Skocz do zawartości
kilof_krzysztof

Upgrade procesora

Rekomendowane odpowiedzi

No hej. Mój sprzęt:

Pamięć RAM: Kingston Fury Beast DDR4 4 x 8 GB 3600MHz CL17

Zasilacz: ENDORFY Supremo FM5 Gold 850W

Płyta główna: Gigabyte B660 GAMING X AX DDR4

Procesor: Intel Core i5-13500, 2.5 GHz, 24 MB, BOX

Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 5 ARGB

Obudowa: be quiet Pure Base 500DX

Und grafika: rtx 4070 ti

Chce wymienić procesor na i9 14900, sprawdzałem na stronie producenta płyty głównej - jest kompatybilna, trzeba było tylko BIOS zaktualizować. 

Pytanie: obecne chłodzenie tego nie udźwignie, prawda? Wymienić - na co? Czy waszym zdaniem wymianę chłodzenia i procesora da radę zrobić kompletny debil o IQ90? Czy zasilacz nie umrze, a obudowa wszystko pomieści?

Pytanie nr dwa, chce wrzucić 48 lub 64GB ram pa ram pampam. Wywalić wszystkie kości jakie mam i zamówić np jakieś 2x32gb dla najlepszego efektu? Obecnie mam 4 x 8, jest za mało na moje zastosowania, nie wiem jak z tego progresować. Jakie konkretnie kostki poleci ktoś miły do mojego pudła? Dzięki. 

Pytanie nr3, czy w ogóle warto (gry, rendering, takie tam), bo tak sobie myślę czy później jeszcze jakieś możliwości rozbudowy mieć będę? Bo myślałem sobie, że zrobię teraz co planuje, a później jak wyjdą GeForce serii 6 to wymienię na takiego mojego 4070ti. Myślicie że dobrze myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw limity w tym 14900 na 125W i zobaczysz że spadek wydajności jest nieznaczny. Przy takim limicie Twoje chłodzenie da radę. Poczytaj:

skoro wspominasz o jakimś renderingu dawaj 2x32GB weź listę wspieranych pamięci przez płytę i patrz co jest dostępne w sprzedaży i jakie ma opinie. 

wymiana procesora i chłodzenia to niby żadna filozofia całe życie robiłem to sam ale z i9 14900 miałbym drżące ręce 🙂 14900 to dla Ciebie zamknięcie platformy bo na nic mocniejszego nie wymienisz ale myślę że do serii RTX 6000 wystarczy. Nvidia ma monopol więc myślę że będą dosypywać wydajności tak jak kiedyś Intel. 
Mam nadzieję że pomogłem, powodzenia.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, kilof_krzysztof napisał(a):

Chce wymienić procesor na i9 14900, sprawdzałem na stronie producenta płyty głównej - jest kompatybilna, trzeba było tylko BIOS zaktualizować. 
Pytanie: obecne chłodzenie tego nie udźwignie, prawda?

Udźwignie bez problemu, jak ustawisz rozsądne limity mocy. PL1 ustaw na zgodne ze specyfikacją, a PL2 warto rozważyć czy nie ustawić na wartość taką jak PL1 ze specyfikacji (nie ma sensu chwilowo pałować CPU moim zdaniem)

3 godziny temu, kilof_krzysztof napisał(a):

Pytanie nr dwa, chce wrzucić 48 lub 64GB ram pa ram pampam. Wywalić wszystkie kości jakie mam i zamówić np jakieś 2x32gb dla najlepszego efektu? Obecnie mam 4 x 8,

Pozbądź się tych małych kosteczek 8GB i wrzuć 2x32GB.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi