Skocz do zawartości
Kocislaw

Obudowa pod AMD 9950x3d + RTX 5080 - priorytet cisza :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

poszukuję obudowy dla nowego zestawu tak jak w tytule.
Zasilacz jaki mam aktualnie to bequiet Straight Power 11 1200W. Chłodzenie to Arctic 360. Płyta to Asrock X870E Nova
Zależy mi na możliwie jak najlepszym wyciszeniu z kompromisem w stronę rozsądnego przewiewu.
Komp będzie stał pod biurkiem, ale kilka centymetrów od ziemi na takim małym podwyższeniu.
Nie zależy mi na żadnym podświetleniu, szybach i innych bajerach. Może być brzydka, ale żeby była funkcjonalna z potencjałem na ewentualną rozbudowę. Może być duża.
Natomiast jeżeli buda z oknem będzie lepsza z uwagi np. na przewiew to może być i z oknem.

Chciałbym zachować możliwie maksymalne wygłuszenie, ale żeby też nie zrobić piekarnika. Możliwie jak najlepszy złoty środek.
Może być docelowo napakowana wentylatorami skręconymi na do minimum - pytanie jakie najlepsze. Być może ktoś z Was ma podobny zestaw i mógłby dać jakieś wskazówki.

Aktualnie mam najprawdopodobniej  Phanteks Enthoo Pro lub jakąś starszą bardzo podobną wersję. Niby jest nawet spoko, ale duża ilość obudowy z plastiku sprawia, że jak się to wszystko wygrzeje, a później np. komp idzie w stan uśpienia, to te plastiki strzelają pół nocy, co mnie... denerwuje 🙂
Czytam już chyba ze 2 tygodnie najróżniejsze recenzje i co mi się wydaje, że znalazłem już coś w miarę fajnego, to znowu znajduję opinie, że a to jednak głośne, a to brzęczy, a to buczy itd.

Doradźcie coś 🙂

Edytowane przez Kocislaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co sprawdzałeś ale zobacz Shadow Base 800 lub Silent Base 802 ta występuje bez okna i masz dwa wymienne fronty.

Z innych Asus PA602. Antec Flux Pro.

Bez panelu szklanego obecnie za 600 zł jest Fractal Meshify 2.

Osobiście używam P600S i nie sądzę bym ją zmieniał, wyciszenie, filtry, grubość blach i samo spasowanie, rzadko spotykane w obecnych nowych obudowach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dikson napisał(a):

Fractal Meshify 2

Jeśli obudowa jest perforowana (np. front) to wszelkie piski wyższej częstotliwości, bez problemu wydostają się na zewnątrz (miałem Fractal Design ARC), a takich problemów nie ma na obudowach bardziej zabudowanych (Cheftec BX, czy be quiet Dark Base 900).

Otwory na górze w kwestii ciszy to kolejny problem. W be quiet Dark Base 900 (już nie ma na rynku) góra ma taki labiryntowy wylot, że wszelkie szmery wyższej częstotliwości są świetnie tłumione. Jeśłi wybierzemy obudowę z perforowaną górą, to wszelkie szmery wydostają się łatwo jak przez perforowany front.

Także moje dwa grosze jest takie: do ciszy zalecam obudowy z labiryntowymi wlotami (przód)/wylotami(góra) (nie licząc tyłu z oczywistych wzgl.). Trzeba też pamiętać, o limicie mocy w postaci ciepła, jakie można przepychać przez takie konstrukcje (tutaj nie zrobimy takiego przepływu, jak przez jakiegoś Fractal Torrent).

ps. przy takiej ultra cichej konstrukcji, można rozważyć zasilacz pasywny i przez niego dociągać zimne powietrze (standardowo zasilacze w PC pracują w przeciwnym kierunku) - takie nietypowe rozwiązanie mam zrobione u siebie (od dosyć dawna) i działa to bardzo efektywnie, przy ultra cichych konstrukcjach PC

2 godziny temu, Dikson napisał(a):

Silent Base 802 ta występuje bez okna i masz dwa wymienne fronty.

To jest ciekawa obudowa. Można właśnie dać zabudowany front, oczywiście wersja bez okna to podstawa (tłumienie) , a na górę panel z przodu zabudowany i tylko kratownica na samym tyle na drugi wentylator wylotowy.

11 godzin temu, Kocislaw napisał(a):

Aktualnie mam najprawdopodobniej  Phanteks Enthoo Pro lub jakąś starszą bardzo podobną wersję. Niby jest nawet spoko, ale duża ilość obudowy z plastiku sprawia, że jak się to wszystko wygrzeje, a później np. komp idzie w stan uśpienia, to te plastiki strzelają pół nocy, co mnie... denerwuje 🙂

Strzelanie plastików, ma miejsce przy znacznych różnicach temperatur (jak zimą otworzę okno na oścież prosto w PC, to też coś takiego słyszę). Jednak po normalnym wyłączeniu PC mam absolutną ciszę. Może masz słabo chłodzony PC w Idle skoro się tak nagrzewa? (moim zdaniem te wszelkie "zatrzymywania wentylatorów" w IDLE to ZUO - lepiej by się kręciły non-stop, czyli nawet w IDLE, ale na bardzo niskim RPM)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi