Skocz do zawartości
uzytkownik82882

Doradzcie mi prosze

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc chciałam kupić laptop do 10 tysiecy ma to być gamingowy ktory otworzy <csa,league of legends itp>

Do tego chcialabym zeby tez byla mozliwosc zainstalowania fl studio ,blender, i lauchpad 

Prosze o polecenie laptopa ktory spelni role tego 

Do 10 tysiecy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak laptop i do takich zastosowań to masz tam głównie na kartach GeForce. Dam poniżej taki laptop. Procesor wprost desktopa, ale ograniczony mocą bo wiadomo - laptop. Wadą procka jest jedynie właśnie pobór mocy przy obciążeniu, w stanie spoczynku używa oszczędniejszych rdzeni. Zrobisz UV i jest git, ten procesor jest mocny i do gier i do programów.

https://www.x-kom.pl/p/1475452-laptop-15-16-hp-omen-16-i9-14900hx-40gb-2tb-rtx5070ti-240hz.html#Specyfikacja

Z procesorami AMD mam pogmatwaną sprawę bo tam inaczej projektują proce niż na PC. Dam Ci namiar na lapka rodzimego producenta z konfiguratorem. Masz tam Ryzena 9 9955HX3D, jeden z najlepszych proców do wszystkiego aktualnie, ale cena jest jak widzisz.

https://dreammachines.pl/pl/configurator/RT5070Ti-16PL30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę uważać przy wyborze matrycy laptopa. Są modele, nawet IPS, które mają bardzo wąski gamut (pokroju ~60% wielkości wzgledem sRGB). Sugeruję celować w model z gamutem o wielkości minimum ~100% wzgl. sRGB, (który sam w sobie jest już dosyć wąski) jeśli ma by ten ekran używany do oceny kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Proszę uważać przy wyborze matrycy laptopa. Są modele, nawet IPS, które mają bardzo wąski gamut (pokroju ~60% wielkości wzgledem sRGB). Sugeruję celować w model z gamutem o wielkości minimum ~100% wzgl. sRGB, (który sam w sobie jest już dosyć wąski) jeśli ma by ten ekran używany do oceny kolorów.

A mozesz mi powiedziec jaki polecasz ? I najlepiej z jakiej strony chcialabym kupic cos co jednak ma jakas gwarancje w przypadku gdyby sie cos stalo sprzetem tyle sie juz naczytalam  opinii  ze boje sie kupić juz w media expert chcialabym wydac na cos co jednak posluzy troche i chociaz przez rok nie bedzie sie psuc 

11 godzin temu, Kasy napisał(a):

Jak laptop i do takich zastosowań to masz tam głównie na kartach GeForce. Dam poniżej taki laptop. Procesor wprost desktopa, ale ograniczony mocą bo wiadomo - laptop. Wadą procka jest jedynie właśnie pobór mocy przy obciążeniu, w stanie spoczynku używa oszczędniejszych rdzeni. Zrobisz UV i jest git, ten procesor jest mocny i do gier i do programów.

https://www.x-kom.pl/p/1475452-laptop-15-16-hp-omen-16-i9-14900hx-40gb-2tb-rtx5070ti-240hz.html#Specyfikacja

Z procesorami AMD mam pogmatwaną sprawę bo tam inaczej projektują proce niż na PC. Dam Ci namiar na lapka rodzimego producenta z konfiguratorem. Masz tam Ryzena 9 9955HX3D, jeden z najlepszych proców do wszystkiego aktualnie, ale cena jest jak widzisz.

https://dreammachines.pl/pl/configurator/RT5070Ti-16PL30

Troche sie naczytalam tego czy ta strona jest bezpieczna? Czy napewno nie dostane uszkodzonego? A musze to ram wybierac? Nie znam sie za bardzo na laptopach a odlozylam troche hajsu i chcialabym zainwestowac w laptopa zeby sie nie psul  chociaz przez rok.... 

Screenshot_20260529_112537_Samsung Browser.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, uzytkownik82882 napisał(a):

A mozesz mi powiedziec jaki polecasz ?

Sugeruję pooglądać testy laptopów, na które się zdecydujesz, bo w dobrych testach (np. na PurePC) są matryce mierzone.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Kyle napisał(a):

Sugeruję pooglądać testy laptopów, na które się zdecydujesz, bo w dobrych testach (np. na PurePC) są matryce mierzone.

Nie znam sie za bardzo na tych laptopach  xd  a w mediaexpert nie chce zeby mi jakies gówno za przeproszeniem sprzedali wiec potrzebuje strony ktora jest godna polecenia i nie ma problemu z gwarancja w przypadku wadliwej rzeczy w laptopie

Bedzie mi bardzo miło jak napiszesz mi jaka strone polecasz i jaki laptop ktory by spelnial moje wymogi 

Edytowane przez uzytkownik82882
Edytowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, uzytkownik82882 napisał(a):

Troche sie naczytalam tego czy ta strona jest bezpieczna? Czy napewno nie dostane uszkodzonego? A musze to ram wybierac? Nie znam sie za bardzo na laptopach a odlozylam troche hajsu i chcialabym zainwestowac w laptopa zeby sie nie psul  chociaz przez rok.... 

Masz konfigurację, wybierasz co naprawdę potrzebujesz. Ja na przykład mam jako taką wiedzę i kupowałbym goły bo mogę wykorzystać ze starszego laptopa czy po prostu mam już u siebie lub kupić swoimi sposobami. Te laptopy nawet na portalu PurePC wychodzą na testy. Miałem okazję widzieć ich nieraz na targach PGA, a teraz w Łodzi będą na CDAction Expo. Miałem również okazję poznać ludzi z tej firmy z wyższych stanowisk. Jeśli chodzi o stronę oficjalną producenta, nie musisz się martwić. A problemy zdarzyć się mogą w każdym egzemplarzu nieważne od kogo i gdzie, czasem się ma pecha. 

Nawet kolega tutaj polecił ci laptopa z tej firmy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi