Skocz do zawartości
daen

Pomocy - problem z GF4 MX440

Rekomendowane odpowiedzi

A propo przepustowości pamięci...prosty przykład...Radeon 9600Pro ma wiekszą od Radeona9500Pro....a w rzeczywistości taki radek9600 nie dodorasta radkowi9500 do pięt... :x

a nie przesadziłeś troszeczkę :?: temat wałkowany wielokrotnie

Średnia różnica w cenie 100-150 czyli 20-25% na korzyść R9600pro w stosunku do 9500pro. A wydajność. 2 do 8 klatek w różncych testach na korzyśc Radeona 9500 pro. Ogóla wydajność R9500pro lepsza o kilka punktów procentowych. I teraz sobie policz stosunek możliwości do kosztów

I co z tego że 9500PRO ma dwa razy więcej potoków, czy dzięki temu jest 2 razy szybszy :?: :lol: R9500PRO jest średnio 3-5% szybszy a 25%procent droższy. Zresztą kiedyś te różnice były większę bo teraz nie ma już do czego porównywać (która hurtownia ma jescze 9500pro), w dodatku po przywitaniu takiego R9500pro niektóre zasilacze mogą się zdziwić

Więc czy aby na pewno R9600pro nie dorasta do pięt R9500pro :?:

aha to jest pytanie retoryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logiczne? dla mnie nie bardzo, wytlumacz mi.

Jak to nie jest dla ciebie logoczne to proponuję, wymień swojego ti4200 na takiego MXa SDR 64bit. i próbuj uzyskać dobry wynik. Powodzenia :lol:

Aha, czyli Ty po prostu tego nie wiesz...

Wiem, wiem ale to jest raczej oczywiste i tak elementarne, że szkoda tracić czas na pisanie :lol:

ps. masz jakieś kłopoty z cytowaniem :? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karte podkrecilem nastepujaco: :D

GPU: 250 MHz @ 285 MHz

Memory: 150 MHz @ 200 MHz

W 3DMark'u zrobila 2343 (niekrecona 1820).

Wpialem starego GF2 ktory na ustawieniach standard:

GPU: 200 MHz

Memory: 166 MHz

Ubil 3000 punkcikow...

Z "nowa" karta nie chce miec juz wiecej do czynienia. :D

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  :lol:  :lol: 

wiesz, wiesz, ale jednak nie powiesz? no skoro jest tak oczywiste to co masz do stracenia? :lol:

Sorry ale to takie trudne dla ciebie? No dobra bo bedzesz marudzić, sprawa jest prosta - skoro karta ma ~1,4Gb przepustowości to jest to najwęższe "gardło" całego systemu. Każda renderowana scena to dane które zajmują pamięc im większa rożdzielczośc i głąbia koloru tym więcej tej pamięci jest zajęte (i musi być przesłane do gpu) a jako że przepustowość jest mała trwa to dłużej więc, rysowane scen 3d zwalna, czyli jest mniej fps, czyli many mniej 3dmarków. CPU nie ma tu nic do rzeczy bo poprostu się marnuje (czeka aż karta graficzna skończy wykonywać operacje które są spowolnione przez mała przepustowoścć pamieci tejże). Można to porównać do podpięcia 100 W głośników do wzmacniacza o mocy wyjściowej 20 W.

Pozatym jak myślisz dlaczego karty z 64bitową szyną są mało popularne, bo są be? bo gryzą? nie bo mają mniejszą wydajność, a dlaczego? bo przez "obcięcie" o połowę magistrali pamięci mają mniejszą przepustowość. Ot co, prawda że skomplikowane? :lol:

btw. napisałem to na szybko i łopatologiczne jak ci się nie podoba to poszukaj sobie w goglach albo na forum :x .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można to porównać do podpięcia 100 W głośników do wzmacniacza o mocy wyjściowej 20 W. 

btw. napisałem to na szybko i łopatologiczne jak ci się nie podoba to poszukaj sobie w goglach albo na forum :x .

No nareszcie cos ruszylo co prawda nie o to mi chodzilo ale niech bedzie i nie trzeba bylo tak od razu???

Co do glosnikow 100W i wzmacniacza 20W nie jest to do konca tak, to porownanie zle. Wzmacniacz nawet 20W moze dac z siebie czesto 2-3 razy wiecej mocy chwilowej a co sie z tym wiaze moze spalic nawet glosniki 60W. Dlatego zalecane jest zawsze stosowanie glosnikow srednio 2 razy wiekszej mocy od wzmacniacza. Zatem podpiecie glosnikow 100W ze wzmacniaczem 20W w jest wlasnie tymbardziej uzsadnione. Glosnik bierze sie z rewerwa, a karty wykorzystuje na full, glosnika nigdy nie wykorzystasz na full.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz mrtnt, właśnie że może być w tym rzecz. Wersja GF4 MX 440 (pamięci DDR, 128 bit, 200MHz)  ma przepustowość pamięci około 6,4 GB/s. 

Natomiast wersja z pamięciami SDRAM, 64 bit, 166 MHz mają przepustowośc ok. 1,4 GB/s. (dla porównania GF2 MX 400 ma około 2,5 GB/s)

Róznica jak by nie patrzeć kolosalna.

A propo przepustowości pamięci...prosy przykład...Radeon 9600Pro ma wiekszą od Radeona9500Pro....a w rzeczywistości taki radek9600 nie dodorasta radkowi9500 do pięt... :x

Ale w tym przypadku różnica jest niewielka: R 9600 Pro-9,6 GB/d, R 9500 Pro-8,8 GB/s. A osiem potoków renderingu w R 9500 Pro robi swoje.

masz rację te osiem potoków daje 2200 MTexeli/s, gdzie taki radeon 9600Pro nawet nie lite daje 1600 MTexeli/s, a wersja lite poniżej 1200MTexeli/s...więc zgadzam się jest róznica i to kolosalna...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i z MX440 dyskusja zeszłą na ATI radeony 9500pro/9600pro. :D

daen : wiem, że kupując mx440 miałeś na myśli osiągnięcie wzrostu wydajności możliwie niskim kosztem ale teraz trzeba uważać co siękupuje i poczytać forum co jakiś czas. kupiłeś najbiedniejszą wersję mx440 jaka tylko istnieje więc jej wydajność, zdłąwiona przez pamięci ponad 2 razy wolniejsze od DDR 333, nie jest niespodzianką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...