Sosenek Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) Hej wszystkim. Ostatnio po Undervoltingu małym na procesorze I7 7700k komputer po wciśnięciu startu wchodzi pierw do biosu, a po zresetowaniu komputera ładuje system prawidłowo. Żadnych innych oznak, problemów (zawieszek, bluescreenów) nie mam. Reset ustawień pomaga, lecz wtedy to CPU się grzeje na napięciu prawie 1.350v+ Ktoś się spotkał z takim problemem? Podzespoły: CPU: I7 7700k GPU: MSI RTX 2060 SUPER RAM: Crucial Ballistix Tactical Tracer DDR4 16GB Mobo: MSI Z270 GAMIMG M5 PSU: Seasonic 850w Edytowane 7 Sierpnia przez Sosenek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia Witam tak od razu aby odpowiedzieć co tam sie wydarzyło , to ? zalecane działania 1: spróbować zresetować bios po przez odłączenie fizycznie zasilania i wyjecie baterii z płyty głównej na co najmniej 5-10 minut 2: sprawdzić czy jest wgrany najnowszy bios , a nawet jeśli to spróbować wgrać ponownie https://pl.msi.com/Motherboard/Z270-GAMING-M5/support 3: wyjąć CPU oraz pamięć operacyjną i odtłuścić pady pod CPU oraz piny na pamięci 4: sprawdź czy masz podobnie ustawiony bios tak jak na zamieszczonych zdjęciach(zdjęcia prywatne ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia tak mnie jeszcze przyszło do głowy że , jak bios nie widzi nośnika z systemem albo raczej WBM (Windows Boot Manager) to tez bez żadnego komunikatu wejdzie do biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Sosenek napisał(a): Reset ustawień pomaga, widocznie robisz to nieprawidłowo i nie tykaj tej podswietlonej opcji co ma kolga xD Ofssetem zjedz napiecie o 0.05V i zlikwiduj te 45x dla 1 rdzenia Edytowane 5 Sierpnia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 24 minuty temu, karro napisał(a): i nie tykaj tej podswietlonej opcji co ma kolga xD mógł byś rozwinąć ten temat ? PC na takich ustawieniach pracuje już ponad 5 lat i działa bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia Bo masz na enable,wylacz to i sie pewnie pożegnasz z pocztą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia sw guard extensions ale po co niby ma ta opcje wyłączyć skoro na zamieszczonym zdjęciu jest na Enabled , on ma porównać czy ma tak samo ustawiony bios , robisz nie potrzebne zamieszanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosenek Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) W dniu 5.08.2025 o 16:37, Mr.T... napisał(a): Witam tak od razu aby odpowiedzieć co tam sie wydarzyło , to ? zalecane działania 1: spróbować zresetować bios po przez odłączenie fizycznie zasilania i wyjecie baterii z płyty głównej na co najmniej 5-10 minut 2: sprawdzić czy jest wgrany najnowszy bios , a nawet jeśli to spróbować wgrać ponownie https://pl.msi.com/Motherboard/Z270-GAMING-M5/support 3: wyjąć CPU oraz pamięć operacyjną i odtłuścić pady pod CPU oraz piny na pamięci 4: sprawdź czy masz podobnie ustawiony bios tak jak na zamieszczonych zdjęciach(zdjęcia prywatne ) No tak jak napisałem, reset ustawień pomaga, ale ... nie jara mnie siedzenie na piecu który podczas obciążenia ma ponad 85-90*c. Coś robię źle w tym undervoltingiem, lecz szczerze mówiąc wiedze to mam podstawową. wiec to na pewno mój błąd, ale nie wiem gdzie. Bios jest stary, 2016r - zaktualizuję, sprawdzę. Co do wyjęcia CPU/RAM również sprawdzę ale dopiero po weekendzie A co do ustawień biosu, ym, no to może ja pokaże co mam, a wy mi doradzicie co zrobiłem źle. :D W dniu 5.08.2025 o 16:58, Mr.T... napisał(a): tak mnie jeszcze przyszło do głowy że , jak bios nie widzi nośnika z systemem albo raczej WBM (Windows Boot Manager) to tez bez żadnego komunikatu wejdzie do biosu. No, ale to by chyba nie widział cały czas, prawda? Bo za 1 rozruchem wchodzi do BIOS, a po wyjściu z niego ładuje system normalnie. Edytowane 7 Sierpnia przez Sosenek Dodanie fotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Prociem Pan , ustaw bios wedle zamieszczonych moich zdjęć , a nie koślawo po swojemu nie zmienia to faktu ze przy mnożniku tylko 40x temperatura w biosie CPU 52° C ??? to albo chłodzenie masz typu Box albo pasta pod IHS jest do wymiany i raczej nie zdejmiesz czapki z procesora na kolanie tylko albo trzeba mieć maszynkę typu (der8auer delid-die-mate 2) lub wykupić usługę do znalezienia bez problemu na alledrogo jak by dobrze poszukał tutaj na forum to gdzieś zamieściłem info odnośnie, ostatnio robiłem porównanie test czy warto kupować ciekły metal pod IHS , czy lepiej PTM 7950 i raczej na chwile obecna właśnie takie rozwiązanie bym polecał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosenek Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Co to znaczy koślawo, proszę konkrety wskazać co nie tak :) W biosie fakt, spora temperatura lecz w systemie idle nie przekracza 30-35*c, a pod pełnym obciążeniem przez 1h nie ma więcej niż 70*c, na tych ustawieniach. Wcześniej, na domyślnych było znacznie gorzej. Co do ustawień biosu to spróbuję, aczkolwiek myślę że to tylko zagotuje ten piecyk bardziej, chłodzenie to jakiś Fractal w sumie nie wiem jaki bo nie miałem nigdy styczności z AIO a rozbierać tego cholerstwa jakoś nie mam ochoty, chyba, że będę zmuszony. Komputer kupiłem niedawno używany za całkiem fajną niską cenę i w sumie może być źle podłączone coś, bo poprzedni właściciel zamontował wentylatory na chłodnicy na odwrót. Zamiast wyciągać powietrze z chłodnicy to pchało je do środka budy :D Jeśli chodzi o delid, bo chyba o tym mówisz by zdjąć czapkę, to wolałbym oddać CPU ktoś kto zna sztukę, bo szybciej tego proca ukruszę niż ściągnę to cholerstwo. Spróbujemy przez weekend i zobaczymy :) Zmieniłem ustawienia w biosie na twoje. No, zobaczyłem pulpit i zdechł frezem. W biosie ponad 65*co. Nie chcę mieć Turbo wydajności, tylko Turbo niskie temperatury. Nie tędy droga chyba. Edytowane 7 Sierpnia przez Sosenek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Jak bios nie widzi systemu, to od razu wchodzi do biosu. Czyli boot ma być ustawiony priorytetem na dysk z systemem. Edytowane 8 Sierpnia przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosenek Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia Jest tak ustawiony. Po drugim starcie normalnie ładuje automatycznie system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia Dziwne 11 h temu zamieściłeś wpis , potem są dwa kolejne wpisy w tym wątku a system nie wysłał powiadomienia ? czyli to nie był Twój PC od nowości tylko go odkupiłeś od kogoś , a może był jakiś powód dla którego ktoś tego PC sprzedawał ale przy sprzedaży nie raczył Ciebie poinformować że coś zaczyna szwankować ... to jak ludzie podłączają wiatraki i inne rzeczy to często jest tak co komu do głowy przychodzi xD skoro chłodzenie jest typu AIO to jestem więcej niż pewny ze CPU był podawany OC , a czy AIO jest sprawne ? tzn. czy słychać jak bloko -pompka pracuje to nie jest ciche urządzenie , oraz czy jak CPU sie nagrzewa to radiator na AIO robi sie ciepły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia odnośnie OC i ustawień , czy UD CPU to jest temat dla mnie tak jak byś sie cofał o co najmniej 5-7 lat wstecz , kiedy takie procesory był w modzie , ja kiedyś kupiłem taka platformę do własnych testów spostrzeżeń jak to pracuje itd. , są strony poświęcone OC np. https://www.overclock.net/threads/kaby-lake-overclocking-guide-with-statistics.1621347/ można poczytać artykuły i wyciągnąć coś dla siebie , ja nie będę kogoś na siłę przekonywał czy licytował się że zaproponowane prze ze mnie ustawienia są najlepsze , ale PC ustawiane w ten sposób działają bez awaryjnie z OC ponad 5-7 lat zamieszczam zdjęcie z dzisiaj po teście 27 minut, na Z270 Gigabyte , buda zamknięta , chłodzenie to Scythe Fuma 2 rev. b , CPU podany skalpowaniu przez ze mnie , pasta ciekły metal (Thermal Grizzly Conductonaut) , pasta na IHS (Noctua NT-H1) ma tyle samo czyli co najmniej ponad 5 lat , to moze być tak że to AIO jest nie sprawne , pasta pod IHS i na IHS jest zaschnięta , oraz ustawienia biosu , lub to właśnie płyta główna zaczyna szwankować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosenek Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): odnośnie OC i ustawień , czy UD CPU to jest temat dla mnie tak jak byś sie cofał o co najmniej 5-7 lat wstecz , kiedy takie procesory był w modzie , ja kiedyś kupiłem taka platformę do własnych testów spostrzeżeń jak to pracuje itd. , są strony poświęcone OC np. https://www.overclock.net/threads/kaby-lake-overclocking-guide-with-statistics.1621347/ można poczytać artykuły i wyciągnąć coś dla siebie , ja nie będę kogoś na siłę przekonywał czy licytował się że zaproponowane prze ze mnie ustawienia są najlepsze , ale PC ustawiane w ten sposób działają bez awaryjnie z OC ponad 5-7 lat zamieszczam zdjęcie z dzisiaj po teście 27 minut, na Z270 Gigabyte , buda zamknięta , chłodzenie to Scythe Fuma 2 rev. b , CPU podany skalpowaniu przez ze mnie , pasta ciekły metal (Thermal Grizzly Conductonaut) , pasta na IHS (Noctua NT-H1) ma tyle samo czyli co najmniej ponad 5 lat , to moze być tak że to AIO jest nie sprawne , pasta pod IHS i na IHS jest zaschnięta , oraz ustawienia biosu , lub to właśnie płyta główna zaczyna szwankować. Tak, komputer mam niecałe dwa tygodnie u siebie i nie był moj. Z tymi 5-7 lat cofania się, to masz rację bo ostatni sprzęt z jakim miałem styczność to było właśnie z 7-8 lat temu i5 7600k 5.1GHz na powietrzu i jakiś tam GTX 1060 od Asusa. I mówię, OC polegało z mnie na zwiększaniu napięcia i zegarów CPU i to wystarczało by był stabilny na takich zegarach. Zagłębie się w temat AIO czy ta pompa faktycznie żyje, bo tak jak napisałeś wyżej, że pompe powinno słychać to ja jej nie słyszę. Może w tym problem? Nauczę się na weekend. Dziękuję za lektury na temat OC i poświęcony czas na wątek 😇. W weekend rozbiore cały PC i przepatrze każdy kabelek, każde urządzenie w tym piecu, wymienię pastę..może tam już skorupa jest na CPU, skoro sprzedający nie potrafił dobrze zamontować wentylatorów na chłodnicy 😂😂. Rozumiem, że nie chcesz zmuszać kogoś do ustawień bo to bezsensu, ale twoje ustawienia no nie działają u mnie. Może faktycznie PC jest w jakimś stopniu uszkodzony i sprzedający zataił te uszkodzenia. Zobaczymy przez weekend i zaktualizuje temat! Edytowane 8 Sierpnia przez Sosenek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosenek Opublikowano 9 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia I co, gotowe! Wymieniłem w sumie pastę na CPU, a po zdjęciu AIO parsknąłem śmiechem bo na CPU była znikoma ilość świeżej pasty, a po bokach to glut na 1.5cm XD Na pompie ustawiłem system PWM i ogarnąłem w biosie by było w miarę cicho (krzywa wentylatorów) i jest lepiej! choć... nie na tyle by gonił na zegarach 5.0GHz (choć nie sprawdzałem tego), lecz do póki takiej wydajności nie potrzebuje, to będzie gonił na 4.2Ghz przy Vcore stałym 1.200v. Może się słaba sztuka trafiła. Rozkminiłem to AIO co to jest i okazał się że jest tam Fractal Design Celsius S24, ale tej pompy to ja nie słyszę żeby to coś działało, em... no może głuchy jestem gdyż na chłopski rozum gdyby nie działała pompa to przecież by się zagotował po dłuższym czasie, a tak nie jest. Po podłączeniu PC do prądu nawet ledy na GPU zaczęły działać wszystkie, a tak to wcześniej działał tylko jeden pasek. W obudowie nadmiar kabli, które były podłączone do niczego (molex) więc to wywaliłem :D CPU dostał niższe temperatury, teraz w idle ok 28-32*c, a na obciążeniu 60-65*c. W sumie ciekawił mnie czemu ten CPU ma taki skok temperaturowy np. z tych 30*c i po otwarciu np. YouTube już 50*c na piecu i w moment spada - niby taka przypadłość tej i7, że posiadają duże skoki temperatury, które zaraz się normują zostawię tylko jako ciekawostkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...