Kocislaw Opublikowano 19 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2025 (edytowane) Cześć, poszukuję obudowy dla nowego zestawu tak jak w tytule. Zasilacz jaki mam aktualnie to bequiet Straight Power 11 1200W. Chłodzenie to Arctic 360. Płyta to Asrock X870E Nova Zależy mi na możliwie jak najlepszym wyciszeniu z kompromisem w stronę rozsądnego przewiewu. Komp będzie stał pod biurkiem, ale kilka centymetrów od ziemi na takim małym podwyższeniu. Nie zależy mi na żadnym podświetleniu, szybach i innych bajerach. Może być brzydka, ale żeby była funkcjonalna z potencjałem na ewentualną rozbudowę. Może być duża. Natomiast jeżeli buda z oknem będzie lepsza z uwagi np. na przewiew to może być i z oknem. Chciałbym zachować możliwie maksymalne wygłuszenie, ale żeby też nie zrobić piekarnika. Możliwie jak najlepszy złoty środek. Może być docelowo napakowana wentylatorami skręconymi na do minimum - pytanie jakie najlepsze. Być może ktoś z Was ma podobny zestaw i mógłby dać jakieś wskazówki. Aktualnie mam najprawdopodobniej Phanteks Enthoo Pro lub jakąś starszą bardzo podobną wersję. Niby jest nawet spoko, ale duża ilość obudowy z plastiku sprawia, że jak się to wszystko wygrzeje, a później np. komp idzie w stan uśpienia, to te plastiki strzelają pół nocy, co mnie... denerwuje 🙂 Czytam już chyba ze 2 tygodnie najróżniejsze recenzje i co mi się wydaje, że znalazłem już coś w miarę fajnego, to znowu znajduję opinie, że a to jednak głośne, a to brzęczy, a to buczy itd. Doradźcie coś 🙂 Edytowane 19 Listopada 2025 przez Kocislaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 20 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2025 Nie wiem co sprawdzałeś ale zobacz Shadow Base 800 lub Silent Base 802 ta występuje bez okna i masz dwa wymienne fronty. Z innych Asus PA602. Antec Flux Pro. Bez panelu szklanego obecnie za 600 zł jest Fractal Meshify 2. Osobiście używam P600S i nie sądzę bym ją zmieniał, wyciszenie, filtry, grubość blach i samo spasowanie, rzadko spotykane w obecnych nowych obudowach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Dikson napisał(a): Fractal Meshify 2 Jeśli obudowa jest perforowana (np. front) to wszelkie piski wyższej częstotliwości, bez problemu wydostają się na zewnątrz (miałem Fractal Design ARC), a takich problemów nie ma na obudowach bardziej zabudowanych (Cheftec BX, czy be quiet Dark Base 900). Otwory na górze w kwestii ciszy to kolejny problem. W be quiet Dark Base 900 (już nie ma na rynku) góra ma taki labiryntowy wylot, że wszelkie szmery wyższej częstotliwości są świetnie tłumione. Jeśłi wybierzemy obudowę z perforowaną górą, to wszelkie szmery wydostają się łatwo jak przez perforowany front. Także moje dwa grosze jest takie: do ciszy zalecam obudowy z labiryntowymi wlotami (przód)/wylotami(góra) (nie licząc tyłu z oczywistych wzgl.). Trzeba też pamiętać, o limicie mocy w postaci ciepła, jakie można przepychać przez takie konstrukcje (tutaj nie zrobimy takiego przepływu, jak przez jakiegoś Fractal Torrent). ps. przy takiej ultra cichej konstrukcji, można rozważyć zasilacz pasywny i przez niego dociągać zimne powietrze (standardowo zasilacze w PC pracują w przeciwnym kierunku) - takie nietypowe rozwiązanie mam zrobione u siebie (od dosyć dawna) i działa to bardzo efektywnie, przy ultra cichych konstrukcjach PC 2 godziny temu, Dikson napisał(a): Silent Base 802 ta występuje bez okna i masz dwa wymienne fronty. To jest ciekawa obudowa. Można właśnie dać zabudowany front, oczywiście wersja bez okna to podstawa (tłumienie) , a na górę panel z przodu zabudowany i tylko kratownica na samym tyle na drugi wentylator wylotowy. 11 godzin temu, Kocislaw napisał(a): Aktualnie mam najprawdopodobniej Phanteks Enthoo Pro lub jakąś starszą bardzo podobną wersję. Niby jest nawet spoko, ale duża ilość obudowy z plastiku sprawia, że jak się to wszystko wygrzeje, a później np. komp idzie w stan uśpienia, to te plastiki strzelają pół nocy, co mnie... denerwuje 🙂 Strzelanie plastików, ma miejsce przy znacznych różnicach temperatur (jak zimą otworzę okno na oścież prosto w PC, to też coś takiego słyszę). Jednak po normalnym wyłączeniu PC mam absolutną ciszę. Może masz słabo chłodzony PC w Idle skoro się tak nagrzewa? (moim zdaniem te wszelkie "zatrzymywania wentylatorów" w IDLE to ZUO - lepiej by się kręciły non-stop, czyli nawet w IDLE, ale na bardzo niskim RPM) Edytowane 20 Listopada 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...