Skocz do zawartości
shorty2001

Radeon 9500(non-pro)@9700(pro) smierdzaca sprawa ...

Rekomendowane odpowiedzi

Mod'owalnosc Radeon'a 9500(non-pro)@9700(pro) - przemyslenia, wnioski.

Interesuje mnie ten temat gdyz na dniach bede kupowal nowy komputer

i chce (chcialem) kupic go z taka karta graficzna w celu jej z'mod'owania.

Oprocz polskich forum sa takze zagraniczne! ;] - wiec wpadlem tu i tam.

Z mod'owaniem karty a raczej z trafieniem na odpowieni model (PCB)

jest 50/50 % szans (w sumie to co tu opisze spowoduje, iz zmieni sie to

na 0/100 - niemozliwe). Na tych zagranicznych forum (forach?) zakladano

rozne watki dotyczace w/w karty, jednym udawal sie mod, drugim nie

identyczna sytucje mamy u nas. Osoby z EU, USA, itd dostep do karty

mialy wczesniej, mod'owaly wczesniej i okazalo sie, ze "pozytywny" mod

po pewnym czasie przestawal byc taki super a karta konczyla jako ZONK.

Nasuwa sie mi jeden wniosek co do Radeon'ow 9500 (old layout, L-shape

ram) sa to radeon'y 9700, ktore nie przeszly pomyslnie testow QA zostaly

wiec "z'downgrade'owane" zanizono im bit'rate z 256 / 128, poblokowano

potoki z 8 / 4 - dzialaja jako wersja 9500 (dlatego wspolny layout). Ludzie

modujac je wykonuja odwrotna prace, ktora zrobila "fabryka" .. wczesniej

czy pozniej zmodowana w ten sposob karta musi pasc narazajac mnie /

was na niepotrzebne straty, dodatkowe koszta .. ona przeciez nie przeszla

testow w "fabryce" na specjalistycznym sprzecie; zostala zakwalifikowana

do grona kart 9500 przez kontrolerow ISO (kontroler jakosci), cos w tym

musi byc - moze ziarenko prawdy a moze cala wywrotka.

Nie wiem czy ktos poruszal podobny temat, nie sprawdzilem - za duzo

wyskakiwalo w 'Szukaj' podczas wpisania keywords "radeon 9700" (411).

Osoby podzielajace moje zdanie a takze majace odmienny punkt widzenia

zapraszam do dyskusji / debaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie jest takie, że producent wcale nie testował każdej karty z osobna tylko puszczał serię 9500 z gorszej partii komponentów, które nie zawszę okazywały się być jednak gorsze. I w ten sposób nie każdego R9500 da się przerobić na bezbłędnego R9700.

A co do nagłych śmierci zmodowanych radków to na tym forum jeszcze nie się spodkałem z takimi przypadkami, sam mam takiego radka i nie robi jakiś dziwnych akcji.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozyjemy zobaczymy

nawet jezeli by padla to przeciez jest serwis tylko ze wtedy juz prawdopodobnie karta niezostanie wymieniona na modowalna ;( no chyba ze beda ja mieli na skladzie (ale watpie bo chyba az tak szybko niepadnie :lol: )

BTW ja mam nadzieje ze 1,5 roku pochodzi :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze Mason, ze niezrozumiales ja mowie o downgrade 9700@9500 a nie

o "niesprawdzonych partiach radeon'ow 9500 z gorszych komponentow".

Czym rozni sie Sapphire ATI Radeon 9500 Atlantis 128MB DDR DVI/TV

(AGP) od Sapphire ATI Radeon 9500 Atlantis 128MB DDR DVI/TV (AGP),

jeden z'mod'uje sie dobrze a w drugim bedzie szchownica (cheesboard)?.

W obydwu przypadkach mamy karty wykonane na bazie takich samych

podzespolach lub jak kto woli komponentach. Oprocz Tweak'a sa jeszcze

zagraniczne board'y.

Dodam jeszcze, iz mowimy o kartach na tym samym PCB (layout).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tylko tyle, że mam swoją kartę od 2 miesięcy i jak dotąd zero problemów. Udało mi się ją dostać tylko dzięki temu, iż kumpel pracuje w sklepie komputerowym i mógł sprawdzić całą partię kart. Statystycznie 2 na 10 sztuk chodziły poprawnie (t.zn. bez artefaktów mniejszych, bądź większych). Gdybym nie miał pewności o tym, że będzie chodzić O.K. na pewno nie wydałbym 720 zł za te kartę.

Według mnie sytuacja z tymi kartami wygłąda podobnie jak z niższymi procesorami AMD. T.zn. było zapotrzebowanie na niższe modele i firma musiała zapełnić czymś tę lukę. Najtańszy sposób to downgrade wyższych modeli, bez uruchamiania dodatkowych linii produkcyjnych.

Co ciekawe ATI wyparła się Radeonów 9500, nawet tych 64 MB. Widać również ile firma zarabia na kartach 9700, skoro karty oparte na tych samych układach mogą być 25% tańsze. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz 9500 to przezytek ludzie mowia o 9800 SE sa dwie wersje 128-bit i 256-bit obie z 4 potokami. Obie da sie zmodowac i tak mozna otrzymac 9800 pro z 9800 se. Ludzie  juz to robia na zachodzie ! ! !

W sumie to nawet nie sposob sie nie zgodzic z shorty, bardzo madrze myslisz, ja to nawet podejrzewam co innego, podobnego ze takie dzialania... to tez docelowy marketing.

Wlasnie to najprawdopodobniej rozsiewa samo Ati, i firmy produkujace karty, teraz piszecie ze z 9800SE robia 9800 Pro, zastanowcie sie, gdyby to mialo rece i nogi to nie mialo by zadnego sensu, po co fabryka miala by dawac cos za polowe ceny? zatem tu musi byc haczyk i JEST tylko tam gdzie nikt sie go nie spodziewa...

Spora czesc modowalnych kart ulega zniszczeniu, uszkodzeniu, a zatem Ati w ten sposob ma ponownie klienta... Ati natomiast znajduje sobie rynek dla kart, ktore nie przeszly testow itd itd.

To bardzo sprytny sposob, ktory moim zdaniem z marketingowego punktu widzenia musi sie oplacac. na 1000 osob kupujacych 9500 w celu zmodowania, 300-400 bedzie takich, (to oczywiscie dane takie na "oko" ale one moga zupelnie inne) ktorym sie to nie udalo i beda musieli kupic druga karte i tak w kolko Ati pewnie traci 20% na tanszej sprzedazy kart wartych 20% wiecej, natomiast zyskuje 40% na klientach...

Ja to tak sobie wyobrazam, moim zdaniem nie ma cudow i wszystko co sie dzieje ma swoj powod, nawet jesli go nie dostrzegamy (a z reguly jesli na czyms teoretycznie zyskujemy to nawet nie chcemy go dostrzegac).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shorty ale jakie jest twoje pytanie? :wink:

Radeny 9700 które nie przeszły pozytywnie testów zostają 9500. ale nie wszystkie. dużą cześć R9500 to po prostu zablokowany R9700 sprzedawany jako 9500 bo tak się bardziej opłaca producentowi.

Przecież tak jest od dawna w tej branży, jak i w innych

Przecież ten sam A XP sprzedawany jest jako 1700, 1800 2000 i tak dalej. Ten sam pentium 2,4 jest tak naprawdę tym samym co 3,06 i tak dalej i tak dalej. pamiętasz celerona 300A i jego możliwości. tak było zawsze jest i będzie.

firmie opłaca się jeden proces technologiczny i tylko blokada programowa/sprzetowa pewnych funkcji aby ten sam produkt sprzedawać na różnych pólkach wydajnościowych niż dla każdej półki tworzyć nowy, całkowicie nowy produkt i nową linię produkcyjna czy technologiczną.

A że ktoś potrafi odblokować te ułomności R9500 i zrobić z niego R9700, no cóż życie. ATI zauważyło że jednak za bardzo poszło na łatwiznę w tej swojej unifikacji i niestety 9500 lepiej się sprzedawał od wyższych modeli - bo każdy go brał z myślą o przeróbce. więc zmienili PCB.

producenci kart robią bios z blokadami przed overclokingiem.

procesory raz mają zablokowany mnożnik raz nie. hehe a to wszystko dla dobra KLIENTA :lol:

TO jest ustawiczna kalkukacja między, kosztami , marketingiem i wielkością udziałów w rynku i zyskami. Czasami liczy się też udział w rynku bo nie zawsze suche dane księgowe świadczą o pozycji firmy

A gdzieś tam jest w tym wszystkim użytkownik:

jeden się cieszy że taniej kupił kartę z której zrobił wyższy model

inny się wkur... że przepłacił bo kupił wyższy model niepotrzebnie

a jeszcze inny wkurza się że ma pecha bo jego radeonik jest tym co ma walnięte dodatkowe potoki i po przeróbce "szachownica"

hmm a to że komuś karta umarła to raczej nie dlatego że ją odblokował tylko za bardzo przetaktował, zrobił Vmoda i przesadził z napieciem itd itd

tak samo jak niektórzy potrafią zabić swój procesor, płytę główną czy nawet tuner TV. A nawet w pełni sprawny sprzet się sypie bo to tylko urządzenie elektroniczne i to tego bardzo skomplikowane - więc mają prawo się popsuć :(

Możesz w komputroniku kupić 9500@9700 256bit zmodowanego z gwarancją roczną za chyba 899zł o kurcze podnieśli cenę teraz to jest 999

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7692

albo

- FICa 9500 pro - za 899zł

- pełnego 9700 non pro za 1199zł

- FICa 9700 PRO za 1399zł

- radeona R9800 za 1449zł

Jesteś klientem i ty decydujesz. ale zgodnie z reklamą "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać"

jeżeli chcesz zaoszczędzić te 200zł to zamiast pełnego 9700 kupujesz zmodowanego (z gwarancją) albo oszczędzasz jeszcze więcej kupujesz niezmodowanego 9500 za (700-800zł) na starym PCB i liczysz na szczęście.

a jeżeli masz w d... te dwie stówki to bierzesz oryginalnego 9700 i po sprawie. decyduj KLIENCIE :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do cen kart

Zarówno ATI swój chipset R350 jak i Nvidia swojego NV35 sprzedaje w podobnej cenie ok 18 dolarów sztuka. Więc to w jakiej klasie karcie zostanie zastosowny (która półka cenowa) nie ma znaczenia bo i tak kosztuje tyle samo

a jak ma się cena chipsetu do ceny gotowej karty to sami widzicie

Podobnie było z R300, wykorzystywany w 4 kartach R9500, R9500Pro, R9700, R9700PRO i dla ATI jako twórcy chipsetu to ile kosztuje gotowa karta nie ma znaczenia oni i tak sprzedają chipset bo to na nim zarabiają, a cena karty zależy od dodatkowych bajerów, zastosowanej pamięci itd itd i od tego w jakim przeciale cenowym chce ją ustawić producent taki jak HIS, Gigabyte, i inni (poniekąd ATI też bo sam produkuje gotowe karty, ale jednak głównie ATI dostarcza rozwiązania czyli chipset i referencyjną płytkę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do cen kart

Zarówno ATI  swój chipset R350 jak i Nvidia swojego NV35 sprzedaje w podobnej cenie ok 18 dolarów sztuka. Więc to w jakiej klasie karcie zostanie zastosowny (która półka cenowa) nie ma znaczenia bo i tak kosztuje tyle samo

a jak ma się cena chipsetu do ceny gotowej karty to sami widzicie

Tak, a Ty sobie skalkulowales ze skoro chip kosztuje 18 to karta powinna 50...

Po pierwsze o cenie akurat nikt nie rozmawia, mowimy np o sklepach pokroju komputronik dajacych gwarancje na zmodowanego ati, mowisz ze zawsze bylo to samo i w procach i tam i siam, to czemu komputronik nie dawal gwarancji np na 300A@450??? Z prostego powodu, ze wcale to nie jest to samo.

Dlaczego Ati wyrzeka sie 9500 a Intel nie wyrzekl 300A a wrecz przeciwnie chwalil sie nim z duma??? Bo to nie jest to samo...

Powiedzmy inaczej koszt produkcji calej karty nawet jesli kosztuje 40$ to sprzedac moze sie oplacac ja dopiero minimum za 170$, wiec to nie jest takie hop siup ze np HIS czy Sapphire sobie dyktuje ceny ot tak z palca, w ktorym przedziale cenowym chce, nie....

To wszystko musi byc bardzo ale to bardzo madrze przmyslane bo w przeciwnym wypadku bedzie oznaczac powazne straty a w rezultacie likwidacje firmy...

Tak na prawde to koszt produkcji w tej chwili np Rivy TnTM64 a GF FX5900 rozni sie minimalnie tyle samo kosztowal pewnie jeden i drugi chip itd, dlaczego roznia sie tak bardzo cenowo? DLatego ze Riva TnT zostala sprzedana w 50 mln sztuk, a FX5900 w 50 tysiacach...

piszesz

Zarówno ATI  swój chipset R350 jak i Nvidia swojego NV35 sprzedaje w podobnej cenie ok 18 dolarów sztuka. Więc to w jakiej klasie karcie zostanie zastosowny (która półka cenowa) nie ma znaczenia bo i tak kosztuje tyle samo...a jak ma się cena chipsetu do ceny gotowej karty to sami widzicie

zupelnie tak jakbys tego wlasciwie nie rozumial...

Jesli dajmy przykladowo caly koszt produkcji karty np 9500 wynosilby 0,50 zlotych to sprzedawana i tak bedzie po 100 zlotych, dlatego ze firma ma koszty! To nie jest tak ze taksowkarza benzyna kosztuje 3,2 za litr to znaczy ze moze Cie przewiezc po skalkulowaniu za benzyne... Koszt 1 km w taksowce wynosi najczesciej 1-2 zlote/km, a koszt paliwa...??? Przejedziesz 5 km, zaplacisz 10 zlotych a 5 km to zuzyte 0,5 litra to daje 1,60... 10 - 1,60 to daje 8,40 ale to nadal nie ma nic wspolnego z tym ile zarabia taksowkarz, musi odliczyc placone OC/AC zuzycie pojazdu, oplacony zus itd itd itd a wiec z tych 8,40 zostaje dla niego 1 zloty moze mniej... to samo tyczy sie kart graficznych, zastosowanie chipa za 18$ moze oznaczac zarowno koncowa cene karty 50.000$ jak i 50$, w pierwszym przypadku kiedy zostanie wyprodukowana np w 20 sztukach, a w drugim gdy zostanie wyprodukowana w 20 mln sztuk. A moze to byc DOKLADNIE jedna i ta sama karta!

Mowisz to tak jakbys zupelnie nie rozumial roznicy miedzy dochodem a przychodem, przynajmniej ja odnioslem takie wrazenie jakbys uwazal ze chip kosztuje 18$ to karta moze kosztowac o np 50$? a niestety tego nie wiesz nigdy, bo to jest x - niewiadoma, to wie jedynie firma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mrtnt - IMHO Marasek mial co innego na mysli, chcial uswiadomic

tych ktorzy nie wiedza, ze w kazdej karcie z serii 9800 znajduje

sie ten sam uklad R350, ktory producenci kupuja od ati w konkretnej, niemal identycznej

cenie i od nich zalezy w ktorej karcie ( 9800/9800SE ) go

zastosują. Nikt nie moze negowac tego, ze koszt karty

to nie sam chip, tu masz calkowita racje. Na tym wszyskim musza

zarobic 4 podmioty: Ati, producent, dystrybutor i sklep, wiec nie

dziwmy sie ze ceny są takie jakie są.

Kto ma pieniadze/nie chce ryzyka/jest nieswiadomy, wybierze

high endowego 9800Pro, a ktos inny majacy nadzieje na moda/

nie potrzebujacy az tak wydajnej karty wybierze SE. A i producent

nie bedzie zbytnio zmartwiony tym, ze ktos z premedytacja zdecyduje sie na

SE z nadzieja, spelniona lub nie na moda, gdyz i tak zarobi na tym

wystarczająco, a przeciez musi miec w danym segmencie karte

konkurencyjna do innych producentow pod wzgledem ceny/wydajnosci

aby utrzymac sie na rynku bez strat. A komponenty ma takie jakie serwuje

producent chipu, ktoremu najwygodniej i najtaniej jest produkowac

jeden uklad np R350 niz np. jeszcze dodatkowo jego odpowiednik tyle,

ze z 4 potokami.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mrtnt - IMHO Marasek mial co innego na mysli, chcial uswiadomic

tych ktorzy nie wiedza, ze w kazdej karcie z serii 9800 znajduje

sie ten sam uklad R350, ktory producenci kupuja od ati w konkretnej, niemal identycznej

cenie i od nich zalezy w ktorej karcie ( 9800/9800SE ) go

zastosują. 

Wiem, wiem, tylko chcialem to sprostowac z ta cena bo tak jakos dziwnie wyszlo, a tak to ja sie calkowicie zgadzam. Jak juz mowilem w dyskusji nie chodzi raczej o cene tylko o to o chca osiagnac producenci, nie tylko tym ale i roznymi innymi cudami i o odpowiedz na pytanie, dlaczego Ati chce zapomniec o czyms co wlasciwie przynioslo jej slawe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

***mrtnt***

a gdzie ja powiedziałem że skoro chip kosztuje 18$ to karta ma kosztować 50 ????

Jak widać to ty mnie nie zrozumiałeś a atakujesz :wink: . Jakoś inni zrozumieli. Zresztą *twin* próbował Ci to wyjaśnić skoro ja nie mam umiejetnosci dydaktycznych :( .

Myślisz że jak ATI sprzedaje chip R350 czy poprzednio R300 za 18$ to robi to po kosztach ? :lol:

ATI sprzedaje za tyle bo na tym zarabia i ma w to wkalkulowane już wszystkie koszta tak samo produkcyjne jak i związane z opracowaniem tego układu i wkalkulowany zysk. Sprzedaje go za 18$ i na tym zarabia na każdej sztuce. I jak widzisz po cenach kart jeżeli chodzi o koszty to chipset to naprawdę ułamek ceny. Taka jest ustanowiona cena R350 dla obiorców czyli producentów kart, czy Tobie się zdaje że ATI ustalając taką cenę robi to niewiem z pobudek altruistycznych, a może ma chęć sprzedawać swój produkt poniżej kosztów ?

Nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne :wink:

I wracając do Twojego pytania. Dlaczego ATI się rumieni na myśl o pierwszych 9500. Bo ich inżynierowie dali plamę. Nieudolnie zabezpieczyli układ przed przeróbką. i sprawa szybko wyszła na jaw. Potem na szybko musieli opracować nowe rozwiązanie. A Ponieważ sprawa była bardzo głośna wiele osób klientów miało za złe ATI że robi ludzi w konia i ten sam produkt sprzedaje (wtedy na początku) w dwóch skrajnie różnych cenach a różnica w cenie dochodziła do kilkudziesięciu %. Poprostu ATI dało plame. Ilu jest wkur.. posiadaczy oryginalnych 9700 którzy czują się nabici w butelkę że bardzo przepłacili. Nie mówiąc już o tym że nikt nie chciał kupować 9500pro - za co na ati pogniewali się producenci kart.

Zresztą kolejny niechlubny przykład wpadki producenta mamy z intelem i jego i865 i i875 z PAT. Gdzie Intel sprzedaje producentom układ i875 kilkanaście dolców drożej bo niby ma PATa a prawda okazała się taka że są to w zasadzie te same układy i PATa włączysz na i865

Zresztą i tak okazło się że żeby obłsużyć nowe procki Intela czyli z z FSB 200 nie potrzeba zmieniać płyty bo układ GranitBay mimo że Intel się do tego nie przyznaje obsługuje spokojnie szyne 200 czyli 800Mhz

Czy sprawa z HT czyli hiperwątkowością która poraz pierwszy oficjalnie została pokazana w Pentium 4 3,06 (albo 3,2 nie ma znaczenia) a prawda jest taka że ta funkcja była obecna już w jądrze Pentium III tylko nie było potrzeby marketingowej włączać tego bo i tak pozycja intela nie była zagrożaona.

Teraz wszyscy czekają na Athlona 64 i na to jak niby ta 64 bitowa architektura skopać ma tyłek intelowi (oczywiście w przeświadczeniu zapalonych fanów AMD) tylko że jeżeli rzeczywiście A64 bedzie tak wydajny że zagrozi Intelowi okaże się że nowym jądrze PRESCOTA (pentium V) Intel włączy 64 bitową architekturę (której oficjanie niby PRESCOT nie obsługuje :wink:) I tak Intel zarobi 2 razy na tym samym prcocesorze. Raz jako 32 bitowym, a jak jego wydajnośc i pozycja na rynku bedzie zagrożona ogłosi wersję 64 bitową i sprzeda ten sam procesor jeszcze raz :wink:

Czy ostatatnio wpadka MSI gdzie się okazało że na swich płytkach pod pentium4 stosuje technologię która w czasie pracy bez wiedzy użytkownika podnosi dynamicznie zegar FSB o 6-8% procent a standardowe programy diagnostyczne tego nie wykrywają i dzięki temu w testach porównawczych płyta MSI była zawsze ciut lepsza od konkurencji

Oczywiście jak sprawa wyszła na jaw MSI zaczeło sciemniać że dlatego jeszcze tego nie ujawniła bo to dopiero testuje :wink: hehe. Tylko szkoda za zaimplementowali to do już obecnych na rynku produktów i zapomnieli o tym powiedzieć

Takie przykłady kombinacji producentów, czy to chipsetów, procesorów czy gotowych produktów można przecież podawać w nieskończoność

A Ty się *mrtnt* dziwisz że ATI że nie ma ochoty się przyznać że nabiła w butelkę ileś tysięcy użytkowników tzw pełnych R9700 non pro

Pozdrawiam

Maras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą kolejny niechlubny przykład wpadki producenta mamy z intelem i jego  i865 i i875 z PAT. Gdzie Intel sprzedaje producentom układ i875 kilkanaście dolców drożej bo niby ma PATa a prawda okazała się taka że są to w zasadzie te same układy i PATa włączysz na i865

Zresztą i tak okazło się że żeby obłsużyć nowe procki Intela czyli z z FSB 200 nie potrzeba zmieniać płyty bo układ GranitBay mimo że Intel się do tego nie przyznaje obsługuje spokojnie szyne  200 czyli 800Mhz

Czy sprawa z HT czyli hiperwątkowością która poraz pierwszy oficjalnie została pokazana w Pentium 4 3,06 (albo 3,2 nie ma znaczenia) a prawda jest taka że ta funkcja była obecna już w jądrze Pentium III tylko nie było potrzeby marketingowej włączać tego bo i tak pozycja intela nie była zagrożaona.

Teraz wszyscy czekają na Athlona 64 i na to jak niby ta 64 bitowa architektura skopać ma tyłek intelowi (oczywiście w przeświadczeniu zapalonych fanów AMD) tylko że jeżeli rzeczywiście A64 bedzie tak wydajny że zagrozi Intelowi okaże się że nowym jądrze PRESCOTA (pentium V) Intel włączy 64 bitową architekturę (której oficjanie niby PRESCOT nie obsługuje :wink:) I tak Intel zarobi 2 razy na tym samym prcocesorze. Raz jako 32 bitowym, a jak jego wydajnośc i pozycja na rynku bedzie zagrożona ogłosi wersję 64 bitową i sprzeda ten sam procesor jeszcze raz  :wink: 

Czy ostatatnio wpadka MSI gdzie się okazało że na swich płytkach pod pentium4 stosuje technologię która w czasie pracy bez wiedzy użytkownika podnosi dynamicznie zegar FSB o 6-8% procent a standardowe programy diagnostyczne tego nie wykrywają i dzięki temu w testach porównawczych płyta MSI była zawsze ciut lepsza od konkurencji

Oczywiście jak sprawa wyszła na jaw MSI zaczeło sciemniać że dlatego jeszcze tego nie ujawniła bo to dopiero testuje :wink:  hehe. Tylko szkoda za zaimplementowali to do już obecnych na rynku produktów i zapomnieli o tym powiedzieć

Takie przykłady kombinacji producentów, czy to chipsetów, procesorów czy gotowych produktów można przecież podawać w nieskończoność

A Ty się dziwisz ATI że nie ma ochoty się przyznać że nabiła w butelkę ileś tysięcy użytkowników tzw pełnych R9700 non pro

Pozdrawiam

Maras

nic dodać, nic ując -BRAWO!!!!

ps.jestem Maresek pod wrazeniem tonu i rzeczowości odpowiedzi jak i tego ze chciało Ci sie tyle skrobac w taki upał :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic dodać, nic ując  -BRAWO!!!!

ps.jestem Maresek pod wrazeniem tonu i rzeczowości odpowiedzi jak i tego ze chciało Ci sie tyle skrobac w taki upał :lol:

Bo się popsztykałem z kobitką :bij: i nie ma bara-bara :cry: to mi się troszkę nudzi :cry: a 25 C to nie taki upał zważywszy że w lipcu smażyłem się na Cyprze :wink:

Ok idę się pogodzić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego Ati chce zapomniec o czyms co wlasciwie przynioslo jej slawe?

Na początku, gdy te karty ( R300 ) weszły do sprzedazy było na nie tak

ogromne zapotrzebowanie, ze ati, chcac nadazyc za oczekiwaniami

wypuscila Radeona 9500 na pcb 9700, blokując jedynie dodatkowe potoki.

Niestety nie pomysleli, ze istnieje na ziemi taki sprytny narod co sie zwie

Rosjanie, no i wlasnie od nich sie to wszystko zaczelo, to wszystko ich wina :P

Roztrąbili o tym po swiecie, i tak oto nastala rewolucja ktora trwa do dzis :)

Ale czy naprawde to była szkoda dla Ati?

I czy napewno Ati chce o tym zapomniec? To co przynioslo slawe R300

to przede wszystkim ogromna wydajnosc karty 9700pro. Modowalnosc, Byla to niejako wpadka, jednak wpadka, ktora była darmową reklamą 9500, ktory sam w sobie

nie jest rewelacją, a dzieki temu sprzedawal, i sprzedaje sie dobrze.

Jednak kazdy moze to nazwac jak chce, natomiast dziwne jest to, ze

rowniez 9800Se jak donosi Hajmon, są wpełni modowalne, czyzby kolejny

błąd ATi? Jakos nie wydaje mi sie zeby pojętni kanadyjczycy nie wyciagli

wniosków z lekcji o 9500. A moze to przemyślane ruchy północnoamerykańskiego

giganta? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...rowniez 9800Se jak donosi Hajmon, są wpełni modowalne, czyzby kolejny

błąd ATi? Jakos nie wydaje mi sie zeby pojętni kanadyjczycy nie wyciagli

wniosków z lekcji o 9500. A moze to przemyślane ruchy północnoamerykańskiego

giganta? :?

Oby tak było. Może wkońcu wymienię swojego leciwego MX na ekonomicznego modowalnego 9800se - fajnie by było. OK to czekam na tanie 9800se i tych "przeklętych" rosjan :lol: a może teraz Polacy się wykażą :D

Ale pożyjemy zobaczymy jak to będzie z tym 9800SE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko niech ktoś napisze, zkąd oni wytrzasneli te 9800SE. W sumie wszędzie cicho na temat tych kart. Jakieś sample czy co? Tyle o ile pare newsów czytałem, żadnych artykułów czy nawet zdjeć- nic!

Co do specyfikacjii- w zależności od modelu 128 lub 256 bit i 4 potoki, 0,15 um- w standardzie karta słabsza od 9600 PRO ( nie swpominając o 9500 PRO) ;) Taktowania ok. 275-300-325 Mhz na rdzeń. Ma być droga- coś koło 950-1000 zł czy nawet wiecej, wiec nie liczcie, że ATI będzie sprzedawać te karty za bescen ( jak choćby 9500). Myslę, że za taką cenę nie warto. Szykuje sie kolejna bzdura na rynku :? Karta o wyższym numerku będzie droższa i gorsza od 9700 :x Za taką cenę na dzisiaj to już można szukać pełnego 9700 ( choćby sprowadzić z Czech),a nie mówiąc o 100% pewnym 9500 PRO czy niewiele gorszego po modowaniu( też pewnego- mowa o już sprawdzonych sztukach) 9500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko niech ktoś napisze, zkąd oni wytrzasneli te 9800SE. W sumie wszędzie cicho na temat tych kart. Jakieś sample czy co? Tyle o ile pare newsów czytałem, żadnych artykułów czy nawet zdjeć- nic!

Co do specyfikacjii- w zależności od modelu 128 lub 256 bit i 4 potoki, 0,15 um- w standardzie karta słabsza od 9600 PRO ( nie swpominając o 9500 PRO) ;) Taktowania ok. 275-300-325 Mhz na rdzeń. Ma być droga- coś koło 950-1000 zł czy nawet wiecej, wiec nie liczcie, że ATI będzie sprzedawać te karty za bescen ( jak choćby 9500). Myslę, że za taką cenę nie warto. Szykuje sie kolejna bzdura na rynku :? Karta o wyższym numerku będzie droższa i gorsza od 9700 :x Za taką cenę na dzisiaj to już można szukać pełnego 9700 ( choćby sprowadzić z Czech),a nie mówiąc o 100% pewnym 9500 PRO czy niewiele gorszego po modowaniu( też pewnego- mowa o już sprawdzonych sztukach) 9500.

PS- właśnie sobie przypomniałem. 9800SE będzie też w sumie wersjii ala 9500PRO- czyli 128 bit i 8 potoków. Powiem tyle- BURDEL! :P Ja chcę wkońcu swojego TX-a i p.... Zamykam kłudką kompa na rok- półtora i nic nie tykam aż do wydania Loghorna ew. Duke Nukem Forever :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA !!!!

SUPER WAŻNA INFORMACJA DLA LUDZI SZUKAJĄCYCH MODOWALNEGO RADZIA 9500 !!!

Otóż dzisiaj z magazynu Komputronika w Poznaniu ( Reglowa 9 ) kupiłem Radeona 9500 256 bit 128MB Saphire na kosciach Infineon 3,0 i po 5 minutach w domu i modzie softowym mialem juz radzia 9700. Poniewaz w powazne testy bede bawil sie w weekend powiem wam tylko ze przy zupelnie nie podkreconym kompie i bez zadnego krecenia grafy mialem juz w 3d2001 prawie 15 tys punktow.

Riva tuner wykrywa prawidlowo 256 bity, 8 potokow i jako radzia 9700 !!

W 3dsmarku nie ma zadnych "szachownic" - ani grama jakiegokolwiek błędu !!!

Karta daje sie podkrecac , bez oporu przyjmuje wyższe taktowania rdzenia i pamieci.

Jeslki wiec ktos ma ochote zaryzykowac tak jak ja to do dzieła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hitman -> a ja w to nie wierze, bo wiem, że karta karcie nie równa, nie szkodzi, że są z tej samej dostawy, zawsze istnieje ryzyko trafienia nie modowalnego egzemplarza. Dlatego wole nie ryzykować i kupuje R9700  :lol:

?????-ale jeszcze 2 dni temu byłes pewnien ze kupujesz 95@97 a do kolegi co zakupił 9500pro -uzyłes twierdzenia "dziwię sie bardzo"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne , spox. Jak masz 1150 zeta to pewnie bierz 9700 i masz spokój.

Ja niestety mam kasy ciągle za mało i prędzej był na głowę upadł zeby dać 1150 za grafe - to kupa kasy. 8O

Dlatego podałem alternatywę dla takich jak ja.

Kazdy oceni sam czy warto. Chciałem tylko pomóc tym trochę "biedniejszym" overlockerom :P

Oczywiscie masz pełną racje ze mogłem mieć fuksa i trafić akurat na modowalnego radzie 9500. Ale ja i tak nie miałem wiecej kasy i gdyby mi sie nie udalo zmodowac, to trudno, i tak bym ja zostawil, a ze sie udalo to jest cool . I tak pewnie podchodzi do tego wiele osób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...