emeryt-kombinator Opublikowano 23 Czerwca Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca Witam Wypadłem mocno z tematu, a potrzebuję zakombinować. Mam obecnie r7 1700, którego chłodzi wspomniany Thermalright Ultra-120 (chyba nie extreme, niestety nie wyciągnę teraz kompa żeby porównać ze zdjęciami), zamontowany lekko przekręcony, ale działa już kilka lat. Wymieniam go niedługo na r7 5700x, a na półce leży mugen 2 (rev nieznany, jak pisałem wypadłem z tematu, załóżmy najstarsze). I pytanie jest takie, które chłodzenie wydajnościowo jest lepsze? I tak, wiem o niekompatybilności mugena z AM4, ale dorobić mocowanie to nie problem, nie dzisiaj w erze cnc, więc ten problem pomijam. OC? Co najwyżej sprawdzę czy wyrobi przy ustawieniu w turbo na max zegarze na każdym rdzeniu, raczej nic więcej. Szukałem jakichś porówna,ń jak nie dokładnie tych to chociaż zbliżonych chłodzeń, ale jak już coś było to finalnie "page not found" 😕 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Witam sam temat wydaje sie ciekawy , pytanie z innej beczki czy rurki ciepłowody wraz z upływem czasu ulegają degradacji przez co wydajność zestawu sie zmniejsza/pogarsza ? jest jakiś Youtuber co takie testy przeprowadza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 9 godzin temu, Mr.T... napisał(a): czy rurki ciepłowody wraz z upływem czasu ulegają degradacji przez co wydajność zestawu sie zmniejsza/pogarsza ? Używałem przez 11 lat chłodzenia Fortis pierwszej generacji, nałożony na i5 2400 i nie zauważyłem po takim czasie jakiejkolwiek degradacji. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 46 minut temu, Kyle napisał(a): i5 2400 taki cpu to i box chłodzeniu to sie nie grzeje xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca Pod BOX się jednak trochę grzeje (on ma TDP 95W), a BOX to wiadomo jak kiepską ma wydajność. No ale nie istotne, nawet jeśli przyjmiemy, że się "nie grzeje" to to "nie grzanie" nie uległo zmianie po tych 11 latach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emeryt-kombinator Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca Nie robiłem żadnych "badań", ale jak góra rozgrzewa się po odłączenie wentyli to znaczy, że ciepłowody działają 😉 Po włączeniu temperatura procka szybko leci też w dół, więc o ile nic nie uszkodziliśmy to powinno działać całe lata. Thermalright to jednak będzie wersja extreme, bo musiałem kompa dzisiaj wyciągnąć i jest 6 ciepłowodów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca Jeśli to Extreme (czyli True 120), to wygrywa bez problemu z Mugenem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...