Skocz do zawartości
Marcin_gps

Problem z buforem w nagrywarce

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ciagle problemy przy nagrywaniu plyt. Jesli nie uruchamiam zadnych aplikacji w czasie nagrywania to bufor tylko nieznacznie skacze, ale wystarczy, ze uruchomie winampa i natychmiast spada do 20 %, przestaje nagrywac i po chwili znowu zaczyna.

Dysk mam jako primary master, nagrywarke jako secondary master.

Dysk pracuje w trybie Ultra DMA 5, a nagrywarka Ultra DMa 2

W nagrywarce mam najnowszy bios ZSOR. Sytuacja taka wystepuje we wszystkich wersjach Nero od 5.0 do 6.0.1 wlacznie.

Nie mam zadnych sterownikow do chipsetu, bo nie ma potrzeby instalowania ich w xp'ku

Prosze o pomoc, bo juz nie wiem co to moze byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zadnych sterownikow do chipsetu, bo nie ma potrzeby instalowania ich w xp'ku

Tak myślisz? Hmmm ...

Komputer:

Gigabyte 7VTXE+ (KT266A), D750, 256MB DDR, Maxtor 60GB 5400rpm, CD-RW Liteon 52246S, DVD LTD-166S.

System w2k, uruchomione:

Antywirus, firewall, Power G-G, SpeedFan, .... , dwie przeglądarki (a co!), Winamp 2.79

Nagrywanie płyty poniżej 4 minut, bufor nie spada poniżej 80%, wykorzystanie procesora 50-70% (czasem 100%, ale na chwilę), muzyka nie zacina się.

Hmm ...

W programie Nero jest taka opcja "Testuj transfer wszystkich dysków" (kopia CD -> Obraz). Włącz winampa i sprawdź transfer.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślisz? Hmmm ...

Komputer:

Gigabyte 7VTXE+ (KT266A), D750, 256MB DDR, Maxtor 60GB 5400rpm, CD-RW Liteon 52246S, DVD LTD-166S.

System w2k, uruchomione:

Antywirus, firewall, Power G-G, SpeedFan, .... , dwie przeglądarki (a co!), Winamp 2.79

Nagrywanie płyty poniżej 4 minut, bufor nie spada poniżej 80%, wykorzystanie procesora 50-70% (czasem 100%, ale na chwilę), muzyka nie zacina się.

Hmm ...

W programie Nero jest taka opcja "Testuj transfer wszystkich dysków" (kopia CD -> Obraz). Włącz winampa i sprawdź transfer.

Pozdr

AT

Ale na moim chipsecie (kt 133a) nie ma potrzeby instalacji 4in1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiazalem sam.

Instalacja VIA 4in1 (a jednak trzeba), a uwierzylem czyjejs wypowiedzi na forum, ze na tym chipsecie nie trzeba instalowac i szukalem nie tam gdzie trzeba.

W kazdym badz razie wszystko jest jak nalezy. Bufor przy nagrywaniu plytki 40x waha sie miedzy 98, a 97 %, przy wlaczonym winampie i filmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiazalem sam. 

Instalacja VIA 4in1 (a jednak trzeba), a uwierzylem czyjejs wypowiedzi na forum, ze na tym chipsecie nie trzeba instalowac i szukalem nie tam gdzie trzeba.

W kazdym badz razie wszystko jest jak nalezy. Bufor przy nagrywaniu plytki 40x waha sie miedzy 98, a 97 %, przy wlaczonym winampie i filmie.

No widzisz, zawsze trzeba instalować ViA 4in1. Gdybyś wcześniej uwierzył w to co napisałem, to problem byłby rozwiązany już dawno.

A tak przy okazji: lubię czasami poczytać różne bzdury, daj link do tej wypowiedzi sugerującej że nie trzeba tego instalować. Poczytam sobie inne posty tego autora, ciekawe co taki geniusz jeszcze potrafi wymyślić ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...