Max17b Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Witam. No więc kupuje w niedalekiej przyszłości komputer. Chciałbym, aby wszystkim zajął się sklep (złożeniem, instalacją, aktualizacja BIOS itd.). Myślę nad zakupem w Morele lub X-Kom. Zestaw wygląda tak: https://www.morele.net/inventory/info/bf2ffdc7/ Jeżeli chodzi o kartę, to myślę nad RTX 4090 lub RTX 5090. Chciałbym, aby ten nowy komputer starczył na lata. Proszę o sugestię i porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Osobiście morele bym omijał szerokim łukiem, xkom zas ma ceny z kosmosu, proline, krsystem, ewentualnie konputrobik. Jaki masz monitor że chcesz się pchać w 5090? 4090 używane po 8500 bez sensu na tle.nowej 5080 za 5500 z bdb chłodzeniem. Różnica w wydajności nie warta takiej dopłaty tym bardziej że to używka. Co do zestawu w cenie tych 2x24GB masz 2x32GB https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-venom-rgb-ddr5-64gb-2x32gb-6000mhz-cl30-pvvr564g600c30k-p8220471 C1200 fajny zasilacz ale piszczą cewki, tu 1000W wystarczy jak np. https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-1000-v4-atx-3-1-pcie-5-1-black-80plus-gold-1000w-p8122500 AIO tylko 3 lata gwarancji, także taniej masz https://proline.pl/montech-hyperflow-silent-360-black-zestaw-aio-p8124807 Oudowa też dziwaczna i brałbym coś sprawdzonego, jak PA602. Shadow Base 800 czy Antec Flux Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 2 godziny temu, Dikson napisał(a): Osobiście morele bym omijał szerokim łukiem, xkom zas ma ceny z kosmosu, proline, krsystem, ewentualnie konputrobik. Jaki masz monitor że chcesz się pchać w 5090? 4090 używane po 8500 bez sensu na tle.nowej 5080 za 5500 z bdb chłodzeniem. Różnica w wydajności nie warta takiej dopłaty tym bardziej że to używka. Co do zestawu w cenie tych 2x24GB masz 2x32GB https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-venom-rgb-ddr5-64gb-2x32gb-6000mhz-cl30-pvvr564g600c30k-p8220471 C1200 fajny zasilacz ale piszczą cewki, tu 1000W wystarczy jak np. https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-1000-v4-atx-3-1-pcie-5-1-black-80plus-gold-1000w-p8122500 AIO tylko 3 lata gwarancji, także taniej masz https://proline.pl/montech-hyperflow-silent-360-black-zestaw-aio-p8124807 Oudowa też dziwaczna i brałbym coś sprawdzonego, jak PA602. Shadow Base 800 czy Antec Flux Pro. Dzięki za odpowiedź. Mój monitor to Monitor Eizo ColorEdge CS2731-BK. Nie znam sklepu Proline, ale faktycznie ceny ma w porządku i też budują komputer od podstaw. Dlaczego 5090 - chciałbym mieć kartę na lata np. Wiedźmin 4. Zastanawiam się nad seria RTX 4000, ponieważ seria RTX 5000 wciąż ma dużo problemów z działaniem wielu gier (zwłaszcza starszych). Jeżeli chodzi o zasilacz, nie znam się aż tak dobrze, więc jakiekolwiek porady będą dla mnie bardzo cenne. Obecnie w swoim komputerze mam chłodzenie powietrzem. Nigdy nie miałem wodnego. I tu mam dodatkowe pytanie — czy takie chłodzenie wodne trzeba uzupełniać, jeżeli tak to, co jaki czas? Wolałbym coś, co nie wymagałoby co pół roku uzupełniania. Dodatkowo chciałbym dokupić kartę dźwiękową do montażu: I dlaczego odradzacie Morele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Witam Nie ma tego w instrukcji od AIO i często są to zamknięte układy a i czasami gwarancja to 72 miesiące wiec jak tu rozpruć układ , ale po około 2-3 latach można by układ otworzyć przepłukać i zalać nowym płynem , większość człowieków tego nie robi , bo jak nie rozmawiamy o problemie to go nie ma , a mimo wszystko elementy ulegają utlenianiu i potem sobie krążą w układzie jak małe paproszki , a no i zawsze jest jakaś szansa że układ ulegnie rozszczelnieniu i potem moze być różnie a elektronika nie bardzo lubi płyny i wodę xD z własnego doświadczenia , jeśli lubisz konkretny bass , to na tej karcie muzycznej tego nie uświadczysz , np. Creative Sound Blaster Z SE , albo najlepiej używana Creative Sound Blaster Z i nic wincyj nie potrzeba Ciekawy masz monitor , ale taki trochę współcześnie nie do gamingu odświeżanie 60Hz co do Owocowego sklepu , ja kupuje cały czas tam podzespoły i nie miałem z niczym nigdy problemów aby zgłaszać czy oddawać na reklamacje , ale inaczej sie sprawa ma przy nie tyle samej usłudze składania a właśnie transportu do klienta , bo obecnie Morele nie posiada "neo punktów" tylko funkcjonuje jako sklep internetowy , może sie coś zmieniło ale przy obecnych wagach kart graficznych PC powinien być transportowany na poziomo lub karta graficzna spakowana osobno , nie wiem jak to teraz wygląda nigdy nie pytałem , pada tez cień na to że sprzęt kupujesz i płacisz za nowy a możesz otrzymać z zwrotu jako nowy ale z pełna gwarancja , wiesz inaczej jest jak idziesz do punktu obecnie takowe posiada X-Kom i Komputronik i przy odbiorze PC możesz włączyć w sklepie/salonie i jak coś jest nie tak to nie odbierasz sprzętu a pan sprzedawca raczej pomoże wdrożyć cała procedurę , a jak tobie kurier paczkę przywiezie, to pan potwierdzi odbiór a ja już uciekam i zostajesz sam z PC działającym lub nie. Obudowa kwestia gustu ale aby była funkcjonalna i przewiewna Antec Flux Pro to jest całkiem pożądana obudowa a jak chciał byś coś aby zrobić pokaz i wystawę to np. https://www.morele.net/obudowa-modecom-volcano-stellar-8f-argb-biala-at-stellar-8f-argb-20-14982629/ ps, spiesz sie z wyborem i zakupem bo pamięci ram i za chwile dyski , cena już idzie ostro do góry a prognozują x2 albo nawet x3 , ( bo centra uczenia AI potrzebują wincyj wincyj wincyj ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Monitor świetnie się sprawdza, dla 60 Hz w zupełności wystarcza, jakość obrazu jest fantastyczna. Jeżeli chodzi o ceny, to jestem tego świadomy, tylko na ten moment nie ma wyboru jeżeli chodzi o karty graficzne, a nie chcę się pakować w jakieś dziwne i mało znane firmy. Fajnie byłoby wyhaczyć coś od ASUS TUF. Jeżeli chodzi o sklepy, to chyba nie ma co panikować aż tak bardzo. Gdyby faktycznie tak składali kompy jak piszesz, to nikt by nie kupował od nich. Podsyłam warunki składania kompa od Morele: Montaż komputera Premium (profesjonalny montaż, wydłużone testy obciążeniowe, instalacja systemu operacyjnego, roczna gwarancja, customowe chłodzenie wodne) Co wchodzi w skład pakietu? Kupując ten pakiet, poza podstawową usługą montażu komputera, o której przeczytasz poniżej, otrzymasz także: 1. Instalacja systemu operacyjnego Uwaga! Usługa nie zawiera licencji oraz klucza. Zamontuj wybrany system operacyjny na swoim komputerze bez niepotrzebnych nerwów i stresu. Nasi specjaliści z odpowiednią dbałością o szczegóły zainstalują nie tylko sam system, ale również wszelkie niezbędne sterowniki. Twój komputer będzie działać bez zarzutu i nie pojawi się żaden irytujący komunikat o błędach. PAMIĘTAJ! Przed zakupieniem tej usługi musisz mieć dodany system operacyjny do swojego koszyka. 2. Aktualizacja BIOSU W przypadku niektórych kombinacji chipsetu płyty głównej i procesora wymagana jest aktualizacja oprogramowania płyty głównej (BIOSu), aby była w stanie obsłużyć taki procesor. Specjaliści morele.net mogą wykonać to za Ciebie. Zaktualizujemy BIOS do najnowszej wersji, tak aby twój wymarzony PC działał bez zarzutu. Zaufaj naszym ekspertom i zaoszczędź swój czas. 3. Wydłużenie testów obciążeniowych do 3 godzin Podstawowy test obciążeniowy podzespołów trwa 60 minut. Wydłużając go do 3 godzin, zyskujesz pewność, że wszystkie komponenty pracują stabilnie i znacznie minimalizujesz ryzyko wystąpienia wad fabrycznych w przyszłości. 4. Przedłużoną gwarancję na montaż do 1 roku Standardową 30-dniową gwarancję wydłużamy do jednego roku! Dzięki niej zyskujesz darmową diagnozę zestawu, przeprowadzaną przez naszych specjalistów, zawsze w przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów ze sprzętem. Przygotowanie do wysyłki Zwieńczeniem montażu, jest odpowiednie zabezpieczenie komputera, aby ten dotarł w idealnym stanie. Aby zapobiec przemieszczaniu się komponentów, wnętrze obudowy Twojego komputera wypełniamy szczelnie poduszkami powietrznymi. Dodatkowo kartę graficzną zabezpieczamy pianką PE, która ją zabezpiecza i daje pewność, że w trakcie transportu stabilnie pozostaje na swoim miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Świetny montaż z morele ... 19 godzin temu, Max17b napisał(a): Nigdy nie miałem wodnego. I tu mam dodatkowe pytanie — czy takie chłodzenie wodne trzeba uzupełniać, jeżeli tak to, co jaki czas? Wolałbym coś, co nie wymagałoby co pół roku uzupełniania. Niczego nie uzupełniasz, mam 5 lat Freezera II 240 i pracuje bez zmian. Tanie modele od MSI, Cooler Master czy Shitlentium padały na potęgę. Masz podane wyżej na co zmienić żeby było lepiej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 A sie rozpisałeś , czy raczej zrobiłeś kopiuj/wklej , a słyszał Ty kartka wszystko przyjemnie , bo nie protestuje... ja nie mówię że kupując tu czy tu będzie lub nie będzie ok , tyko że dla osoby typu laik bezpieczniejsza opcja jest zakup PC z odbiorem w sklepie/salonie , a nie przez kuriera. a o tej tzw. usłudze dodatkowej rozszerzonej grupowej gwarancji to przed wykupieniem , proponował bym sie rozczytać i poczytać opinie jak to potem wygląda z realizacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 W dniu 9.11.2025 o 18:01, Mr.T... napisał(a): co do Owocowego sklepu , ja kupuje cały czas tam podzespoły i nie miałem z niczym nigdy problemów aby zgłaszać czy oddawać na reklamacje , A ja mianowicie zostałem po prostu oszukany i już tam nie kupuję i wielu moich znajomych którym swoją historię opowiedziałem, sprzedali mi gpu po zwrocie jako nową ale nie będę się rozpisywał , wielu już tam nie kupuje i tyle w temacie. W dniu 9.11.2025 o 18:01, Mr.T... napisał(a): pada tez cień na to że sprzęt kupujesz i płacisz za nowy a możesz otrzymać z zwrotu jako nowy ale z pełna gwarancja , A sprzęt po zwrocie to powinien być w outlecie lub posiadać info na stronie że to zwrot i jest tańszy z uwagi na to a nie oszukiwać perfidnie klienta i sprzedawać jako nówka, w gpu do terminu oddania można wiele namieszać nawet testować robić oc itd ze złym skutkiem dla gpu itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Han44 - taka jest polityka dużych firm , a kijem Wisły nie zawrócisz , o popatrz w sklepach już są ozdoby na Święta Bożego narodzenia , i jak co roku grupa Januszy zakupi na święta karty graficzne i odda przed upływem 14 dni, myślisz że to są pojedyncze przypadki ? hmmm , ja nie bronie żadnego sklepu i nie pochwalam takiego zbójeckiego procederu ale w pewnym sensie ich rozumiem, jak firmy miały by stosować taka zasad my tobie za darmola na 14 dni a potem od razu do Outletu , to chyba szybko poszli by z torbami bo musieli by dokładać do każdej sprzedanej szt. albo nic na każdej takiej szt. nie zarobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Ja miałem sytuację w morele w 2018 roku następującą. Asus X99 A II uwalony slot i gniazdo USB, uszkodzone podświetlenie slotu PCIE, nie wiem z którego zwrotu było bo pudełko mocno skatowane. Obudowa Phanteks Enthoo Luxe, poobijana, pełno.odpryskow, RAM G.Skil Trident Z 3000MHz CL30 4x8GB, z jednej kości ściągnięta naklejka z nr seryjnym, z kolei inna uwalona. Za dużo jak na jedno zamówienie. Żeby było śmieszniej zrobili mi dwa razy przelew i później straszyli mnie komornikiem ... Bicie na elektronice u nas jest na tyle duże że tego typu praktyki nie powinny mieć miejsca 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): Han44 - taka jest polityka dużych firm , a kijem Wisły nie zawrócisz , o popatrz w sklepach już są ozdoby na Święta Bożego narodzenia , i jak co roku grupa Januszy zakupi na święta karty graficzne i odda przed upływem 14 dni, myślisz że to są pojedyncze przypadki ? hmmm , ja nie bronie żadnego sklepu i nie pochwalam takiego zbójeckiego procederu ale w pewnym sensie ich rozumiem, jak firmy miały by stosować taka zasad my tobie za darmola na 14 dni a potem od razu do Outletu , to chyba szybko poszli by z torbami bo musieli by dokładać do każdej sprzedanej szt. albo nic na każdej takiej szt. nie zarobić. Przeczytałeś ze zrozumieniem karta ze zwrotu powinna być opisana na stronie sprzedaży że jest zwrócona, a nie sprzedawana jako nowa i robienie kogoś w ch....ja a z torbami nie pójda ponieważ maja takie narzuty jak się sam orientujesz że głowa boli, a tak w ogóle nie muszę Wisły zawracać kijem po prostu już tam nie kupuję większość zakupów robię za granicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Włos staje na głowie po tych przygodach w owocowym sklepie. Więc tak, u mnie sytuacja wygląda następująco — mieszkam w bardzo małej wiosce, najbliżej mam do Poznania ponad 100 km. Pracuję za granicą na kontrakcie i wrócę na stałe za ponad rok. Bywam w Polsce, ale tylko na święta. Jest ogromne prawdopodobieństwo, że komputer od kuriera odbierałaby żona (nie zna się w ogóle). Ogólnie kosmiczne dla mnie jest, że płacisz tyle kasy za sprzęt i dostajesz jakieś gunwo. Tym bardziej że to oni mieliby się wszystkim zająć. Sprawdzałem Proline. Nie mają wszystkich interesujących mnie podzespołów (karty dźwiękowej, dysku SSD i karty graficznej — przynajmniej na razie). Co w takiej sytuacji zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave187 Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Złożyć samemu. Serio. To jest naprawdę banalnie proste, a jak coś jest niejasne na YouTube jest mnóstwo dobrych poradników jak to zrobić. Poza tym to świetna zabawa 🙂 Każdy, kto ma trochę oleju w głowie i umie trzymać śrubokręt, poradzi sobie ze złożeniem komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Taka ciekawostka odnośnie mojej karty graficznej. W momencie odbioru karty wszystko było w porządku (pudełko zaplombowane itd.), natomiast okazało się, że podczas montowania miała jedną małą wadę produkcyjną. Nie wiem, czy dobrze widać, ale plomba na śrubie jest lekko szarpnięta na bokach. Obecnie czytając komentarze ludzi, że ich "nowe" karty mają pogięte elementy chłodzenia, to jest jakaś masakra ... Tak się teraz zastanawiam nad tą kartą graficzną. Dużo czytałem o serii RTX 5090. Non stop są jakieś problemy ze sterownikami Nvidii, wiele starszych tytułów nie działa poprawnie oraz złącza zasilania (podstawa działania karty) są źle zaprojektowane. Co więcej, seria RTX 5000 nie wspiera 32-bit PhysX, a to właśnie dla tej technologi przesiadłem się na Nvidię w okolicy 2009 roku. Z tą kartą graficzną to chyba jeszcze poczekam. Myślałem jeszcze o czymś takim, żeby wymienić wszystko prócz karty graficznej, ale sam nie wiem. Mój obecny sprzęt: Zasilacz Corsair TX850M 850W Obudowa Phanteks Eclipse P600S Silent Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB (dodatkowo dokupiłem chłodzenie powietrzem, ale nie pamiętam dokładnie nazwy, chyba ten SilentiumPC Fortis 5) Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021) Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 (4 kości) ASUS GeForce RTX 3090 TUF GAMING OC 24GB GDDR6X Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 5 minut temu, Max17b napisał(a): Taka ciekawostka odnośnie mojej karty graficznej. W momencie odbioru karty wszystko było w porządku (pudełko zaplombowane itd.), natomiast okazało się, że podczas montowania miała jedną małą wadę produkcyjną. Nie wiem, czy dobrze widać, ale plomba na śrubie jest lekko szarpnięta na bokach. Obecnie czytając komentarze ludzi, że ich "nowe" karty mają pogięte elementy chłodzenia, to jest jakaś masakra ... Plomby i inne zabezpieczenia to nie problem, sklepy czy ich servisy posiadają takowe , więc istnieje możliwość ingerencji , czyli karty np. po zwrocie gdzie były za wysokie temp servis danego sklepu wymienił pastę czy termopady które na kilkanaście dni czasem dłużej wystarczą na utrzymanie w ryzach temp. Ja na swoim gpu nie miałem plomby na kartonie i brakowało folii na backplate , na wewnętrznym kartonie i gpu ślady paluchów, po prostu już totalnie olewają i wciskają używki jako nowe w moim przypadku po kilkunastu mailach i zdjęciach najpierw wysłano kartę do mnie a kurier odebrał starą , czyli dobrze wiedzieli co zostało zrobione w przeciwnym razie kazano by mi odesłać gpu , sprawdzili by co i jak a dopiero łaskawie odesłali nową. Jeśli coś przychodzi do Ciebie nakręć film przy otwieraniu kartonu itd jeśli tego nie zrobisz możesz długo się dociekać swoich praw zwrotu np , przy uszkodzonym mobo itp...., kiedyś wszystko było w folii, mobo , gpu , obudowy zafoliowane itd teraz maja większe pole do popisu aby wciskać sprzęt po reklamacjach czy zwrotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Napisałem do sklepu w sprawie tej plomby i zrobiłem wtedy też filmik przy otwieraniu. Fakt faktem u mnie karton był zabezpieczony plombą i wszystkie naklejki były na karcie graficznej, folia na backplate też była, więc wszystko się zgadzało. Natomiast ciekawy byłem ich reakcji na to. Taką dostałem odpowiedź: Wygląda to na delikatnie naruszoną plombę na etapie produkcji. Karta z tego powodu nie ma prawa nieprawidłowo działać w jakikolwiek sposób oraz nie ma wpływu na gwarancję, ponieważ nie jest naruszona na środku, gdzie występuje gwint śruby. Gdyby z kartą występowały jakiekolwiek problemy bardzo proszę o ponowny kontakt Pozdrawiam, XX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 6 minut temu, Max17b napisał(a): Napisałem do sklepu w sprawie tej plomby i zrobiłem wtedy też filmik przy otwieraniu. Fakt faktem u mnie karton był zabezpieczony plombą i wszystkie naklejki były na karcie graficznej, folia na backplate też była, więc wszystko się zgadzało. Natomiast ciekawy byłem ich reakcji na to. Taką dostałem odpowiedź: Wygląda to na delikatnie naruszoną plombę na etapie produkcji. Karta z tego powodu nie ma prawa nieprawidłowo działać w jakikolwiek sposób oraz nie ma wpływu na gwarancję, ponieważ nie jest naruszona na środku, gdzie występuje gwint śruby. Gdyby z kartą występowały jakiekolwiek problemy bardzo proszę o ponowny kontakt Pozdrawiam, XX Tak jak wyżej wspomniałem plomby i zabezpieczenia to już relikt gwarancji że nikt nie grzebał po zwrocie czy gwarancji, ale nie jest to normą ,dobrze wiedzieć że opakowanie wygląda na nie otwierane itd... ale jak napisałem mi też wciskano że nikt nic nie wie i w ich systemie karta nie jest po zwrocie tylko widnieje jako nowa 🤣, a Tobie odpisali standardowo a jeszcze nie było Drogi kliencie itp..., przecież nie mogą nic innego napisać , najważniejsze że twoje oględziny wskazują że wszystko jest Ok a plomba mogła faktycznie mieć taki feler na linii produkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 Czy ktoś miał jakieś problemy z X-Kom? Wiem, że to drogi sklep, ale czy ktoś miał z nim większe problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...