Skocz do zawartości
kubek_lodz

Porządny komputer na lata

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Poprzedniego PC składałem w 2019 i w sumie służy mi do dziś, ale czas na coś nowego. Na bazie polecanych zestawów z głównej strony skomponowałem takie coś:

https://www.x-kom.pl/lista/l398ykg8h

ale w innym temacie powiedziano mi, że w tych pieniądzach może być lepiej. Co zatem zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie zastosowanie, gry czy coś więcej?

Musi być monitor 4K, nie lepiej UWQHD oled?

Karta - tylko 2 lata gwarancji i przeciętne chłodzenie. w tej serii zasilaczy terkoczący wentylator i tu 850W jest z dużym zapasem, dopłata do X870 względem dobrego B850 też zbędna. 64GB RAM nie jest must have chyba że robisz coś więcej niż tylko gry - grafika 3D, render, animacje/obróbka foto/wideo. Assasin ma głośne wentylatory, lepiej Spirit czy nawet BQ Pure Rock 3 Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Tylko i wyłącznie do grania, ewentualnie jakaś amatorka obróbka filmów, ale to sporadycznie. Płytę 850 miałem w pierwszej wersji - mogę podmienić. Jaka grafika i chłodzenie będą zatem lepsze w podobnych pieniądzach? Coś, co jest dostępne w X-komie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dikson napisał(a):

Musi być monitor 4K, nie lepiej UWQHD oled?

Lepiej to co ma większe PPI (jakość czcionek, ostrość po zastosowaniu DLSS). Także ... może gdyby były jakieś fajne 34" 5120x2160. Z drugiej strony OLED ... to mi się podoba 🙂 

... a może AOC AGON PRO AG326UD? (OLED 3840x2160 31,5" - ~3300zł)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

... a może AOC AGON PRO AG326UD? (OLED 3840x2160 31,5" - ~3300zł)

Tak, zdecydowałem się finalnie na ten monitor. Ten pierwszy wybrałem w zasadzie losowo, a że TV też mam od zawsze OLEDy to lepiej się powinno również na takim monitorze grać 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi