Kicha Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Jak w temacie mialem Win10 + Ryzen 5 5600 i RX6700XT i wszystko bylo OK. Ale po zmianie procka na R7 5700x3d nagle WIn 10 zacząl sie restartować sam. Glównie jest to odczuwalne gdy próbuje odpalić Call of Duty wtedy wejdzie do MENu i po chwili restart kompa bez zadnego blędu tylko sie sam resetuje. Problem znika po instalce Win11 ale jakos ten system mi nie pasuje. Ręce opadają bo nie wiem gdzie szukać problemu. BIOS aktualny ,RAM dziala dyski OK , karta OK a Win 10 jak się resetowa tak sie resetuje nawet jak jest świeżo zainstalowany. Komp w sygnaturce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Pewnie problem ze zgodnością mikrokodów Biosu i w10 bo mimo wszystko dla systemu operacyjnego to specyficzny CPU Windows 10 nie był projektowany z myślą o 3dV-Cashe. Procesory X3D są bardzo wrażliwe na zarządzanie napięciem, scheduler systemowy, sterowniki szczególnie w starszych systemach jak Windows 10. Jeśli tak bardzo zależy Ci na tym systemie to wejdz w Bios w advanced CPU settings i wyłącz Global C-State Control i precision Boost Overdrive. Pierwsza opcja to funkcja oszczędzania energii - lekkow wzrosnie zuzycie prądu. PBO pozwala boostować ponad standardowe limity zarówno jesli chodzi o taktowanie jak i napięcia. Moze wpłynąć to na stabilność bo X3D jest wrażliwszy na kontroler napięć. Zainstaluj sobie OCCT albo HWInfo i po testuj Daj znać czy kombinujesz czy jednak polubisz W11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Witam na gwiazdkę coś tam składałem a skoro nadążyła sie okazja sprawdzić jak to jest z tym X3D, ze względów na budżetu wybór padł na AM4 and Ryzen 7 5700X3D + Asus B550F Gaming , jest zainstalowany system win10 , ani podczas moich testów ani użytkownik do tej pory nie zgłaszał aby PC sie zawiesił lub sam zrestartował, wiec uważam ze wskazywanie że win10 nie ogarnia tematu to sorry ale czym jest podparta ta teoria ??? a takie pytanie jaką kompilacje systemu instalujesz , najnowsza np. pobraną z strony MS czy jakaś przedpotopowa ? bo już nie raz sie spotkałem, pytam się jaki masz system , noo win10, ale jaka wersje (kompilacje) ? , yyy no win10 ... system bez ingerencji w ustawienia biosu , (czyli zmiana np. G C-SC disabled czy zmianę ustawień PBO - owszem każdy powie że warto to zrobić ) ale i bez zmian system powinien pracować stabilnie. czyli jest tak, system instalujesz ( net podłączony nie podłączony ? ) i podczas instalacji jest ok czyli tak bios wgrany to F20g ? https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10/support#support-dl pamięć operacyjna Ram to jest ustawiona (szybkość ) , ręcznie ustawiona czy włączony profil AMX EXPO ? sterowniki od chipsetu wgrane z strony Gigabyte ? https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10/support#support-dl czy jak wejdziesz w "menedżer urządzeń" , są jakieś znaki zapytania ? czasami system podmienia sterownik od dysku - menedżer urządzeń - stacje dysków - Crucial- prawy myszki- właściwości - sterownik - czy data sterownika jest z 2006 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Sam fakt posiadania w10 i x3d nie oznacza z automatu problemów - to nie kwestia braku wsparcia tylko kombinacji czynników które moga wystąpić w niektórych konfiguracjach. W11 lepiej sobie radzi z boostem i schedulerem cpu dla X3D bo ma nowszy kernel. W10 moze sie wywalac szczegolnie na buildach ponizej 22G2 - ale nie jest to reguła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Build 22h2 i system stawiany z pena zrobionego ze strony MS. W Biosie miałem np włączony profil XMP dla RAMu i coś tam jeszcze ale nawet jak przywróciłem ustawienia fabryczne to wykrzacza się. Najczęściej właśnie jak próbuję odpalić grę. A WIN 11 zainstalowany z aktualizacji Windowsa wszystko Ok. Co do Win 11 po prostu słyszałem że trochę bardziej się nami interesuje niż powinien. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja 7 minut temu, Kicha napisał(a): Co do Win 11 po prostu słyszałem że trochę bardziej się nami interesuje niż powinien. 🙂 Win 10 po aktualizacjach, pewnie tak samo :] Serio, nie widzę sensu instalować starego systemu. To już lepiej zainstalować Win 11 i poblokować szpiegowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja No to ewidentnie Twoja sztuka jest wyjątkowo wrażliwa skoro zmiana systemu naprawia problem. W w11 popraw ustawienia prywatnosci wylacz uslugi i zadania telemetryczne poblokuj połączenia telemetryczne w hosts uzywaj narzedzi do hardeningu Ogranicz wszystkie uslugi microsoftu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Gigabyte znane jest z b.udanych biosów i żeli. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...