RsNeo Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września (edytowane) Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. Procek, płyta i RAM idzie do komputera biurowego w mojej firmie tam z Excelem sobie raczej poradzi. Co do nowego zestawu wymyśliłem takie coś: link do koszyka https://www.morele.net/inventory/info/43dd6b7f/ Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) 1 186,21 zł Procesor Intel Core Ultra 9 285K, 3.2 GHz, 36 MB, BOX (BX80768285K) 2 491,98 zł Płyta główna Asus ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI 2 199 zł Chłodzenie wodne Corsair iCUE LINK Titan 360 RX RGB Czarny (CW-9061018-WW) 815 zł Pamięci dobrane po specyfikacji producenta płyty. Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat. Dzięki. Edytowane 4 Września przez RsNeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 2 godziny temu, RsNeo napisał(a): Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. Procek, płyta i RAM idzie do komputera biurowego w mojej firmie tam z Excelem sobie raczej poradzi. Co do nowego zestawu wymyśliłem takie coś: link do koszyka https://www.morele.net/inventory/info/43dd6b7f/ Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) 1 186,21 zł Procesor Intel Core Ultra 9 285K, 3.2 GHz, 36 MB, BOX (BX80768285K) 2 491,98 zł Płyta główna Asus ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI 2 199 zł Chłodzenie wodne Corsair iCUE LINK Titan 360 RX RGB Czarny (CW-9061018-WW) 815 zł Pamięci dobrane po specyfikacji producenta płyty. Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat. Dzięki. Wymienić procesor, tamten na gwarancje. Bo przecież skoku w wydajności aż tak nie odczujesz ?? Chyba ze w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września Dałbym sobie spokój szczerze z ultra, nie siedzą mi te cpu ale kto co lubi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września Dla mnie to bezsens składanie nowego kompa i inwestowanie pieniędzy w coś co będzie wolniejsze od tego co mam, bo nawet w niektórych aplikacjach jest Twój procesor szybszy. Kup tego samego i z głowy. To na pewno będzie najbardziej ekonomicznie. a jak masz wątpliwości co do tego co napisałem to poczytaj tu> https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-9-285k-test-recenzja-opinia-wydajnosc-premiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 6 godzin temu, RsNeo napisał(a): Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat Kasa utopiona w błoto. 2200 za płytę na platformie ktora już jest martwa. przepłacone AIO i pamięci. Przecież taniej ci wyjdzie dużo wydajniejszy 9950X 3D niż pakowanie się w tego intelowskiego gniota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września (edytowane) Wydajniej i taniej: https://www.morele.net/inventory/info/c5e873cc/ pastę masz w zestawie z chłodzeniem Edytowane 4 Września przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niktszczegolny Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 1 godzinę temu, falcoon84 napisał(a): Wydajniej i taniej: https://www.morele.net/inventory/info/c5e873cc/ pastę masz w zestawie z chłodzeniem Można to lepiej złożyć. Z wydajniejszymi pamięciami za mniejsze pieniądze. https://www.morele.net/inventory/info/dd25af42/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 9 godzin temu, RsNeo napisał(a): Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. Jak wyżej już napisał @P3ch procesor warto reklamować. Napisz proszę więcej o specyfice pracy tego procesora: od kiedy go użytkujesz? jakie wartości PL1, PL2 i TAU miałeś/masz ustawione? (można odczytać w HWinfo) jakie temperatury zwykle osiągał na biegu jałowym i w stresie? (do obciążenia można użyć Cinebench multicore) do jakiego poziomu dochodzi Vcore maksymalnie po paru godzinach pracy? (można w tle odpalić HWinfo i popatrzyć po dłuższym czasie na maksymalne osiągnięte w tym czasie Vcore) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 8 godzin temu, Niktszczegolny napisał(a): Można to lepiej złożyć. Z wydajniejszymi pamięciami za mniejsze pieniądze. https://www.morele.net/inventory/info/dd25af42/ Poprawiłem pamięci na 6000MT/s ale z RGB według tego co podał RsNeo, ale Twoja propozycja też spoko jak ktoś szuka bez świecidełek 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsNeo Opublikowano 4 Września Zgłoś Opublikowano 4 Września 12 godzin temu, Kyle napisał(a): od kiedy go użytkujesz? jakie wartości PL1, PL2 i TAU miałeś/masz ustawione? (można odczytać w HWinfo) jakie temperatury zwykle osiągał na biegu jałowym i w stresie? (do obciążenia można użyć Cinebench multicore) do jakiego poziomu dochodzi Vcore maksymalnie po paru godzinach pracy? (można w tle odpalić HWinfo i popatrzyć po dłuższym czasie na maksymalne osiągnięte w tym czasie Vcore) Już odpisuję, przepraszam za zwłokę. Ad.1: Kupiłem go razem z dyskiem i zamontowałem jednocześnie więc mogę podać bardzo dokładnie - CPU jest używany 14.341 godzin Ad.2: Limit mocy procesora 1 (długi czas trwania)/Podstawowa moc procesora (PBP): Moc = 184.88 W, Czas = 8.00 sec Limit mocy procesora 2 (krótki czas trwania)/Maksymalna moc turbo (MTP): Moc = 184.88 W, Czas = 2.44 ms Ad.3: Aktualnie teraz odpisują tu na forum. Bieg jałowy czyli procesy w tle pobór około 50wat to temperatura 43-45stC. Natomiast przy Cinebench multicore to max 74stC jakie udało mi się uzyskać (przetestowałem przed chwilą, na szczęście nie zrobił BSOD) . Średnia temperatura przy renderowaniu filmów i w grach nigdy nie przekraczała 65stC. Ad.4: 1.387v 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano wczoraj o 07:59 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:59 No myśle że kupienie Ryzena tu będzie lepsze niż Intel Core Ultra. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano wczoraj o 12:31 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:31 W czym ten montaż wideo? Korzystałeś w ogóle z akceleracji sprzętowej Quicksync? - jeśli nie to tym bardziej Core Ultra nie ma sensu. Jakie masz GPU, dyski i obudowę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...