Skocz do zawartości
damilele

[UPGRADE] 3000zł - Hobbystyczne montowanie filmików, obróbka zdjęć Photoshop, sporadyczne granie

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie:
dysk: SSD m2 500GB

grafika: GeForece Nvidia GTX 1060 6GB

RAM: 8GB 2667 MT/s

CPU: i5 10400F 2,9Ghz

Co by się dało w miarę rozsądnego zrobić z tego ?  Budżet +/- 3000zł. Do Premiere Pro, Photoshop, sporadyczne granie w CS itp. Jest sens upgradować to czy odkładać i nowego składać ? Aktualne komponenty mogę spróbować sprzedać (możecie podać +/- cenę. ) Juz komputer nie domaga - zaczyna lagować itp. 

Dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, saalataa napisał(a):

Mac Mini M4 z dodatkowym dyskiem. W CS2 w 1440p, powinienes miec 60 fps. W obrobce grafiki i renderowania filmow to petarda. 

mam Macbooka Pro M1, to jest sens dodatkowo ładować kase w Mini M4 ? Potrzebuje jednak coś z Windowsem stacjonarnego chyba... 

Duża przepaść będzie pomiedzy Bookiem Pro z M1 a Mini M4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

stanąłeś jak wielu użytkowników przed dylematem upgrade czy nowy PC

nie będę robił kopiuj wklej , można tez coś poczarować na Intelu  

tylko u Ciebie jest ten problemik że za sprzedaż PC otrzymasz sporo mniej , no nie wim , 750PLN tak jak stoi ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.09.2025 o 13:07, damilele napisał(a):

mam Macbooka Pro M1, to jest sens dodatkowo ładować kase w Mini M4 ? Potrzebuje jednak coś z Windowsem stacjonarnego chyba... 

Duża przepaść będzie pomiedzy Bookiem Pro z M1 a Mini M4 ?

M4 jest 2 do 3 razy szybszy podczas renderingu filmow. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 9/5/2025 at 1:07 PM, damilele said:

Potrzebuje jednak coś z Windowsem stacjonarnego chyba... 

Premiere Pro i Photoshop oba są dostępne na Macu, ale raczej o tym wiesz. CS niestety nie jest (Valve ma wielką nienawiść do Apple'a), więc PC by ci się tu przydał. (może działa z Crossover?)

M4 jest o wiele szybszy od M1, a w domyślnej konfiguracji Mac mini z M4 nie jest nawet tak drogi według mnie.

image.png.bf14ba5fdb0ba2ee52d835ead81b4124.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zadecydowałem że sprzedaje stare CPU, RAM, płyte główną i grafikę.

Trochę dołożyłem, kupiłem używany procek Ryzen 7700, płytkę b650m pro używkę, nowy ram 32gb ddr5 i do tego nową grafikę GTX 5070.

Po sprzedaży komponentów, trochę przekroczyłem budżet, ale teraz komputer śmiga jak siemasz.

Co do renderingu, to nie jestem jakims montażystą, sklejam "vlogi" wakacyjne i wyjazdowe, a na nowym kompie premier pro na podglądzie nie laguje obrazu jak miało to wcześniej miejsce. 
Przeskok duży, dięki za chęci pomocy 🙂🤝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby jak skoro qsync będzie działał tylko po podłączeniu kabla do portu płyty głównej? Myślę że jednak nie będzie aktywny. Tylko spekuluje bo nie miałem okazji tego przetestować na żywo.

Edytowane przez funi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi