Skocz do zawartości
RsNeo

Intel Core Ultra 9 285K + mobo + ram pod produkcję filmów na YT i czasem granie. 13900KF zdegradował się.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. 

Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. 

Procek, płyta i RAM idzie do komputera biurowego w mojej firmie tam z Excelem sobie raczej poradzi. 

Co do nowego zestawu wymyśliłem takie coś: 

link do koszyka

https://www.morele.net/inventory/info/43dd6b7f/

Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) 1 186,21 zł

Procesor Intel Core Ultra 9 285K, 3.2 GHz, 36 MB, BOX (BX80768285K) 2 491,98 zł

Płyta główna Asus ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI 2 199 zł

Chłodzenie wodne Corsair iCUE LINK Titan 360 RX RGB Czarny (CW-9061018-WW) 815 zł

Pamięci dobrane po specyfikacji producenta płyty. 

Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat. 

Dzięki. 

Edytowane przez RsNeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, RsNeo napisał(a):

Cześć modyfikacja komputera bo mój 13900KF się zdegradował i powoduje już bardzo częste BSOD przy renderowaniu filmów oraz czasem w grach. 

Od razu napisze że w tym komputerze nie był podkręcany, mam najnowszy bios a nawet pamięci ram nigdy nie używałem z profilem XMP. 

Procek, płyta i RAM idzie do komputera biurowego w mojej firmie tam z Excelem sobie raczej poradzi. 

Co do nowego zestawu wymyśliłem takie coś: 

link do koszyka

https://www.morele.net/inventory/info/43dd6b7f/

Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK) 1 186,21 zł

Procesor Intel Core Ultra 9 285K, 3.2 GHz, 36 MB, BOX (BX80768285K) 2 491,98 zł

Płyta główna Asus ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI 2 199 zł

Chłodzenie wodne Corsair iCUE LINK Titan 360 RX RGB Czarny (CW-9061018-WW) 815 zł

Pamięci dobrane po specyfikacji producenta płyty. 

Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat. 

Dzięki. 

Wymienić procesor, tamten na gwarancje. Bo przecież skoku w wydajności aż tak nie odczujesz ?? Chyba  ze w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to bezsens składanie nowego kompa i inwestowanie pieniędzy w coś co będzie wolniejsze od tego co mam, bo nawet w niektórych aplikacjach jest Twój procesor szybszy.

Kup tego samego i z głowy. To na pewno będzie najbardziej ekonomicznie.

a jak masz wątpliwości co do tego co napisałem to poczytaj tu> https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-9-285k-test-recenzja-opinia-wydajnosc-premiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, RsNeo napisał(a):

Zestaw Waszym zdaniem OK ? czy zmienić chłodzenie na jakieś inne ? Bo w sumie tylko tu mam dylemat

Kasa utopiona w błoto. 2200 za płytę na platformie ktora już jest martwa. przepłacone AIO i pamięci. Przecież taniej ci wyjdzie dużo wydajniejszy 9950X 3D niż pakowanie się w tego intelowskiego gniota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, falcoon84 napisał(a):

Wydajniej i taniej:

https://www.morele.net/inventory/info/c5e873cc/

pastę masz w zestawie z chłodzeniem

Można to lepiej złożyć. Z wydajniejszymi pamięciami za mniejsze pieniądze. 
https://www.morele.net/inventory/info/dd25af42/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, RsNeo napisał(a):

Jak wyżej już napisał @P3ch procesor warto reklamować. Napisz proszę więcej o specyfice pracy tego procesora:

• od kiedy go użytkujesz?
  • jakie wartości PL1, PL2 i TAU miałeś/masz ustawione? (można odczytać w HWinfo)
  • jakie temperatury zwykle osiągał na biegu jałowym i w stresie? (do obciążenia można użyć Cinebench multicore)
  • do jakiego poziomu dochodzi Vcore maksymalnie po paru godzinach pracy? (można w tle odpalić HWinfo i popatrzyć po dłuższym czasie na maksymalne osiągnięte w tym czasie Vcore)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Niktszczegolny napisał(a):

Można to lepiej złożyć. Z wydajniejszymi pamięciami za mniejsze pieniądze. 
https://www.morele.net/inventory/info/dd25af42/

Poprawiłem pamięci na 6000MT/s ale z RGB według tego co podał RsNeo, ale Twoja propozycja też spoko jak ktoś szuka bez świecidełek 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Kyle napisał(a):
  • od kiedy go użytkujesz?
  • jakie wartości PL1, PL2 i TAU miałeś/masz ustawione? (można odczytać w HWinfo)
  • jakie temperatury zwykle osiągał na biegu jałowym i w stresie? (do obciążenia można użyć Cinebench multicore)
  • do jakiego poziomu dochodzi Vcore maksymalnie po paru godzinach pracy? (można w tle odpalić HWinfo i popatrzyć po dłuższym czasie na maksymalne osiągnięte w tym czasie Vcore)

Już odpisuję, przepraszam za zwłokę.

Ad.1: Kupiłem go razem z dyskiem i zamontowałem jednocześnie więc mogę podać bardzo dokładnie  - CPU jest używany 14.341 godzin

Ad.2: Limit mocy procesora 1 (długi czas trwania)/Podstawowa moc procesora (PBP):     Moc = 184.88 W, Czas = 8.00 sec

Limit mocy procesora 2 (krótki czas trwania)/Maksymalna moc turbo (MTP):        Moc = 184.88 W, Czas = 2.44 ms

Ad.3: Aktualnie teraz odpisują tu na forum. Bieg jałowy czyli procesy w tle pobór około 50wat to temperatura 43-45stC. Natomiast przy Cinebench multicore to max 74stC jakie udało mi się uzyskać (przetestowałem przed chwilą, na szczęście nie zrobił BSOD) . Średnia temperatura przy renderowaniu filmów i w grach nigdy nie przekraczała 65stC.

Ad.4: 1.387v 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi