m1ke82 Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Witam. Chciałbym złożyć sobie nowy PC oparty na i5 14600k, którego już kupiłem oraz RTX 5070. Mam również 32 GB pamięci RAM ddr4, więc chce ich użyć. Mam jednak problem z wyborem płyty głównej. Mam możliwość kupić używane ale całkowicie sprawne płyty główne oparte na B660 a mianowicie MSI B660 Tomahawk Wifi albo Asus Rog B660-A D4 wifi i ciężko mi wybrać. Obie po od 600zł. Asus ma lepszy/nowszy kodek Audio i pcie 5.0 do grafiki. Raczej nie chce kupować podstawowej płyty B760, bo ciężko coś z ddr 4 dobrego o z690/790 nie wspominając. Może ktoś pomoże w wyborze bo ja skłaniam się ku Asusowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Za 600 zł używka, mało opłacalny deal. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Witam co do ceny, jeśli z dowodem zakupu i gwarancja producenta to dlaczego nie , nowy Asus to ponad 940pln. MSI to już chyba tylko rynek wtórny. nie wszystko złoto co sie świeci lub nie ma róży bez kolców mam Asusa z ALC 4080 , kumpel ma Gigabyte z ALC 1200 czy gra ooo tyle lepiej ? , no zdania są podzielone u niego instalujesz sterownik i wraz z nim oprogramowanie , standardowy panel Realtek wszystko działa plusem Asusa jest oprogramowanie Sonic Studio 3 o ile płyta główna je wspiera a nowe płyty główne już nie posiadają tego oprogramowania jako dedykowana aplikacje , i jak wchodzisz na stronę https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b660-a-gaming-wifi-d4-model jest informacja że wspiera i można pobrać zarówno https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b660-a-gaming-wifi-d4-model/helpdesk_download/ Sonic Radar V3 jak i Sonic Studio V3 ale jest też wisienka na torcie , nikt nigdzie nie pisze że karta jest podłączona do systemu przez kontroler USB i u mnie aby aplikacja włączała sie za każdym razem wystarczyło w biosie wyłączyć kontroler od SATA III (WHY ? lub WTF ) , a nie jakieś tam po 150 razy przeinstalowywanie sterownika i aplikacji wedle bajkopisarzy z różnych forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 3 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Witam co do ceny, jeśli z dowodem zakupu i gwarancja producenta to dlaczego nie , nowy Asus to ponad 940pln. MSI to już chyba tylko rynek wtórny. nie wszystko złoto co sie świeci lub nie ma róży bez kolców mam Asusa z ALC 4080 , kumpel ma Gigabyte z ALC 1200 czy gra ooo tyle lepiej ? , no zdania są podzielone u niego instalujesz sterownik i wraz z nim oprogramowanie , standardowy panel Realtek wszystko działa plusem Asusa jest oprogramowanie Sonic Studio 3 o ile płyta główna je wspiera a nowe płyty główne już nie posiadają tego oprogramowania jako dedykowana aplikacje , i jak wchodzisz na stronę https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b660-a-gaming-wifi-d4-model jest informacja że wspiera i można pobrać zarówno https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b660-a-gaming-wifi-d4-model/helpdesk_download/ Sonic Radar V3 jak i Sonic Studio V3 ale jest też wisienka na torcie , nikt nigdzie nie pisze że karta jest podłączona do systemu przez kontroler USB i u mnie aby aplikacja włączała sie za każdym razem wystarczyło w biosie wyłączyć kontroler od SATA III (WHY ? lub WTF ) , a nie jakieś tam po 150 razy przeinstalowywanie sterownika i aplikacji wedle bajkopisarzy z różnych forum... Asus ok 750zł nowy z Amazona albo ok 600 używka od znajomego ale sprawna. Zastanowię się w sumie nad tą nową sztuką. PC zmieniam raz na sto lat więc tak i5 14600k i dobra płyta nawet na b660 to mi posłuży parę lat spokojnie. Nie ukrywam, że z uwagi na słuchawki też patrzę na kodeki audio i 1220 i 4080 to raczej topka jeżeli chodzi o płyty gł. Sonic Radar to nie wiem co to jest, nie słyszałem. Między 1220 a 4080 jest różnica jakaś odczuwalna lub problemy z działaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia tak po prawdzie to ALC 4080 nie jest TOP tylko ALC 4082 , ciekawe czy typowy użytkownik podczas odsłuchu MP3 wyłapie na ucho różnice xD obecnie to trochę bardziej magia cyferek kodek taki albo kodek taki (dopłać), każdy ALC ma swoja specyfikacje i co z tego, to oprogramowanie dedykowane sprawia że dany model jest bardziej przyjazny użytkownikowi oferując mniej lub więcej opcji do konfiguracji dźwięku pod własne preferencje a nie trzy opcje na krzyż , na ucho słychać różnice to warto dopłacić , a zwłaszcza gdy na płycie głównej jest osobny wzmacniasz słuchawkowy i z osobnym wyjściem audio ,obecnie raczej ciężko jest znaleźć coś co na ucho gra gorzej niż ALC 1150 aż uszy więdną , obecnie na żadnym kodeku raczej nie ma problemów z działaniem sterowników , wisz od czasu np. via vinyl audio , gdzie trzeba było dobrze dobrać sterownik to trochę to poprawili xD Sonic Radar to takie oprogramowanie jak odpowiednik Scout Mode od Creative , tak po krótce i w skrucie , ma np. wyłapywać kroki przeciwników i je podbijać a wyciszać inne dźwięki , nie wiem nie testowałem, czy i jak to działa i czy daje realna przewagę jak chcesz faktycznie usłyszeć różnice to tylko i wyłącznie osobna karta muzyczna, daje zauważalna różnice w odsłuchu, endorfiny gratis xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Dzięki za te informację, wezmę to pod uwagę. Jeszcze pytanko odnośnie PCI-E bo zauważyłem w opisie, że MSI na 4.0 a Asus 5.0 dla karty graficznej. Będzie to jakaś różnica dla RTX5070? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Ogromna przy 1440p możesz śmiało zakładać 0 lub 1% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Brałbym nowego ASUSa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Ogromna przy 1440p możesz śmiało zakładać 0 lub 1% 😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) a po co masz tracić, nie mówiąc już o przyszłościowym wymianie GPU. Edytowane 13 Stycznia przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia @Gerg7 ... chyba, że w przyszłości dostanie w RTX 6070 "szynkę" PCI-E x8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 14 godzin temu, Gerg7 napisał(a): a po co masz tracić, nie mówiąc już o przyszłościowym wymianie GPU. Czyli wg. Ciebie Asus będzie lepszym wyborem. Chyba się skuszę bo w końcu się dostępność skończy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia Jak nie ma w cenie kolosalnej różnic to lepiej wziąć te mogo z gen5 by kiedyś nie żałować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacopys Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia Kodekami dźwięku bym się nie przejmował. Każdy do gier się nadaje, a do muzyki żaden. Jeśli jakość dźwięku ma istotne znaczenie, trzeba doliczyć z 500zł minimum do jakiejś podstawowej karty muzycznej. Jeśli nie, można temat zignorować. A co do pcie x4/5... Chyba nawet na tym portalu były robione testy. To jest przepustowość. Jeśli przepustowość wynosi X, to wszystko poniżej X działa tak, jakby przepustowość była nieograniczona. Redukując ad absurdum, "hirołsy 3" będą działać równie dobrze na komputerze z 32GB DDR i 512GB DDR. Pcie x4 jest na dzisiaj wystarczające z dużym zapasem i nie zapowiada się, żeby zwłaszcza w segmencie cenowym, w który celujesz, było to jakikolwiek problemem zanim twój procesor i pamięć nie staną się gigantycznym bottleneckiem niezależnie od grafiki. Jak się coś kupuje, to człowiek świadomy ma w zwyczaju rozkminiać wszystko, co się da - i te 2-3 istotne rzeczy, i te 5-6 zupełnie nieistotnych. Omawiane tutaj kwestie należą raczej do drugiej grupy problemów. Tym bardziej te wszystkie Sonic Cośtamy Pro. Bawisz się tym przez 15 minut po zakupie sprzętu, a potem zapominasz, że to istnieje. Jak potrzeba dodatkowego wspomagania w grach, lepsza będzie myszka z migającymi ledami. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 15 Stycznia Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 13 hours ago, Kacopys said: A co do pcie x4/5... Nie ma konfiguracji PCIe x5. Czy chodzi ci o generacje PCIe? Generacje PCIe mają swoje przepustowości - to jest przepustowość na linię. PCIe 4.0 ma przepustowość 16 GT/s, PCIe 5.0 ma przepustowość 32 GT/s. Ten "x" to ilość linii - x1 to jedna linia, x16 to 16 linii. Im więcej linii, tym większy (teoretyczny) transfer danych. Wygląda to tak: PCIe 4.0 x1 - 1.969 GB/s PCIe 4.0 x8 - 15.754 GB/s PCIe 4.0 x16 - 31.508 GB/s PCIe 5.0 x1 - 3.938 GB/s PCIe 5.0 x8 - 31.508 GB/s PCIe 5.0 x16 - 63.015 GB/s Więc generalnie, im wyższa generacja, tym lepiej. Tylko trzeba przyjąć pod uwagę linie, bo rozmiar wejścia i konektora są zależne od ilości linii. Włożysz kartę x8 do wejścia x16, ale nie vice versa, bo fizycznie się nie zmieści, pomijając modyfikacje wejścia. Oprócz tego to nie musisz się martwić o kompatybilność - PCIe jest wstecznie kompatybilne, więc karta PCIe 4.0 zadziała w wejściu PCIe 5.0 i vice versa, tylko oczywiście limitem będzie najmniejsza generacja PCIe. Jeśli chodzi o płyte główną, to myślę że nie ma co się martwić, i po prostu brać PCIe 5.0 jeśli jest taka opcja. Z kartą, to zależy czy jest warto. Jak widać po benchmarku, w 1440p RTX 5070 ma mały boost z PCIe 5.0. Czy to dla ciebie jest warte to już twoja decyzja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...