Skocz do zawartości
Hipo

Identyfikacja scalak na 9500 non pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam prosbe do uzytkowników forum, potrzebuje zidentyfikowac numerki na scalaku który miesci sie pod płytką odpromiennika. Jak moja karta umarła to właśnie to coś się spalio tak że nie mam szans odcztać numerów. A jakbym to podmienił może karta by zmartwychwstała.

Ten układ mieści się pod odpromiennikiem patrząc od śledziapierwszy po lewej stronie odpromiennika, kawałek dale po prawej jest taki wiekszy i ma 14 nóżek. Mój układ jest prawie kwadratowy i ma 8 nóżek. Niestety nie mam możliwości zrobienia fotki karty:(.

Zainteresowanych tym co zrobiłem z kartą zapraszamdo lektury tego topic'a

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde potrzebuje pomocy, wiem że sciągnąć pokrywe od budy, wymontować karte, sciągnąc odpromiennik to trochę roboty ale to naprawde da sięzrobić. pomożcieNaprawde potrzebuje pomocy, wiem że sciągnąć pokrywe od budy, wymontować karte, sciągnąc odpromiennik to trochę roboty ale to naprawde da sięzrobić. pomożcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze forum schodzi naprawde na dziady. Przykro mi z tego powodu bo jakby trzebabyło to napewno udzieliłbym komuś takiej pomocy. PO to jest forum, liczba wyświetleń postu świadczy że jednak ktoś tu zaglądał.

Niestety nkt sie nie pofatygowal zeby spisac te numerki.

Pierwszy raz się zawiodlem na uZytkownikach forum Tweek'a. Lepiej zasypywac forum smieciami typu widzeliscie taki lol albo jaka komorke mam kupic zamiast wrocic do idei czyli do dyskusji na temat sprzetu komputerowego.

Jednym słowem syf :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: pomoglbym Ci, ale mam na swoim Radeonie bloczek wodny i nie bardzo mam jak wyciagnac grafy z budy, zeby sprawdzic (jest za sztywno). jezeli, zaden inny forumkowicz, ktory posiada Radeon'a 9500 Ci nie pomoze, postaram sie jakos dotrzec do tego scalaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

un_ix jeśli znajdziesz chwilkę czasu to odczytaj te znaczki jeśłi mozesz bo jakoś powoli przestałem liczyć na to ze ktoś się zlituje nade mna, oczy sobie psuje na m64 z paskami skaczącymi a radek leży i czeka na reanimacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety karta która jest na fotach w linku od Lancer'a różni się od mojej ale z tego co siędomyślam na podstawie postów z forum to rev 3.0 bo karta jest identyczna jak ta którą zmodował kolega SLG a on ma wersję 3.0. Nie mam możliwości umieszczenia fotki więc moze wyślę ją do kogoś kto umieści ją w topicu??

PS Tomasz Chwastyk przeczytaj uważnie mój pis o który układ chodzi to zidentyfikujesz go napewno.

Dzięki za pomoc i czekam na odpowiedź w sprawie foto.

Upadate:

Zidentyfikowałem ten shit można go zobaczyć TUTAJ jest na siódmej fotce u góry.

Problem teraz polega na tym że ten różni się od tego na radeonie jednym znaczkiem, w drugim wierszu gdzie tu jest 2C3Z u mnie na radeonie powinno być 2C3R

Pytanie czy to jest jakaś znaczna różnica i gdzie mogę dorwac taki układzik?? czy tylko wchodzi w gre przelutowanie z innej karty cz też można go w jakiś sposób dostać od producenta czy jak ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj a znajdziesz. Idz do jakiegos sklepu a sie dowiesz. Na stonie producenta scalaka powinna byc jego charakterystyka.

A tak BTW to kozystajac z tego opisu modowalem Radka na PCB 3.0 mimo ze oni maja 1.0 i to dzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też działało tylko problemem tbyło to że tam gdzie oni dolutowywali rezystor do scalaka pod płytką odpromiennika ja mam inny układ taki sam jaki steruje napięciem pamięci a na rev 1 jest taki mniejszy i dlatego nie wiedziałem czy utować do niego czy nie, dlatego pytałem o to w topicu pt 9500non pro vmod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak dalej <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, ten układ co mi isę zjarał to jednak nie ten co zczytałem z fotki pod lupą go pooglądałem dokładnie i cośinnego na nim pisze ale nie da się odczytać co kończy się na AR.

Ma moze ktoś fotki karty modowanej ale wersji 3.0??

Lancer możesz umieścićfotke na forum?? zakreśle co mi się spalilo i ktoś z pcb 3.0 może szczyta oznaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak dalej <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, ten układ co mi isę zjarał to jednak nie ten co zczytałem z fotki pod lupą go pooglądałem dokładnie i cośinnego na nim pisze ale nie da się odczytać co kończy się na AR.

Ma moze ktoś fotki karty modowanej ale wersji 3.0??

Lancer możesz umieścićfotke na forum?? zakreśle co mi się spalilo i ktoś z pcb 3.0 może szczyta oznaczenia.

Niestety nie moge nic powiedziec do tematu ale moge za to umiescic fotki ... jakby co to slijcie na p3le@o2.pl teraz wychodze ale do wieczora powininny byc juz umieszczone w necie ...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo długich bojach dzieki koledze P3le udalo mi sie dodać fotke Storotne dzięki.

NA tej fotce widać ten układ i nawet zaznaczyłem go strzałką alez mojego wywiadu wynika ze u mnie na pcb rev3.0 jest inna kostka mimo ze wyglada tak samo. Foto pochodzi z rev 1.0

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO prawiedwu miesięcznej batali poddaje się:( poprostu nie wiem jak ten scalak zidentyfikować i skąd go <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> :(

Może ktoś sprzeda mi uszkodzonego 9500/9700 na pcb rev 3.0 ??

Jestem gótów kupic za przyzwoite pieniadze w ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie to co "wystrzelio" jest po prostu podwójnym tranzystorem MOSFET w obudowie SO-8.

Przykład tranzystora podobnego typu:

http://ec.irf.com/v6/en/US/adirect/ir?cmd=...oductID=IRF7313

Sposób oznaczania:

http://www.irf.com/package/hexfet/so8.pdf

Z zakupem może być problem, ale podpowiem że jest to podzespół dość powszechnie stosowany w układach zasilania laptopów.

Pozdr

AT

Poprawka: jesli scalak ma napis F7313, to link jest dokładnie do tego układu. Czyli wiesz już czego szukać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie karta spaliła się sama z siebie, coprawda miała vmoda na pamiątkach.

A było to tak oglądam sobie film, wyłączam kompa, na drugi dzień rano włączam i tylko zaśmierdziało, spaliła się grafa i chieftec.

sp1mta

dzięki twojej podpowidzi ze powinny byc dwa identyczne uklady znalazlem to cosie spalilo, jest na karcie drugi identyczny tez pod odpromiennikiem. Ma takie oznaczenia P25AR FDS S898A

idę szukaćmoże na goglach znajdę co to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje poszukiwania wyglądają tak ze w kilku internetowych sklepach elektronicznych popytałem, maili rozesłałem a odpowiedźmniej więcej taka sama " Dziękuje za zainteresowanie i zapraszamy do ponownego skorzystania z naszych usług. Wymienieonego układu niestety nie posiadamy w ofercie i nie mozemy go sprowadzić" Zonk zonk zonk :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...