Skocz do zawartości
Destiny

Monitory 17" CRT - opinie użytkowników MILE WIDZIANE!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

znowu sie powtarzam ale teraz mam mniej wiecej tydzien na wybor nowego (a raczej 2go) monitorka bo mam 2 pudla i jeden monitor, a jednego kompa zabieram ze soba do Krakowa.

Do wydania mam maxymalnie i nieprzekraczalnie 750zł. A to i tak jest juz o 50 zł za dużo. Ale jak wiadomo na monitorze się nie oszczędza. Oczywiście chodzi o CRT! tylko i wyłącznie!!

Ze strony monitor.pl wyszukałem coś takiego:

iiYama LS704UT 1403 - to chyba zwyciesca testu Komputer Swiata,

Samsung 753DFX - widziałem go i całkiem przyjemny,

Philips 107T41 - kumpel ma i tez niczego sobie,

Samsung 755DFX,

NEC FE770,

NEC MultiSync FE771SB,

MAG 786PF - to chyba monitorek jaki ma mój inny kolega,

Samsung 765MB,

LG F700B - ten mam moja koleżanka ale nie miałem zbytnio czasu się przyglądnąc.

Wszystkich użytkowników powyższych monitorów proszę o opinię. Mam nadzieje zę pomogą mi w dokonaniu decyzji.

Jesli macie jakies inne propozycje w tej ramie cenowej to rozwniez napiszcie.

DZIĘKI!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z 17 brałbym tylko to:Philips 107P40

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4365

cena ciut wyzsza ale cena hurtowa to ok.660 netto -pogadaj z kims kto sie zaopatruje np w action-niech Ci wezmie po hurcie

pozostałymi niezawracałbym sobie głowy - wiekszosc z tych co wypisałes widziałem dłuzszy czas "na oczy" i philips nr 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idealnie płaski moi zdaniem jest tylko Flatron reszta to w w mniejszym lub wiekszym stopniu wylewki. Mimo ze preferuje IIYAMA (teraz) to polecam Philipsa ze wzgledu na parametry.

to masz złe wyobrazenie

flatrony , real flaty , diamontrony i trinitrony sa idealnie płaskie

nie ma żadnej -absolutnie ŻADNEJ krzywizny czy nadlewki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede zakładał nowego tematu... bo ile można o tych monitorach.. więc podłącze sie tu.

Co sądzicie o tych monitorach?

COMPAQ P700 http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=15788589

DELL P790 http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=15788594

Czy opłaca sie kupić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może iiyama hm703ut vision master pro413 ??? Dołączona grafika kosztuje teraz 899 zeta [ja kupowałem za 1049 zeta [ w lutym 2oo3] i monitor jest odlotowy! obraz jest płaski, z geometrią spoko i jeszcze opcja "high brightness" która przydaje się w gierkach i 3 letnia gwara Dołączona grafika więc polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może iiyama hm703ut vision master pro413 ??? Dołączona grafika kosztuje teraz 899 zeta [ja kupowałem za 1049 zeta [ w lutym 2oo3] i monitor jest odlotowy! obraz jest płaski, z geometrią spoko i jeszcze opcja "high brightness" która przydaje się w gierkach i 3 letnia gwara Dołączona grafika więc polecam.

nie radzę brac tej iiyamy

kazdy monitor na diamontronie MM to mega pomyłka

(nieostre rogi , plamka 0,25 tylko w srodku a 0,27 po bokach, mała "jasnosc" kineskopu -by odpalic divxa lub gierkę i ciszyc sie tym trzeba monitor dac prawie na max jasnosc lub włączyc high brightness -co powoduje duze zniekształcenia obrazu)

MM to beznadziejny kineskop montowany tylko przez iiyame , przez co straciła wielu oddanych sobie klientów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ta cene w sumie tylko CTX EX710 - pasmo przenoszenia 210MHz, plaski. Ma bardzo ostry obraz. Niestety ma takiego malego buraka - poswiate u gory obrazu (ALE TYLKO CZASAMI !). Na poczatku bylo wqrzajace, ale za taka cene i za taka piekna ostrosc obrazu mozna wybaczyc :) i jakos to przebolec... Choc to jest jakis dziwaczny burak, ktory nawet moglby byc powodem reklamacji :)

Znam 3 sztuki co to maja, z czego moja ma czasami :P, a ogladalem jedna, ktora na pierwszy rzut oka nie miala, za to miala slaba (jak na CTX :)) konwergencje...

Uwierzcie - nachodzilem sie duuuzo za monitorem, sprzedawcy napsuli mi krwi wiele, a ja sprzedawcom (pozdrawiam SoiYa :P), szukalem idealnego monitora - i TYLKO te CTX-y mialy ZADOWALAJACA zbieznosc kolorow :( Nawet NEC-i 791SB mialy bardzo cienka 8O, Samsungi 755 to juz dno bylo, no Hyundaie Q790 w sumie nie byly zle (z perspektywy czasu, bo wczesniej uwazalem, ze mialy nie zadowalajaca, a ogladalem z 4 sztuki). Oczywiscie zadnych NEC-ow 770 czy cos podobnego nawet nie ogladaj - toto ma tak giagantyczny efekt pompowania, ze moznaby obdazyc nim i cale stado monitorow !

Wiec w sumie na koniec zastanow sie nad : CTX EX710 i Hyundai Q790

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

philips 107P4 - max 1920x1440

1024x768 @ 120 Hz

- najlepsza jakość obrazu.

- najbardziej żywe kolory.

- 3 lata gwarancji.

- light frame 3 - niesamowite podbicie kolorów w grach, filmach i grafice (bez tego nie gram).

- płaski ekran z dobrą geometrią.

- kupiłem go kierując się jakością a nie ceną czy ulubioną marką - poszedłem po najlepszy monitor a nie dany model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ja powiem o tym czego uzywam czyli Samsung 755DFX

Maksymalna rozdzialka 1600x1200

Geometria nieskazitelna (moze taki akurat trafilem)

Moglyby byc lepsze kolorki (bardziej nasycone)

Ogolnie jestem zadowolony. A w cenie tez powinienes sie zmiescic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, umiecie czytac ? Facet wyraznie podkreslil, ze ma NIEPRZEKRACZALNE 750PLN, wiec nie wyskakujcie mu, ze Samsung 757DFX, NEC FE791SB, LG F700P czy jakas Iyama, bo toto kosztuje czesto sporo ponad 830PLN

I jeszcze taka uwaga do Destiny : jak bedziesz wybieral monitor, nie bierz modelu o pasmie przenoszenia ponizej 160MHz, bo czestotliwosci odswiezania bedziesz mnial delikatnie mowiac slabe, a i ostrosc nie najlepsza... Zeby miec w 1280x1024 min. 75Hz potrzebne jest juz wlasnie minimum ok. 160MHz. Najlepiej, gdyby mial w okolicach 200MHz. Wiec nie bierz LG F700B czy NEC FE771SB, bo one maja nedzne 110MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung 757 DFX  

Komputronik 769zł

Sirius 789zł

Wiec wg Ciebie 769 i 789 to mniej niz 750 :?:

Nie pisz, ze to 'tylko' 19 i 39 PLN wiecej, bo facet pisal wyraznie, ze nawet te 750PLN to o 50 za duzo.

A tak nawiasem mowiac, to 757DFX strasznie potanial - miesiac temu kosztowal min. 830. Teraz jest wart swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...