Ron999 Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) witam,chcę wymienić procesor z i3 12100f na i5 12400f płyta główna jaką posiadam to gigabyte b660 ds3h i z tego co wyczytałem ta płyta główna spokojnie sobie z nią poradzi ale tutaj pojawia się moje pytanie może lepiej kupić coś z 13 lub 14 generacji lub coś mocniejszego jak i5 12600kf i jego młodsze odpowiedniki ale czy płyta główna to wytrzyma podobno ona jest do max 150 TDP i szybko nagrzewają sie jakieś VRM komputer służy mi tylko do grania w 1440p(póki co) GPU RX 6700XT , zasilacz Cooler Master MWE Bronze 750W V2 80+ Bronze z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 22 godziny temu przez Ron999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Czemu chcesz wymienić procesor? Lepsze specyfikacje? Jak już trochę czasu minęło, to bym zaczął myśleć o kupieniu nowszego CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Duża ilość nisko taktowanych rdzeni, ma większą sprawność energetyczną, przy obliczeniach multicore, niż mała ilość tych samych rdzeni wysoko-taktowana (zakładamy ten sam limit mocy dla rozpatrywanych CPU). Dodatkowo RaptorLake (procesory od i5 14600 w górę) mają więcej cache/rdzeń niż AlderLake (i5 14500 i w dół, no i wszystkie modele z 12 generacji), co też wpływa pozytywnie na sprawność. Czyli jak ograniczysz moc do 65W, to i7 14700 będzie 1,8x szybszy w Cinebench 2024 multicore od i5 12400F (i to akurat sprawdziłem). Przy obliczeniach "małordzeniowych" ta różnica będzie mniejsza (~~25%). Podsumowując: jak się przesiądziesz na np. i5 14600K (teraz widzę za 649zł nówka w sklepie), ograniczysz mu moc na sztywno do nawet bardzo niskich 65W, to będzie on i tak sporo szybszy (szczególnie w multicore) od i3 12100. Edytowane 7 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ron999 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Duża ilość nisko taktowanych rdzeni, ma większą sprawność energetyczną, przy obliczeniach multicore, niż mała ilość tych samych rdzeni wysoko-taktowana (zakładamy ten sam limit mocy dla rozpatrywanych CPU). Dodatkowo RaptorLake (procesory od i5 14600 w górę) mają więcej cache/rdzeń niż AlderLake (i5 14500 i w dół, no i wszystkie modele z 12 generacji), co też wpływa pozytywnie na sprawność. Czyli jak ograniczysz moc do 65W, to i7 14700 będzie 1,8x szybszy w Cinebench 2024 multicore od i5 12400F (i to akurat sprawdziłem). Przy obliczeniach "małordzeniowych" ta różnica będzie mniejsza (~~25%). Podsumowując: jak się przesiądziesz na np. i5 14600K (teraz widzę za 649zł nówka w sklepie), ograniczysz mu moc na sztywno do nawet bardzo niskich 65W, to będzie on i tak sporo szybszy (szczególnie w multicore) od i3 12100. Ja jestem zielony w temacie undervoltingu jak i podkręcania moja wiedza się kończy na wymianę dysków, RAMu i karty graficznej 😅 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Ustawienie limitów mocy, to nie OC, ani UV. Po prostu w ustawieniach BIOS, tam gdzie jest ustawianie limitów mocy, wpisujesz w miejsce gdzie jest Power Limit 1 wartość 65, w miejsce gdzie jest Power Limit 2 wartość 65 i tym sposobem płyta zadba o ograniczenie mocy do 65W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...