Skocz do zawartości
Marcin_gps

PARTYCJA ZNIKLA

Rekomendowane odpowiedzi

Gram sobie z kuzynem w queja na lanie, nagle komp sie zawiesil, reset, uruchamiam wina i co widze 8O 8O 8O

Zniknela mi partycja 35 GB. Jak klikam na nia wyskakuje komunikat o sformatowaniu dysku.

Najdziwniejsze jest to, ze pod dosem wszystko smiga pieknie!!!!!

Co zrobic, zeby odzyskac dane???

PS

Windowsa przeinstalowalem i to samo

Z gory THX za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko, ze zmiana systemu plikow wiaze sie ze sformatowaniem, chyba

a co do kopiowania z pod dosa to bede musial sie do kumpla przejsc, bo malo miejsca mam.

nie wiąże się, ostatnio to robiłem z partycją systemową NTFS --> FAT32 -->NTFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod dosem dane bedziesz kopiowal chyba z tydzien, jedyna rada do uzyj jakiegos programu w stylu GetDataBack, jesli Cie interesuje moge przeslac na priva ale tylko wersje pod fat32. Sprawdzalem go juz wiele razy w takich przypadkach jak twoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod dosem dane bedziesz kopiowal chyba z tydzien, jedyna rada do uzyj jakiegos programu w stylu GetDataBack, jesli Cie interesuje moge przeslac na priva ale tylko wersje pod fat32. Sprawdzalem go juz wiele razy w takich przypadkach jak twoj.

Juz zrobilem. Norton Commanderem :wink:

10 godzin w sumie robilem :evil:

Ale nie mialem wyjscia, bo jestem u kuzyna, a plyty z softem w domu zostaly.

Ale najwazniejsze, ze wszystko odzyskane :D

Tak czy inaczej dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiedzialem,ze dos skraca nazwy przy kopiowaniu :) nigdy sie z tym nie spotkalem :/ strasznie mi przykro :) moze daj po prostu przy otwieraniu dokumentu,zeby windows sam wyszukal najlepszy program, to moze podziala.

pozdr

Mehow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiedzialem,ze dos skraca nazwy przy kopiowaniu :) nigdy sie z tym nie spotkalem :/ strasznie mi przykro :) moze daj po prostu przy otwieraniu dokumentu,zeby windows sam wyszukal najlepszy program, to moze podziala.

pozdr

Mehow

Nie wiem jak mogłes tego niewiedziec. Przeciez od zawsze DOS obsługuje tylko nazwy składające się z 8 znaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz az zrobie test :/ bo ostatnio ratowalem jakies pliki z DC++ i kopiowalem na inna partycje pliki z nazwa w stylu Bruce_Allmighty.divx no i mam wrazenie, ze mi go nie skrocilo :/ tylko ze kopiowalem copy bruc*.* d: chyba tak :) teraz sobie nie przypomne calej skladni, bo zawsze tworze ja na biezaco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr

Mehow

Nie wiem jak mogłes tego niewiedziec. Przeciez od zawsze DOS obsługuje tylko nazwy składające się z 8 znaków.

Nie zawsze skaraca. Jak zrobisz dyskietkę z Win98 to napewno ale z Winxp lub W2k to wtedy obsługa długich plików jest skompilowana w command.com i działa bez probelmu. Następnym razem jak zniknie ci partycja to odpal dosowego ndd(Nortod Disk Doctor) z parametrem rebuild i przywróci ci partycje. Ndd obsługuje partycje fat32 i Ntfs oraz dyski dynamiczne więc jest całkiem niezły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr

Mehow

Nie zawsze skaraca. Jak zrobisz dyskietkę z Win98 to napewno ale z Winxp lub W2k to wtedy obsługa długich plików jest skompilowana w command.com i działa bez probelmu. Następnym razem jak zniknie ci partycja to odpal dosowego ndd(Nortod Disk Doctor) z parametrem rebuild i przywróci ci partycje. Ndd obsługuje partycje fat32 i Ntfs oraz dyski dynamiczne więc jest całkiem niezły.

I tu sie mylisz. W Win2000 i XP nie skraca nazw bo domyslnie jest uzywany CMD.exe. jak uzyjesz command.com to nazwy skroci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...