Skocz do zawartości
123rdk123

Problem z temperaturami, kernel power 41(63)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, męczę się z problemem już od ponad miesiąca. Na początku komputer zaczął gasnąć sporadycznie, później coraz częściej podczas gier. Potem już nawet na luzie podczas przeglądania youtuba,nawet nic nie robienia.Zmieniłem zasilacz na nowy, nic nie dało.Dałem do serwisu w którym stwierdzili że ze sprzętem wszystko w porządku, wgrali nowy system i że wszystko już działa, po czym odebrałem kompa i znowu error i wywala system.Założyłem chłodzenie wodne. Zmieniłem płyte główną z ASrocka B650 na GIGABYTE B850 eagle. Paste na procku zmieniałem pare razy, temperatura na luzie dosyć spora,bo 40-60 podczas grania np w bf6 jest między 80-90 stopni na najwyższych detalach-czytałem coś o tym procku że niby ma takie skoki temperatur ale nie wydaje mi się że to normalne żeby pracował na takich temperaturach. Po zmianie pbo w biosie na 80 wywala częściej. Zauważyłem też że czasem wywala do biosu i nie widzi dysku nvme, po czym wyłączam komputer i włączam i jest ok.  Ten błąd "your device" był na płycie ASROCK b650. Teraz po prostu komputer się wyłącza, po czym od razu włącza tak jakby coś odcinało zasilanie tylko czy to przez te temperatury? czy może napięcie procesora czy coś z ramem? niedługo przyjdzie mi zmienić procesor ram i karte graficzną a komputer mam 3-4 miesiące bo złożony 15 października 😄 1 screen temperatury podczas "spoczynku" drugi po 3 minutach gry w Battlefield 6
Karta Graficzna Palit Geforce RTX 5060 TI 16 GB Infinity 3 DLSS4 GDDR7

Obudowa Deepcool CCC560 V2
Płyta Główna GIGABYTE B850 eagle gaming wifi

Dysk SSD Adata Legemd 860 1tb
Procesor AMD Ryzen 5 7600 X
Zasilacz Deepcool PL650D  650W ATX 3.1 
RAM Patriotr Viper Venom RGB DDR5 32gb 6000Mhz 2x16 gb
chłodzenie wodne arctic liquid freezer 3 240 A-RGB

hw1.jpg

kernel41.jpg

471653ed-229f-4846-8c13-b40b2632418a.jpg

h2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wymieniłeś to i tamto a PC nadaj nie pracuje stabilnie , jeśli podczas pracy PC sie wyłączy/zgaśnie to najczęściej jest problem z zasilaczem ale piszesz że został wymieniony ale na inny czy taki sam ? 

jest kilka scenariuszy do sprawdzenia , ściągnij np. Linux Mint  

https://linuxmint.com/edition.php?id=326

jak zjedziesz poniżej jest -ICM - Uniwersytet Warszawski , szybko idzie 

do utworzenia pendrajwa polecam program Rufus  

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

Minta nie trzeba instalować uruchomi sie z pendrajwa 

wymontuj kartę graficzna oraz dysk/dyski , podłącz monitor pod wyjście na płycie głównej  masz tam zarówno DP jak i HDMI 

ustaw bios na - bios default settings czy nawet odłącz zasilanie i wyjmij baterie z płyty głównej na 5 minut w celu resetu  , i pamięci niech będą bez profilu AMD EXPO do testu na domyślne 4800MT/s

włącz Linuxa  , szata graficzna i pulpit jest jak w Windows każdy sie odnajdzie , włącz FF jakiegoś YouTube itd.

potem jeśli PC sie nie wyłączy , wyłącz PC i dodaj dysk i ponownie uruchom Linuxa , jest ok zamontuj ponownie kartę graficzna

ta to wstępny obraz czy PC bez dysku i karty graficznej pracuje poprawnie , potem czy po dołożeniu dysku jest ok itd.       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wymieniłem na nowy , można powiedzieć że taki sam tylko z napisem gold. Po podkręceniu wentylatorów temperatury w grze spadły o 10 stopni do 70-80 ale dzisiaj znowu wywaliło kompa z błędem ‚, your device ran into a problem…’’ , ten jeden dysk nvm ma temperaturę około 55 stopni gdzie ssd ma 33. 

Edytowane przez 123rdk123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzony CPU. Jesli kupowałeś BOX'a zgłaszaj RMA bezpośrednio do AMD. Wymiana jest błyskawiczna. Mam świeży przykład z 5800X, który wysypywał się na ekranach konfiguracyjnych po instalacji Windowsa 11. Wysłany w piątek, nowy procek przyjechał w środę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.01.2026 o 19:46, Mr.T... napisał(a):
Godzinę temu, radiergummi napisał(a):

Uszkodzony CPU. Jesli kupowałeś BOX'a zgłaszaj RMA bezpośrednio do AMD. Wymiana jest błyskawiczna. Mam świeży przykład z 5800X, który wysypywał się na ekranach konfiguracyjnych po instalacji Windowsa 11. Wysłany w piątek, nowy procek przyjechał w środę.

Zamawiałem wszystkie części z morele.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, radiergummi napisał(a):

To zostają ci morele, ale szybko nie będzie.

Jeśli miałbym 100 procent pewność że to procesor powoduje te problemy i że zwrócą pieniądze to zwróciłbym ten wadliwy i kupił od razu teraz nowy procesor. Przez nich muszę jescze płytę główną zwrócić lub sprzedać gdzieś jako używaną … niedługo cały sprzęt powymieniam na nowy i dalej będą te same problemy 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi