Lukasz58_00 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Dzień dobry. Obecnie posiadam - Ryzen 9 5950x - Corsair 2x16GB 3200mhz - Asus Tuf gaming X570 - Dwa dyski M2 i jeden HDD (jako magazyn) - Geforce 4080S -Corsair 850wat -AIO 240 (wiem, że trochę słabę, ale z czasem będzie wytmiana) - Buda to corsair 570x Obecnie potrzebuje wymienić budę na jakąś przewiewną najlepiej big/full tower albo jakaś kostka w stylu Hyte Y70, NZXT H9 Flow, BE QUIET! Light Base 900 FX z możliwością montażu radiatora 360/420. Z szybą tylko po lewej stronie, co by można było sobie robić dobrze oglądając światełka w środku. Części które na razie wybrałem to - Procesor AMD Ryzen 9 9900X3D - CORSAIR Vengeance 32GB 6000MHz RGB (mam słabość do tej firmy) Na płytę główną nie mam pomysłu, bo nie wiem czy brać tańsze B850, czy droższe X870. Wymóg mam taki, że potrzebuje minimum 7-8 wejść usb i poza PCI-E pod kartę graficzną to potrzebuje jeszcze PCIe 2.0 x4 pod kartę przechwytującą wideo. Wiem, że na chipsecie b550 po włożeniu dysku M2, albo drugiego, blokowała się linia PCI i już nie można było skorzystać z dodatkowego złącza i musiałem się przesiadać na x570. Nie wiem, czy tutaj nie jest podobnie. Anyway - ktoś, coś może polecić? EDIT: Aha i nie potrzebuje wifi, bo Internet idzie po kablu Edytowane 14 godzin temu przez Lukasz58_00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, Lukasz58_00 napisał(a): Obecnie potrzebuje wymienić budę na jakąś przewiewną najlepiej big/full tower Phanteks NV9, AiO 240mm od CPU na tył (bo ta obudowa to umożliwia) i w przyszłości GPU AiO na górę obudowy - to powinno zapewnić efektywne wyrzucanie ciepła z AiO, bez nagrzewania CPU przez GPU, jak ma to obecnie u Ciebie miejsce. Godzinę temu, Lukasz58_00 napisał(a): -AIO 240 (wiem, że trochę słabę, ale z czasem będzie wytmiana) AiO 240mm nie radzące sobie z mocą 142W? (tyle ma PPT Twój obecny Ryzen 5950X) 🤔 Takie chłodzenie, powinno sobie poradzić nawet z mocą 230W (9900X3D) i to na luzie. ... a może obecne klasyczne GPU podgrzewa powietrze w obudowie, które jest przeciągane przez AiO od CPU? Edytowane 13 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz58_00 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu 58 minut temu, Kyle napisał(a): Phanteks NV9, AiO 240mm od CPU na tył (bo ta obudowa to umożliwia) i w przyszłości GPU AiO na górę obudowy - to powinno zapewnić efektywne wyrzucanie ciepła z AiO, bez nagrzewania CPU przez GPU, jak ma to obecnie u Ciebie miejsce. AiO 240mm nie radzące sobie z mocą 142W? (tyle ma PPT Twój obecny Ryzen 5950X) 🤔 Takie chłodzenie, powinno sobie poradzić nawet z mocą 230W (9900X3D) i to na luzie. ... a może obecne klasyczne GPU podgrzewa powietrze w obudowie, które jest przeciągane przez AiO od CPU? Budę mam otwartą cały czas, bo przy zamkniętej temperatury karty był o 10-15 stopni wyższe. Anyway radzić sobie radzi, ale jestem purystą i wole mieć jeszcze mniejsze temperatury a poza tym mam na oku jedno AIO więc i tak do wymiany idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...