Skow3r Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca (edytowane) Cześć, Chce złożyć nowy PC dla znajomego. Głównie do Internetu i trochę gry ale to może w przyszłości. Komputer z możliwością rozbudowy w najbliższych latach. Założenia nowego PC: Budżet: do ~4k PLN Platforma: AM5 Obudowa: Full Tower - koniecznie z miejsce na DVD. Mamy 2 dyski SATA i 1 HDD. Bez RGB Płyta z Wifi Bez GPU - obecnie będzie używać starego GTX 970. Za jakiś czas kupimy coś pokroju RX 9070 XT Zasilacz aby ogarnął RX 9070XT i na przyszłość. Dysk 1 TB pod system Moja propozycja: CPU: AMD Ryzen 5 9600X Cłodzienie CPU: Arctic Freezer 36 Black MOBO: ASRock B850 Riptide WiFi RAM: G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 SSD: 1 TB NVMe PCIe 4.0 – Lexar NM 790 Zasilacz: MSI MPG A850G PCIE5 850W Obudowa: Phanteks Enthoo Pro (PH-ES614P_BK) Może warto dołożyć lepszy CPU albo coś innego pokombinować. Jakaś inna obudowa? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 18 Lipca przez Skow3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skow3r Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca Zmieniłem CPU na Ryzena 7700 i ram na Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (PVV532G600C30K). Będzie ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca Witam czy zmiana cpu była potrzebna ? wszystko zależy od tytułu gry, raz kilka FPS jest więcej na 7700 raz na 9600x wybieranie najtańszych pamięci nie zawsze przynosi wymierne korzyści ... Patriot Viper Venom obecnie obudowy z możliwością montażu napędów DVD jak na lekarstwo, trzeba by przeszukiwać oferty czy jest coś lepszego. płyta główna jak ogarniesz bios to ok , a no i ASrock coś za bardzo podniósł napięcia dla TOP CPU z X3D i potrafią sie usmażyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skow3r Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca CPU: 8 vs 6 rdzeni dlatego zmieniłem. Cena identyczna Jakie inne mobo? Co polecisz w tym budżecie? Szukam oszczędności stąd zmiana pamięci RAM. Jakieś inne kości polecisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca To inaczej , napisz dlaczego wybrałeś ASRock B850 RIPTIDE WIFI i zakładam Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-FX5) owszem jeden procesor ma 8 rdzeni a drugi 6 ale jak pisałem w zależności od gry wygrywa jeden albo drugi a nie że w każdej grze lepszym wyborem będzie 8 rdzeniowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skow3r Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca W swoim PC ma płytę asrock b650e pg riptide i jestem z niej bardzo zadowolony. G.Skill Flare X5 są na liście kompatybilności ASRock B850 RIPTIDE, mają dobre opinie i spoko parametry. Cena jest średnia bo widzę ze można inne kości dorwać o -100 zł ale pytanie czy warto się bawić. W swoim PC mam Pamięć G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 i też są spoko tylko, że nie mają profilu EXPO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca No to bardzo dobrze że masz już doświadczenie z płytami ASRocka , patrząc na wyposażenie "ASRock B850 RIPTIDE WIFI" nie ma sie czego przyczepić. jak chcesz nie dopłacać do G.Skill to np. GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC) to że jakiś pamięci nie ma na liście nie znaczy że profil nie będzie działał , tylko ze dany producent takiego zestawu nie przetestował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca W dniu 18.07.2025 o 21:35, Skow3r napisał(a): W swoim PC ma płytę asrock b650e pg riptide i jestem z niej bardzo zadowolony. Asrocka sie w tym roku nie kupuje do AM5. Jara procesory, bez x3d rowniez. Na nowych biosach tez. Pogoogluj lub wejdz na reddita r/Asrock, gdzie regularnie ktos sie wyplakuje. Nie ryzykuj i pojdz w MSI z polecanych na PPC. Nie wiem za ile 7700 wyrwales, ale ta oferta ma sie dobrze i nadal mozna przyciac jeszcze pare zlotych: https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skow3r Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca Ta będzie ok? MSI PRO B850-P WIFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 28 minut temu, Skow3r napisał(a): MSI PRO B850-P WIFI jaką byś nie wybrał będzie działać , ale moze coś w podobnym budżecie do ASRock B850 Riptide WiFi ? np. MSI B850 GAMING PLUS WIFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca Co do samej obudowy z zatoką na napęd DVD,to naprawdę ciężko coś porządnego znaleźć. Praktycznie wszystkie nowe obudowy są pozbawione miejsca na napęd,owszem napęd idzie podłączyć,ale musi być zewnętrzny, a i tak różnie to działa. Jeśli chodzi o pamięci,to pomiń od Patriota,lepiej wybierz np GSkill lub GoodRam czy Kingstona CL 30 6000MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skow3r Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca Dzięki. Możecie zerknąć czy jest ok? Dodatkowy wentylator wrzucę na top obudowy. https://www.morele.net/inventory/info/ae872ed0/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca Zestaw OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...