mnp21 Opublikowano 11 Maja Zgłoś Opublikowano 11 Maja Cześć! Na początek zaznaczam że co do komputerów to zatrzymałem się na poziomie użytkownika :) Kupuję nowy komputer, mam monitor HP X24ih (1920x1080, 144Hz). Moim podstawowym wymaganiem jest aby w solidnych 60fps działała na nim gra Doom: the Dark Ages najlepiej na ultra ewentualnie na wysokich. Czy jest to do osiągnięcia w budżecie 4000zł? Jeszcze jedno: kiedyś na różnych forach można było dostać kod na darmowe złożenie, albo na zniżkę, czy takie coś jeszcze gdzieś (np. tutaj) funkcjonuje? Bo nie ukrywam że wolałbym zamówić razem z usługą złożenia. Wrzucam oficjalne wymagania tej gry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 12 Maja Zgłoś Opublikowano 12 Maja Za 4100 masz z 5060 TI https://proline.pl/koszyk/fa4d465f https://www.purepc.pl/doom-the-dark-ages-test-wydajnosc-wymagania-sprzetowe-opinia-recenzja?page=0,8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnp21 Opublikowano 14 Maja Zgłoś Opublikowano 14 Maja (edytowane) Bardzo dziękuję za odpowiedź zestaw wygląda sensownie chociaż tak jak pisałem nie znam się za bardzo. Ze względu na fakt że jest to dość spory jednorazowy wydatek chętnie usłyszę opinie jeszcze kogoś czy zestaw zaproponowany przez Dikson ma sens i jest warty zakupu. Jeszcze tylko zaznaczę że na pewno nie będę chciał niczego "podkręcać". Jeszcze mam pytanie: rozumiem że do tego trzeba kupić Windows 11 box na pendrive? Edytowane 14 Maja przez mnp21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Maja Zgłoś Opublikowano 14 Maja Witam Wybacz, ale obecnie w takim budżecie to składa sie PC tzw. komunijne czyli "bieda edition" a nie na wypasie, można coś pokombinować zmienić dysk czy zasilacz płytę główna itd. , nawet wszystko zmienić ale ogólnej wydajności bez zwiększenia budżetu nie uzyskasz wincyj FPS , i nie mowie tutaj że 300-400pln. coś zmieni Ja tez sie z tym spotykam że często ludzie gdzieś zawiesili sie w czasie i przestrzeni i uważają że jakaś suma pieniędzy to jest nie wiadomo ile, i można za to kupić nie wiadomo co. To w jakiej formie zakupisz system już zależy od Ciebie , uważam ze najlepiej jest system (iso.) ściągnąć z strony MS aby mieć najnowsza wersje (kompilacje) a nie pendriva z wersja ileś wstecz, można kupić klucz czy wersje cyfrowa z kluczem z strony sklepu komputerowego, ale cena kilka stówek albo Portal sam popiera takie praktyki https://www.purepc.pl/tanie-licencje-windows-11-windows-10-i-microsoft-office-promocja-z-okazji-konklawe-nowy-papiez-dokonalby-slusznego-wyboru do utworzenia pendriva polecam program Rufus https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnp21 Opublikowano 14 Maja Zgłoś Opublikowano 14 Maja (edytowane) Rozumiem dziękuję za szczerą odpowiedź w takim razie proszę o informację o jakim budżecie mniej więcej muszę myśleć uwzględniając to co napisałem czyli chociażby grę doom the dark ages. Jeżeli jest to 10 000 zł to również proszę o informację chcę się po prostu zorientować. Zwłaszcza proszę o uwzględnienie faktu że mam monitor 1920x1080 Edytowane 14 Maja przez mnp21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 14 Maja Zgłoś Opublikowano 14 Maja Zestaw Dikson-a ma sens 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Maja Zgłoś Opublikowano 14 Maja Na zaproponowanym zestawie zagrasz, ale trzeba będzie iść na kompromisy ustawień graficznych np. włączyć DLSS +FG , popatrz na testy trochę z założeniem że u Ciebie FPS będzie ich mniej , bo do testów jest użyty trochę wydajniejszy procesor AMD Ryzen 7 9800X3D 5400 MHz (PBO) cena zakupu to ponad połowa twojego budżetu około 2300PLN. https://www.purepc.pl/doom-the-dark-ages-test-wydajnosc-wymagania-sprzetowe-opinia-recenzja swoja droga mogli by robić testy na popularnych procesorach bo nie każdy kupuje TOP teoretycznie twoje założenie aby utrzymać 60FPS w "Doom Dark Ages" będzie spełniał zaproponowany RTX 5060Ti, a z DLSS +FG powinno grać sie całkiem komfortowo , tutaj chodzi o to abyś Ty sam wiedział co kupujesz i jakiej możesz oczekiwać wydajności , bo to nie sztuka wydać worek pieniędzy tyko aby spełnić zakładane oczekiwania. analizując zestaw Ryzen 5 7500f - dobry stosunek cena wydajność , czy warto dopłacać do np. AMD Ryzen 5 7600X3D za 1500pln. gdzie w wybranych tytułach dodatkowa pamięć sie przydaje i daje kopa , przy takiej cenie no chyba nie bardzo bo lepiej było by ta różnice dopłacić do karty graficznej. a chcąc kupić oczko wyżej kartę graficzna czyli RTX 5070 to trzeba by wydać o 1 tyś. więcej oraz pomyśleć nad wymiana zasilacza w standardzie ATX 3.0 lub 3.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnp21 Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja Dziękuję za rozbudowaną odpowiedź tak jak napisałem w pierwszym poście technikalia są mi dość obce. Jestem prawie że przekonany do zestawu Diksona ale chciałbym jeszcze Ciebie spytać, od jakiej kwoty twoim zdaniem przestajemy mówić o zestawie komunijnym a zaczynamy mówić o zestawie sensownym? Czy na przykład podniesienie budżetu do 5500 zł dużo zmieni czy mówimy o jakichś dużo większych kwotach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja Oczywiście że zestaw będzie działać i raczej będziesz zadowolony , nie wiem tylko czy sklep składając zestaw włącza profil dla pamięci AMD EXPO 6000MHz czy pozostawia w standardzie 4800MHz ? założenie pierwsze to każdemu według potrzeb mogę napisać co ja bym zmienił i dlaczego w tym zestawie pamięć Ram - Patriot Viper Venom - losowo pamięć na nie których płytach głównych pracuje nie stabilnie po włączeniu profilu AMD EXPO wymienił bym na Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC) lub Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3036F16GX2-FX5) płyta główna , popatrz np. na YT wpisujesz poradnik ustawień dla Asus lub MSI i znajdujesz od razu , do Asrocka trzeba poszukać. TUF GAMING B850-PLUS WIFI albo MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI obudowa , wedle gustu ale ja wolał bym coś troszkę większego Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997) - na promce 239pln. procesor - wybrany Ryzen 5 7500f jest atrakcyjny cenowo ale nie posiada zintegrowanej karty graficznej igpu a to czasami bardzo sie przydaje Procesor AMD Ryzen 5 7600, 3.8 GHz, 32 MB, OEM (100-000001015) igpu już posiada dysk SSD M.2 np. Dysk SSD ADATA Legend 960 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-1TCS) lub Dysk SSD Lexar NM790 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X001T-RNNNG) chłodzenie chyba jednak bym zaszalał i kupił Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A) karta graficzna Karta graficzna Palit GeForce RTX 5060 Ti Infinity 3 OC 16GB GDDR7 DLSS4 (NE7506TS19T1-GB2061S) i zasilacz z odpinanymi kablami Zasilacz Chieftec Vega M 750W ATX 3.1 (PPG-750-C) patrząc w owocowym sklepie wyszło mi 5500pln. a teraz są promocje typu kod komunia25 to może i by coś z ceny urwał a zamiast pasty termoprzewodzącej , moje nowe odkrycie Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja Już chciałem zwrócić uwagę na 8GB wersję 5060ti. Jak już 5060ti, to 16GB Vram 👌 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnp21 Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja 6 godzin temu, Mr.T... napisał(a): patrząc w owocowym sklepie wyszło mi 5500pln. a teraz są promocje typu kod komunia25 to może i by coś z ceny urwał Może ja coś źle robię ale jeśli myślimy o tym samym owocowym morelowym sklepie to jak nic wychodzi mi 6500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1406967 Daj linka do swojego zestawu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnp21 Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja 7 minut temu, Mr.T... napisał(a): Daj linka do swojego zestawu https://www.morele.net/inventory/info/822d08ea/ Musiałem coś sknocić ale teraz użyłem Twojego linku i już mam poprawnie: https://www.morele.net/inventory/info/72ee38e7/ To jak... brać to? Zwłaszcza to "16gb" przy karcie graficznej mnie zachęca bo wygląda lepiej niż "8gb" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja Bo w pierwszym linku (swoim) do listy dodałeś dwie płyty główne xD nie ma nic za darmo wersja 16GB jest droższa od wersji 8GB i to o 450pln. to w jakim sklepie zakupisz części i np. złożysz sam , lub z usługa składania ( jest to dodatkowa płatna usługa) to już pozostawiam Tobie ja nie faworyzuje żadnego sklepu popatrz na ceny tez w innych sklepach porównaj i może można kupić taniej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnp21 Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja Nie no trochę sprawdzałem i ceny są bardzo podobne, jakieś groszowe różnice. Orientujesz się może czy jak wykupię montaż komputera standard to muszę dorzucać pastę termoprzewodzącą czy to już jest część usługi? Od razu bardzo dziękuję za cały poświęcony czas bo wiem już wszystko (jakie mam opcje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja pisałem o tym że świetna alternatywa dla pasty jest Thermal Grizzly Carbonaut , ale swoje kosztuje xD natomiast kupując zestaw chłodzący " Arctic Freezer 36 " , zawiera on w zestawie strzykawkę z pasta MX-6 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 17 Maja Zgłoś Opublikowano 17 Maja 19 godzin temu, mnp21 napisał(a): https://www.morele.net/inventory/info/72ee38e7/ To jak... brać to? Zwłaszcza to "16gb" przy karcie graficznej mnie zachęca bo wygląda lepiej niż "8gb" Gdzie zestaw za 5500 z 5060 TI, za tyle masz z dużo lepszym zasilaczem i 5070 https://proline.pl/koszyk/38f76790 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...