Skocz do zawartości
Reactor87

Upgrade PC (GPU)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie co kupić do poniższego starego zestawu na którym ciągle dobrze mi się pracuje. Za 2-3lata zmiennie PC zapewne, ale jeszcze nie teraz. Może za rok ale mało prawdopodobne. Chcę tylko wymienić GPU po to aby pograć na lepszej jakości deltach i większej ilości FPS. Nie oczekuje cudów. Budżet 1do 1500zł, ani grosza więcej! Zakładam, że za obecna kartę graficzną dostanę 500zł, tak więc chcę tym samym dołożyć max 1000zł. poniżej moja obecna konfiguracja:

CPU: Intel I7 2600k 3,4Ghz (podkręcone na 4,5Ghz)
GPU: GeForce GTX 2060 6GB Zotak Twin Fan
RAM: 16GB - 4x 4GB 1600Mhz DDR3 (Patriot Viper Sector 5)
MB: Asrock Z68 Extreme4
PSU: Corsair TX650
SSD: NVME Lexar NM620 1TB (Bios zmodyfikowany pod obsługę NVME)
AUDIO: SoundBlaster Z SE
Monitor: 34", 3440 x 1440px

Pytanie tu też brzmi, czy wymiana karty ma sens i jeśli tak to na jaka maksymalnie pod obecną konfigurację? Myślałem wstępnie o GTX 3060/70 lub 4060/70, a może 2080Ti? Tylko nie wiem czy ma to sens... Mówimy tu oczywiście o zakupie karty używanej! Fajnie było by pograć w STALKER 2 w możliwie jak najlepszej jakości dla obecnej konfiguracji po wymianie GPU.

Edytowane przez Reactor87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, nie kupowałbym nic narazie z takim budżetem, w aktualnych czasach karty z 8gb vram nadają się do śmieci, a używka w takich pieniądzach trochę bez sensu. Na twoim miejsu dołożyłbym do tych 2tys i kupił rtx5060ti 16gb lub 9060xt 16gb, aktualnie gforce nie kupisz za tyle po podwyżce cen, ale radka już tak. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio? Nie przesadzacie z tymi kartami graficznymi pod konfigurację sprzed 15lat? Tego kompa (oczywiście z inną starszą kartą graficzną) zakupiłem w 2011r. Moim zdanym CPU nie pozwoli rozwinąć skrzydeł takim wysokim kartom. Mylę się? Jest sens zakup takiej karty do tego?

Edytowane przez Reactor87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak warto, a nawet trzeba, przecież napisałeś, że: "Chcę tylko wymienić GPU po to aby pograć na lepszej jakości deltach i większej ilości FPS" a to oznacza kartę z minimum 12GB Vram. Najlepiej średniaka 4060ti 16GB Vram lub lepsza opcja 5060ti 16GB Vram, nie mniej !! 

EDIT: no i Stalker 2: https://www.purepc.pl/stalker-2-test-wydajnosci-wymagania-sprzetowe-opinia-recenzja

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCI-E 5.0 (karty 5xxx) jest przeca 2x szybsza od PCI-E 4.0 i tak dalej w dół. Karta serii 4xxx/5xxx będzie szybka nawet na PCI-E x8 (dla kontrolera 5.0)

ALE sama karta ma szybki transfer, jednak możliwe jest, że  płyta/procesor/kontroler PCI-E w wersji 2.0 może być wąskim gardłem 🙃

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.01.2026 o 15:13, Reactor87 napisał(a):

Serio? Nie przesadzacie z tymi kartami graficznymi pod konfigurację sprzed 15lat? Tego kompa (oczywiście z inną starszą kartą graficzną) zakupiłem w 2011r. Moim zdanym CPU nie pozwoli rozwinąć skrzydeł takim wysokim kartom. Mylę się? Jest sens zakup takiej karty do tego?

Takie tytuły jak hogwarts legacy lub stalker 2 na kartach z 8gb vram potrafią wyświetlać pokaż z powerpointa a nie gameplay.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 1/30/2026 at 3:13 PM, Reactor87 said:

Jest sens zakup takiej karty do tego?

Moim zdaniem więcej sensu by miało uzbierać na zakup nowego komputera, a nie wsadzać 4060 do drugiej generacji Intela. Cała reszta systemu będzie tzw. wąskim gardłem - od procesora do płyty głównej i RAMu.

Plus niektóre tytuły (głównie gry multiplayer) zaczynają wymagać Secure Boot i TPM 2.0. Secure Boot na tej płycie to jeszcze wciśniesz ale TPM 2.0 już nie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, wydając 1500 zł na kartę (powiedzmy upolujesz) 9060XT czy 4060/5060 w wersjach 16GB może zyskasz 5-10 klatek na tym sprzęcie. Nie opłaca się w to bawić. Na ARC'u to moe nawet nic nie zyskasz... Pograj w starsze gry - tego jest mnóstwo, a i z obecną kartą powinieneś mieć OK klatkarz. 
Do zmiany całego kompa (po spadku cen ddr4/ssd i kart - oby, co trochę potrwa) będziesz i tak potrzebowaał więcej $$$. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Merqus4 napisał(a):

Takie tytuły jak hogwarts legacy lub stalker 2 na kartach z 8gb vram potrafią wyświetlać pokaż z powerpointa a nie gameplay.

Trudno jakoś musze sie przemęczyć na tym RTX 2070 Super , 1440p , ustawienia Epickie - DLSS- Jakość  

Stalker 2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Trudno jakoś musze sie przemęczyć na tym RTX 2070 Super , 1440p , ustawienia Epickie - DLSS- Jakość  

Stalker 2.jpg

Okej, ale szczerze uważasz, że warto pchać się obecnie w 8gb vram? 8gb to minimum obecnie, ciekawe co za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Merqus4 napisał(a):

Okej, ale szczerze uważasz, że warto pchać się obecnie w 8gb vram? 8gb to minimum obecnie, ciekawe co za jakiś czas.

Oczywiście że zakup karty z większa ilością Vramu jest bardziej przyszłościowy ale o ile zmieści sie w zakładanym budżecie , a za takiego RX 9060XT 16BG trzeba już z położyć 2tys. + , do tego trzeba wsiąść poprawkę że teki nie najnowszy procesor nie doda skrzydeł nowej karcie graficznej tylko w druga stronę.   

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1500 zł to sobie kolego lepiej odpuść , kupowanie karty z mniej niż 16gb vram nie ma sensu w obecnych czasach. Lepiej dozbierać i kupić coś z serii RTX 4080 albo RTX 5070 ti .

W dniu 30.01.2026 o 01:59, Reactor87 napisał(a):

Panowie co kupić do poniższego starego zestawu na którym ciągle dobrze mi się pracuje. Za 2-3lata zmiennie PC zapewne, ale jeszcze nie teraz. Może za rok ale mało prawdopodobne. Chcę tylko wymienić GPU po to aby pograć na lepszej jakości deltach i większej ilości FPS. Nie oczekuje cudów. Budżet 1do 1500zł, ani grosza więcej! Zakładam, że za obecna kartę graficzną dostanę 500zł, tak więc chcę tym samym dołożyć max 1000zł. poniżej moja obecna konfiguracja:

CPU: Intel I7 2600k 3,4Ghz (podkręcone na 4,5Ghz)
GPU: GeForce GTX 2060 6GB Zotak Twin Fan
RAM: 16GB - 4x 4GB 1600Mhz DDR3 (Patriot Viper Sector 5)
MB: Asrock Z68 Extreme4
PSU: Corsair TX650
SSD: NVME Lexar NM620 1TB (Bios zmodyfikowany pod obsługę NVME)
AUDIO: SoundBlaster Z SE
Monitor: 34", 3440 x 1440px

Pytanie tu też brzmi, czy wymiana karty ma sens i jeśli tak to na jaka maksymalnie pod obecną konfigurację? Myślałem wstępnie o GTX 3060/70 lub 4060/70, a może 2080Ti? Tylko nie wiem czy ma to sens... Mówimy tu oczywiście o zakupie karty używanej! Fajnie było by pograć w STALKER 2 w możliwie jak najlepszej jakości dla obecnej konfiguracji po wymianie GPU.

Tak szczerze to bym polecał zmienić wszystko , ten komputer to już zabytek. Bez urazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi