marswit Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Mam starego kompa i dostałem karte RTX5060, mam pytanie co bym musiał dokupić aby ta karta działała w wersji budżetowej? to co mam: RTX5060 obudowa Zalman Z1 (zasilacz corsair 450W) do wymiany? Intel Core i5 4460 LGA1150 BOX - pewnie do wymiany z płytą pamięć DDR4 16GB (wolałbym nie zmieniać na DDR5 jeżeli nie ma konieczności ze względu na ceny) 2 dyski Samsung PM9C1 MZ-VL85120 512GB M.2 PCIe Gen4 x4 2280 (wiec płyta potrzebna z 2 złączami M.2) dyski tez dostałem bo mam jakis SSD256 i te nowe dyski do starej płyty oczywiście nie pasują. komp do grania sporadycznego (max 2h dziennie, forza horizon 5, czy cyberpunk) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca E tam, wsadź na razie w to co masz i zobacz czy Ci pasuje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Witam i5 4r/4w to raczej będzie obciążona w 100% powodując spadki FPS , np. i7 4790K czy nawet i7 4770 z k lub bez k to zwasze poprawa na 4r/8w i będzie to znacząca poprawa bez znaczących kosztów ( trzeba tylko zerknąć w specyfikacje płyty głównej na stronie producenta jakie zapewnia ona wsparcie czyli dla jakich procesorów i czy posiadasz wgrany odpowiedni lub najnowszy dostępny bios ) natomiast nowa karta graficzna dobrze aby do pary miała nowszy procesor , ale zakup np. coś pod AM4 , B550 + Ryzen 5 5600 to trzeba popatrzeć czy w 1 tys. budżecie sie zmieścisz. jesli jest to RTX 5060 8GB Vram to zasilacz 450W powinien bez problemu ogarnąć temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marswit Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) płytę mam Asrock H81M Intel H81 LGA1150 BOX karta dokładnie to GIGABYTE GV-N5060EAGLEMAX OC-8GD raz spróbowałem wsadzić kartę do tej płyty ale zupełnie nie działało. na szybko czytałem ze to już za stara płyta na nową karte, nie ta szyna, nie to oprogramowanie itd. (info od AI) - stad ten wątek. budżet mam 1 - 1,5 tyś Edytowane 19 Marca przez marswit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Zakładam że dodatkowe zasilanie z zasilacza do kart graficznej podpoiłeś 1x8 pin ? , a czy zasilacz posiada wtyczkę PCIe 1x8 pin , czy tylko 1x6 pin ? czyli ASRock na tej płycie głównej zapewnia obsługuję CPU z wsparciem dla PCIe 3.0 ale port PCIe jest tylko 2.0, to mówisz że ten nowy RTX nie wystartował, nie mam jak tego potwierdzić/zaprzeczyć jesli nie potrzebujesz nowego zasilacza to kupił bym , oczywiście że można taniej ale jak mam coś polecić tak jak miał bym kupować dla siebie np. Asus ROG STRIX B550-F GAMING lub wersje z Wi-Fi Asus ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, OEM i do tego zestaw chłodzący dla CPU Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO nic nie stoi na przeszkodzie aby rozejrzeć sie za sprzętem używanym (olx lub alldrogo) o ile wystawiony sprzęt jest jeszcze na gwarancji producenta a sprzedający posiada dowód zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Kilka dych drożej jak 5700X jest 14400F, który wypada lepiej w grach. Płyta na B760 DDR4 z wifi to 500-600 zł w zależności microATX czy ATX. AM4 nie ma sensu, upgrade tego jest nieopłacalne przez chore ceny używanych 5700X3D, dodatkowa kwestia jest taka że na Intelu łatwiej roznudowac pamięć RAM. Jakie masz tam pamięci? dwie kosci, taktowanie? Zasilacz pewnie też z okresu co i procesor czyli pewnie to budżetowy VS450 a więc i on kwalifikuje się do zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca W dniu 18.03.2026 o 18:18, Mr.T... napisał(a): Witam i5 4r/4w to raczej będzie obciążona w 100% powodując spadki FPS , np. i7 4790K czy nawet i7 4770 z k lub bez k to zwasze poprawa na 4r/8w i będzie to znacząca poprawa bez znaczących kosztów W weekend właśnie składałem takiego grata z tego co mi się w szafie nazbierało i wyszedł pc z i7 4790 16gb ram i rx580 8gb i niby coś tam da się pograć ale jak csa odpaliłem na moim configu bez blokady fpsów to się freezy takie zdarzały na 5s, że szkoda gadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca najtaniej wyjdzie jakas plyta pod am4 i np. ryzen 5600, ram bedzie mogl zostac ten sam. Ten cpu co masz bedzie powodowal fatalnie dzialanie karty w kazdej nbowej grze praktycznie przez cpu bottlenecka, a na ryzenie 5600 juz bedzie bardzo znosnie. rtx 5060 ma tylko 8 GB vram i 8 linii pci-e zdaje sie wiec lepiej brac plyte z obsluga pci-e 4.0, bo inaczej beda duzo gorsze fps dropy jak sie vram przepelni i bedzie swapowanie tekstur po magistrali pci-e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca (edytowane) Ram przeciez też musi zmienić bo na H81 jest DDR3 https://www.olx.pl/d/oferta/ram-patriot-viper-ddr4-16gb-28-4000-mhz-cl9-CID99-ID18f6gA.html?search_reason=search|organic https://www.krsystem.pl/kp-JRRg1QmVl lub z tymi samymi pamięciami: https://www.krsystem.pl/kp-fk4icPmVl Edytowane 20 Marca przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marswit Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca (edytowane) może nie jasno napisałem, mam teraz 16GB DDR3 (2x8), a rozumiem ze przy zmianie płyty musze dokupić już RAM DDR4 żeby to działało. dostałem teraz zasilacz chieftec 650, ma wtyczki 8PIN + 6PIN jak można jeszcze kupić płytę na DDR3 to się robi ciekawie, ale czy warto może jednak dołożyć i przejść na pamięci DD4? będzie to zauważalne? Edytowane 20 Marca przez marswit literówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca (edytowane) ram musisz zmienić, najtaniej Ci podałem z olx mocne/ tanio pamięci , które trzeba będzie odpowiednio ustawić, ale to nie jest problem zbić ich taktowanie do 3600 lub nawet niżej. stary zasilacz to nie jest najlepszy pomysł, chyba , że faktycznie miał w życiu "lekko" Edytowane 20 Marca przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca 44 minuty temu, Gerg7 napisał(a): Ram przeciez też musi zmienić bo na H81 jest DDR3 Autor wątku pisze że posiada już DDR4 , chyba że nie wie co posiada xD 5 godzin temu, Merqus4 napisał(a): ale jak csa odpaliłem na moim configu bez blokady fpsów to się freezy takie zdarzały na 5s, że szkoda gadać. PC ma być do gier ww. , a współczesne gry sieciowe ogrywać na 12 letnim procesorze , jak sam napisałeś nooo niby sie da ale xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca (edytowane) cos mi się wydajne , że posiada tak jak myślę DDR3 , po co mu na H81 DDR4 chyba , że dostał- więc = ma 3ki więc trzeba kupić conajmniej4 te ddr4 co podałem linka ktoś tanio wystawił bo to B-Die. Edytowane 20 Marca przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca (edytowane) 18 minut temu, marswit napisał(a): może nie jasno napisałem, mam teraz 16GB DDR3 (2x8), a rozumiem ze przy zmianie płyty musze dokupić już RAM DDR4 żeby to działało. dostałem teraz zasilacz chieftec 650, ma wtyczki 8PIN + 6PIN jak można jeszcze kupić płytę na DDR3 to się robi ciekawie, ale czy warto może jednak dołożyć i przejść na pamięci DD4? będzie to zauważalne? no wyobraź sobie że kupując płytę główna pod DDR4 , a posiadając DDR3 raczej nie da sie tego połączyć aby to działało... a ten zasilacz to ilu letni ? pytanie raczej retoryczne , czy warto sobie zawracać głowę szukaniem płyty głównej pod DDR3 i posiadającej np. PCIe 3.0 tak aby można było obsadzić posiadany CPU ? , jak zaraz pojawi sie kolejny problem, nie mogę uruchomić nowej gry bo bios nie ma opcji "bezpieczny rozruch" , także odpowiadając na Twoje pytanie czy będzie to zauważalne ? , tak będzie bo wtedy np. gry wymagające "bezpiecznego rozruchu" będą działać , czyli będzie to nie duża ale zauważalna różnica xD Edytowane 20 Marca przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marswit Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Chieftec CFT-650-14CS 650W MODULAR (CFT-650-14CS) nie widzę z którego roku... ale te wasze wypowiedzi mi wystarcza, zmienię na płytę pod DDR4, kupie jakieś używki 16GB DD4, procesor i5 14400F i powinno śmigać dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca ten zasilacz ma z 15 lat D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca 15 + https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/chieftec-cft-600-14cs-tani-zasilacz-modularny.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca (edytowane) Nie żałuj choćby nawet na taniego Vero L5 Bronze 600 https://www.olx.pl/d/oferta/ram-ddr4-crucial-ballistix-32gb-3200-CID99-IDZfh8S.html?reason=extended_search_no_results_last_resort&search_reason=search|organic Edytowane 20 Marca przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Vero to nic ciekawego, to już lepiej w tej samej kwocie https://www.ceneo.pl/181759733 Albo za 227 masz już ATX 3.1 https://www.komputronik.pl/product/968586/zasilacz-pc-be-quiet-system-power-11-650w.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...