenia z kupowaniem "gotowych" PC? Jeszcze nigdy nie składałem sam peceta, ale myślę, że dałbym radę. Najbardziej przeraża mnie odpowiednie położenie pasty termoprzewodzącej 😄

Wracając do tej aukcji jakiś czas temu próbowałem złożyć coś podobnego z najtańszych dostępnych części o tych samych parametrach, ale nie dałem rady zmieścić się w 11k. Przez to mam lekkie obawy o zastosowane podzespoły, które nie zostały konkretnie wymienione. Z tego co dowiedziałem się karta graficzna jest wybierana z tego co aktualnie jest dostępne, ale ze znanych marek.

Jesteście w stanie polecić zestaw do 12k z 9800X3D, RTX 5080, 64GB DDR5, SSD 2TB i W11 (nie wiem czy wersja windowsa 11 ma znaczenie dla gier)? Chciałbym zsynchronizować wszystkie LEDy w środku obudowy i podobają mi się obudowy jak ten Asus z aukcji z dobrym przepływem powietrza (z tego co przeczytałem wentylatory mają złącze tylko pod płyty Asusa, więc ta obudowa może być kontrowersyjnym wyborem). Chciałbym żeby PC był gotowy na 5090, bo rozważam w przyszłości zmianę, więc zasilacz minimum 1000W i obudowa, która pomieści tego potwora. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyślałem temat i Windows 11 może być poza zakresem 12 tysięcy.

Znalazłem na forum w innym temacie taki polecony zestaw przez użytkownika @Dikson:

https://proline.pl/koszyk/58305663

Zastanawiam się jaka jest realna różnica pomiędzy płytami głównymi B650 i B850. Różnica w cenie to około 300 zł. Wtedy bym mógł zmienić RAM na 64 GB.

Dodatkowo zastanawiam się czy lepiej kupić Artica III 360 bazowego czy pro?

Mam też dylemat odnośnie obudowy. Ten Antec wygląda całkiem nieźle tylko ciężko mi było znaleźć jakieś testy (głośności chłodzenia, temperatur itd.) w porównaniu do innych obudow. Kiedy w końcu znalazłem recenzję na YouTube to była notka, że wartości były błędne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę wbijać kija w mrowisko ... ale muszę:

RTX 5080 16GB to jedna z mniej ciekawych kart z serii RTX 5xxx, z powodu relatywnie małej ilości VRAM, jak na tak szybkie GPU. Także albo bym wybrał RTX 5070Ti 16GB (bardziej sensowna ilość VRAM w stosunku do wydajności), albo jak ktoś bogatszy to RTX 5090 32GB VRAM ... albo czekać na RTX 5080 w wersji 24GB (krążą pogłoski, że takie GPU będzie).

Także takich kart jak RTX 5080 16GB, albo 5070 12GB bym unikał. Co innego RTX 5080 SUPER 24GB i RTX 5070 SUPER 18GB - te brałbym jak najbardziej.

Przykładowo zamiast tego RTX 5080 Gaming, to tańszego RTX 5070Ti AORUS:

https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-aorus-master-16gb-gddr7-dlss-4-gv-n507taorus-m-16gd-p8124821

- ciszej, vram'u tyle samo i taniej ... choć trochę wolniej.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Nie chcę wbijać kija w mrowisko ... ale muszę:

RTX 5080 16GB to jedna z mniej ciekawych kart z serii RTX 5xxx, z powodu relatywnie małej ilości VRAM, jak na tak szybkie GPU. Także albo bym wybrał RTX 5070Ti 16GB (bardziej sensowna ilość VRAM w stosunku do wydajności), albo jak ktoś bogatszy to RTX 5090 32GB VRAM ... albo czekać na RTX 5080 w wersji 24GB (krążą pogłoski, że takie GPU będzie).

Także takich kart jak RTX 5080 16GB, albo 5070 12GB bym unikał. Co innego RTX 5080 SUPER 24GB i RTX 5070 SUPER 18GB - te brałbym jak najbardziej.

Przykładowo zamiast tego RTX 5080 Gaming, to tańszego RTX 5070Ti AORUS:

https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-aorus-master-16gb-gddr7-dlss-4-gv-n507taorus-m-16gd-p8124821

- ciszej, vram'u tyle samo i taniej ... choć trochę wolniej.

Z tego co widzę ogólnie 5070 TI chodzi po około 4k, a ten podany przez Ciebie jest za około 5200. (tylko o 600 zł tańszy od 5080 z koszyka). Najtańsza 5080 jaką znalazłem była mniej więcej za 5200. Szczerze pisząc nie wiem jak to interpretować. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są mniej lub bardziej udane modele, ale ciężko mi stwierdzić obiektywnie co ma sens.

Zaczynam powoli zastanawiać się nad 5070 TI, ale w cenie około 4k i nad przeznaczeniem pozostałych 8k na zbudowanie PC gotowego na 5090 (kiedy ceny spadną do rozsądnych poziomów i będę miał dodatkowe środki na ten cel). Zastanawiam się co wtedy warto zmienić w tym koszyku żeby było jeszcze lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańsze wersje = głośniejsze, wyższe temp. pracy, większa awaryjność. Ten AORUS jest topową wersją, raczej dla tych, którzy dobrze wiedzą, czego chcą (i chcą najcichszej i najmniej awaryjnej karty). Jednak z drugiej strony najtańsze modele to odradzam. Także dla Ciebie najbezpieczniej będzie kupić jakiś średniej klasy model (nie najtańszy, ale też nie topowy, jeśli nie masz bardzo wysokich wymagań co do kultury pracy).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, bodzio1809 napisał(a):

Zastanawiam się jaka jest realna różnica pomiędzy płytami głównymi B650 i B850.

PCIE 5.0 dla GPU, nowsze wifi, B850 wyparło B650 pod względem ceny, do a dostępności i opłacalności dlatego przy takim budżecie lepiej brać nowsze.

Wersja Pro ma wyżej kręcące się wentyle po zrownaniu wychodzi praktycznie to samo.

Chcesz coś bardziej przewiewnego przy 5080 to Wersja Flux bez Pro lub BQ Shadow Base 800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi