Skocz do zawartości
szatan1234

Komputer do grania i programów graficznych(AUTOCAD) 8-9 kzł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje pomocy w podjęciu decyzji na jakiej platformie zbudować komputer. Na komputerze chciałbym móc pograć w gierki oraz żeby był dobry do AUTOCAD'a oraz innych programów graficznych.

Zastanawiam się nad:

i7 14700k + rtx 5070ti

ryzen 9800x3d+ rtx 5070ti

Jest jeszcze opcja z i9-14900k ale nie wiem czy jest to opłacalne. 

Proszę o poradę w wyborze, jakie będą różnice w gaming'u i programach graficznych

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą robione projekty elektryczne ideowe oraz projekty wnętrz. Wizualizacje pewnie też (dopiero zaczynam). Zależy mi również nad montowaniem filmów.

Jeszcze zastanawiam się nad kartą graficzną czy ma jakieś znaczenie w programach ? Wolałbym zakupić 5070ti mimo że jest droższa od 9070xt to jednak skłaniam się ku zielonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po namyśle zdecydowałem się na ryzena 9800x3d i do tego rtx5070ti. Płytę główną planuje msi b850 gaming plus wifi. RAM 6000mhz cl30 2x16 GB. Zastanawia mnie jakie chłodzenie, wodne czy klasyczny radiator. Komponenty chciałbym zakupić w jednym sklepie dlatego bo chcę kupić z opcją złożenia kompa. 

Poprosiłbym o jakieś propozycje komponentów ( koszyk) oraz poradę w sprawie chłodzenia  i czy płyta główna będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, szatan1234 napisał(a):

Po namyśle zdecydowałem się na ryzena 9800x3d i do tego rtx5070ti. Płytę główną planuje msi b850 gaming plus wifi. RAM 6000mhz cl30 2x16 GB.

1) Jak na dzisiejsze czasy, do wymagających zadań, 32GB RAM to nie jest jakoś specjalnie dużo (nie twierdzę też, że to jakoś specjalnie mało). Dzisiaj RAM tak tani, że bym raczej celował w 64GB - na wszelki wypadek.

2) Czy zdajesz sobie sprawę, że RAM przy tym CPU ustawiony na 6000 MT/s to OC (choćby kontrolera pamięci w CPU)? Max nonOC przy tym CPU to 5600 MT/s z tego co pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler RAM jest w CPU, więc dla tego CPU wszystko powyżej 5600 MT/s to jest OC, niezależnie od płyty głównej. Analogicznie napięcia dla standardu DDR5, to 1,1V, a wszystko co od tego odbiega, jest poza normą. Także nie widzę potrzeby dokładania do X870, ale mimo wszystko wybrałbym coś na tych nowych chipsetach 8xx, a nie tych starszych 6xx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, szatan1234 napisał(a):

którą opłaca się bardziej kupić, jest między nimi jakas różnica?

Jeśli zależy Ci na wyjściu wideo DisplayPort na tylnym panelu lub bardziej gamingowym wyglądzie, B850 GAMING PLUS WIFI będzie lepszym wyborem. W przeciwnym razie... PRO B850-P WIFI ma tylne wyjście HDMI a poza tym oferuje dokładnie te same funkcje w nieco niższej cenie. Nawet wygląd mają ten sam 😉 (no dobra, kolorki, grafiki/logo i delikatnie inny kształt sekcji zasilania. 

Pro --- https://pl.msi.com/Motherboard/PRO-B850-P-WIFI/Specification
image.png.8ec3090729fbc5425f8833ca8a4c073c.png

Gaming --- https://pl.msi.com/Motherboard/B850-GAMING-PLUS-WIFI/Specification
image.png.64e577243dad7c22cd134f2445781034.png

Edytowane przez Igorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupić komputer na x-kom albo na morelach. Obecnie myślę kupić coś takiego: koszyk

Czy będzie to dobry zestaw opłaca się coś zmieniać, czy dobrałem komponenty odpowiednio? Myślę też że zdecyduje się na chłodzenie powietrzem, jak patrzyłem procek powinien osiągać do 80 stopni w grach, podkręcać nie będę także powinien być to odpowiedni wybór. 

Co sądzicie ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa lipa w tej cenie, ponad 200 zł droższa, cienkie blachy, brak filtra na froncie i kiepskie wentyle. Kuzyn to miał i po miesiącu sprzedał bo to co tam się dzieje jaki syf jest w środku i jakość wentyli woła o pomstę do nieba. A kupił ją za 319 zl w promo ale i tyle to nie jest warte patrząc na grubość blach. Brakuje zasilacza, 300zl więcej za CPU, gorsze chłodzenie, znacznie słabsze chłodzenie GPU z 2 lata krótszą gwarancją, dysk bez DRAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi