Skocz do zawartości
Skow3r

Nowy PC do 4K PLN z obudową Full Tower

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chce złożyć nowy PC dla znajomego.
Głównie do Internetu i trochę gry ale to może w przyszłości. Komputer z możliwością rozbudowy w najbliższych latach. 

Założenia nowego PC:
Budżet: do ~4k PLN
Platforma: AM5
Obudowa: Full Tower - koniecznie z miejsce na DVD. Mamy 2 dyski SATA i 1 HDD. Bez RGB
Płyta z Wifi 
Bez GPU - obecnie będzie używać starego GTX 970. Za jakiś czas kupimy coś pokroju RX 9070 XT 
Zasilacz aby ogarnął RX 9070XT i na przyszłość. 

Dysk 1 TB pod system 

Moja propozycja:

CPU:                    AMD Ryzen 5 9600X 
Cłodzienie CPU: Arctic Freezer 36 Black
MOBO:                ASRock B850 Riptide WiFi  
RAM:                   G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
SSD:                    1 TB NVMe PCIe 4.0 –  Lexar NM 790 
Zasilacz:             MSI MPG A850G PCIE5 850W
Obudowa:           Phanteks Enthoo Pro (PH-ES614P_BK)     

Może warto dołożyć lepszy CPU albo coś innego pokombinować.  Jakaś inna obudowa? 
Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Skow3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy zmiana cpu była potrzebna ? wszystko zależy od tytułu gry, raz kilka FPS jest więcej na 7700 raz na 9600x

wybieranie najtańszych pamięci nie zawsze przynosi wymierne korzyści ... Patriot Viper Venom

obecnie obudowy z możliwością montażu napędów DVD jak na lekarstwo, trzeba by przeszukiwać oferty czy jest coś lepszego.

płyta główna jak ogarniesz bios to ok , a no i ASrock coś za bardzo podniósł napięcia dla TOP CPU z X3D i potrafią sie usmażyć.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU: 8 vs 6 rdzeni dlatego zmieniłem. Cena identyczna

Jakie inne mobo? Co polecisz w tym budżecie? 
Szukam oszczędności stąd zmiana pamięci RAM. Jakieś inne kości polecisz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To inaczej , napisz dlaczego wybrałeś 

ASRock B850 RIPTIDE WIFI

i zakładam

Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-FX5)

owszem jeden procesor ma 8 rdzeni a drugi 6 ale jak pisałem w zależności od gry wygrywa jeden albo drugi a nie że w każdej grze lepszym wyborem będzie 8 rdzeniowy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swoim PC ma płytę asrock b650e pg riptide i jestem z niej bardzo zadowolony. 

G.Skill Flare X5 są na liście kompatybilności ASRock B850 RIPTIDE, mają dobre opinie i spoko parametry. Cena jest średnia bo widzę ze można inne kości dorwać o -100 zł ale pytanie czy warto się bawić.
W swoim PC mam Pamięć G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 i też są spoko tylko, że nie mają profilu EXPO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to bardzo dobrze że masz już doświadczenie z płytami ASRocka , patrząc na wyposażenie "ASRock B850 RIPTIDE WIFI" nie ma sie czego przyczepić. 

jak chcesz nie dopłacać do G.Skill to np. 

GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

to że jakiś pamięci nie ma na liście nie znaczy że profil nie będzie działał , tylko ze dany producent takiego zestawu nie przetestował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.07.2025 o 21:35, Skow3r napisał(a):

W swoim PC ma płytę asrock b650e pg riptide i jestem z niej bardzo zadowolony. 

Asrocka sie w tym roku nie kupuje do AM5. Jara procesory, bez x3d rowniez. Na nowych biosach tez. Pogoogluj lub wejdz na reddita r/Asrock, gdzie regularnie ktos sie wyplakuje. Nie ryzykuj i pojdz w MSI z polecanych na PPC. Nie wiem za ile 7700 wyrwales, ale ta oferta ma sie dobrze i nadal mozna przyciac jeszcze pare zlotych: https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samej obudowy z zatoką na napęd DVD,to  naprawdę ciężko coś porządnego znaleźć. Praktycznie wszystkie nowe obudowy są pozbawione miejsca na napęd,owszem napęd idzie podłączyć,ale musi być zewnętrzny, a i tak różnie to działa.

Jeśli chodzi o pamięci,to pomiń od Patriota,lepiej wybierz np GSkill lub GoodRam czy Kingstona CL 30 6000MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi