Ron999 Opublikowano wczoraj o 18:34 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 18:34 (edytowane) witam,chcę wymienić procesor z i3 12100f na i5 12400f płyta główna jaką posiadam to gigabyte b660 ds3h i z tego co wyczytałem ta płyta główna spokojnie sobie z nią poradzi ale tutaj pojawia się moje pytanie może lepiej kupić coś z 13 lub 14 generacji lub coś mocniejszego jak i5 12600kf i jego młodsze odpowiedniki ale czy płyta główna to wytrzyma podobno ona jest do max 150 TDP i szybko nagrzewają sie jakieś VRM komputer służy mi tylko do grania w 1440p(póki co) GPU RX 6700XT , zasilacz Cooler Master MWE Bronze 750W V2 80+ Bronze z góry dziękuję za pomoc. Edytowane wczoraj o 18:37 przez Ron999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Czemu chcesz wymienić procesor? Lepsze specyfikacje? Jak już trochę czasu minęło, to bym zaczął myśleć o kupieniu nowszego CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Duża ilość nisko taktowanych rdzeni, ma większą sprawność energetyczną, przy obliczeniach multicore, niż mała ilość tych samych rdzeni wysoko-taktowana (zakładamy ten sam limit mocy dla rozpatrywanych CPU). Dodatkowo RaptorLake (procesory od i5 14600 w górę) mają więcej cache/rdzeń niż AlderLake (i5 14500 i w dół, no i wszystkie modele z 12 generacji), co też wpływa pozytywnie na sprawność. Czyli jak ograniczysz moc do 65W, to i7 14700 będzie 1,8x szybszy w Cinebench 2024 multicore od i5 12400F (i to akurat sprawdziłem). Przy obliczeniach "małordzeniowych" ta różnica będzie mniejsza (~~25%). Podsumowując: jak się przesiądziesz na np. i5 14600K (teraz widzę za 649zł nówka w sklepie), ograniczysz mu moc na sztywno do nawet bardzo niskich 65W, to będzie on i tak sporo szybszy (szczególnie w multicore) od i3 12100. Edytowane 11 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ron999 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Duża ilość nisko taktowanych rdzeni, ma większą sprawność energetyczną, przy obliczeniach multicore, niż mała ilość tych samych rdzeni wysoko-taktowana (zakładamy ten sam limit mocy dla rozpatrywanych CPU). Dodatkowo RaptorLake (procesory od i5 14600 w górę) mają więcej cache/rdzeń niż AlderLake (i5 14500 i w dół, no i wszystkie modele z 12 generacji), co też wpływa pozytywnie na sprawność. Czyli jak ograniczysz moc do 65W, to i7 14700 będzie 1,8x szybszy w Cinebench 2024 multicore od i5 12400F (i to akurat sprawdziłem). Przy obliczeniach "małordzeniowych" ta różnica będzie mniejsza (~~25%). Podsumowując: jak się przesiądziesz na np. i5 14600K (teraz widzę za 649zł nówka w sklepie), ograniczysz mu moc na sztywno do nawet bardzo niskich 65W, to będzie on i tak sporo szybszy (szczególnie w multicore) od i3 12100. Ja jestem zielony w temacie undervoltingu jak i podkręcania moja wiedza się kończy na wymianę dysków, RAMu i karty graficznej 😅 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu Ustawienie limitów mocy, to nie OC, ani UV. Po prostu w ustawieniach BIOS, tam gdzie jest ustawianie limitów mocy, wpisujesz w miejsce gdzie jest Power Limit 1 wartość 65, w miejsce gdzie jest Power Limit 2 wartość 65 i tym sposobem płyta zadba o ograniczenie mocy do 65W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ron999 Opublikowano 37 minut temu Zgłoś Opublikowano 37 minut temu 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Ustawienie limitów mocy, to nie OC, ani UV. Po prostu w ustawieniach BIOS, tam gdzie jest ustawianie limitów mocy, wpisujesz w miejsce gdzie jest Power Limit 1 wartość 65, w miejsce gdzie jest Power Limit 2 wartość 65 i tym sposobem płyta zadba o ograniczenie mocy do 65W. aha 🙂 myślałem że jest to bardziej skomplikowane bardzo dziękuje za pomoc i szybkie wyjaśnienie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...