Skocz do zawartości
HQ12

HDD POMOCY CO POWODUJE BAD SEKTORY

Rekomendowane odpowiedzi

mam ic35 ibm( juz trzeci i juz bad sektorki zaczynam podejzewac ze cos z kompem jest nie tak wiec co powoduje tego typu uszkodzenie tasma kontroler czy np zasilacz>>>.>>>z tasma mialem ju zniezle akcje i ja wlasnie wymienie jako nr1 bo to to najtansze ale kontrolera i zasilacza niebardzo mi sie kce nowego kupowadz wiec powiedzcie fachowcy czy dobrz szukam!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie źle obchodzisz się z HDD ! Źle wyłączasz kompa, walisz w obudowe, masz dysk nie przykręcony wszystkimi śrubami itd.

ej ej bez takich jet w super stanie nie wale w pc nic z tych zeczy uszkodzenie mechanicznie mozemy wykluczyc pozatym to nr3

jak moge zle pc wyloczac on sam sie wylocza listwy nie dotykam biore zamknij i po sprawie badz power i i system sie sam zamyka))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to wina dysku, coś ostatnio ibm coraz częściej buble wypuszcza, nie grzeje się zbyt mocno?

ee jakies 40-50*C ale te 50 to w tropiku prz zamknietej ob i max obciazenu ma granice na 60*C tak wynika z instrukcji ale zeby az bad sektory z tego powodu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee jakies 40-50*C ale te 50 to w tropiku prz zamknietej ob i max obciazenu ma granice na 60*C tak wynika z instrukcji ale zeby az bad sektory z tego powodu!

Wysoka temp. powoduje pojawianie się bad sektorów ale chwilowe po formacie i oczywiście obniżeniu temp powinny zniknąć :wink: , jeżeli nie to pewnie są to uszkodzenia mechaniczne i po dysku :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze masz caly czas ten sam egzemplarz a w serwisie "fachofcy" pogmerali na nim i jak bylo jusz git to ci go oddali a on znowu sie sypie ?

albo masz z tego samego sklepu z tej samej serii a wtedy prawdopodobienstwo ze jest cala walnieta jest duze i moze popros o wymiane na jakas inna firme albo wiekszy model

a temp 50 to przegiecie musisz go schlodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczeze mowiac watpie bo pierwszego bios przestal wogule widziec jak mu dalem fsb 160)))) trzecia sztuka byla ladnie zafoliowana z nakleika ibm'owska) kurde niewiem co jest jestescie pewni ze nic z pwyszych komponetow nie powoduje takich uszkodzen "tasma, kontroler, zasilacz"?? tak na wszelki wypadek spisalem sobie numerki tego hdd jakby znowu mi ibm'a wcisneli ale ciezko im bedzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym ze ta sztuka jest dziewicza( fsb 160 bylo tylko raz i dysk po tym zabiegu padl na miejscu niestetyalemisialem darowac sobie podkrecanie do czasu jak nie nabede plytki z dzielnikami 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zes pewnie zjaral kontorler dyskof :D i tera to mobo do wymiany no chyba ze podepniesz inny dysk dla testow i sie okaze ze wsio jest w porzo to wtedy moze trafiles na zwalona serie dyskow i o to sie tera modl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno tez mam IBM

To juz drugi, pierwszy DTLA 307030 padl po 8 miechac, ale chyba z mojej winy, teraz dali mi jakas <span style="color:red;">[ciach!]</span>owa DTLA 405040, wolny, ale 10 Gb wiekszy, zobaczymy ile wytrzyma :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz drugi, pierwszy DTLA 307030 padl po 8 miechac, ale chyba z mojej winy, teraz dali mi jakas <span style="color:red;">[ciach!]</span>owa DTLA 405040, wolny, ale 10 Gb wiekszy, zobaczymy ile wytrzyma :roll:

Tez mam tego IBM DTLA 307030 (made in Hungary) i wlasnie sie sypie po 1,5 roku bezproblemowej pracy :( Ale mam gwarancje do pazdziernika, wiec nie bedzie problemu. Jesli dostane taki sam nowy, to od razu sprzedaje i biore Barracude :D I tu pytanko: nie zamierzam na razie odblokowywac mnoznika, a slyszalem, ze baski nie najlepiej znosza wysokie fsb... Jak to w koncu jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że IBM wypuszcza ostatnio coraz gorsze jakściowo dyski to fakt. Osobiście wiem o tym ponieważ w firmie serwis IBM-a musiał wymieniać kilkadziesiąt dysków w serwerach pseries 660 na niby swoje ale tak naprawdę seagate-a. Propoponuję ci zrobić jeszcze jedną próbę. Być może masz w biosie taką funkcję jak S.M.A.R.T. , jeśli masz to ją włącz a następnie wgraj program który może za pomocą tej funkcji komunikować się z dyskiem . Będziesz miał wtedy taką diagnozę on-line co się dzieje z dyskiem. Jeżeli coś będzie nie tak zostaniesz o tym błyskawicznie poinformowany ze szczegółami co się tam w środku dzieje. Być może to rozwiąże twój problem co jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku co tego ze jest dziewicza  :D , jak dasz dziewicy 40 mhz to kazda ci padnie :)

chodzilo mi o to ze nie przetaktowalem fsb przy podloczonym dysku czyli ze jeszcze nie pracowal na podniesionym pci!))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam tego IBM DTLA 307030 (made in Hungary) i wlasnie sie sypie po 1,5 roku bezproblemowej pracy :( Ale mam gwarancje do pazdziernika, wiec nie bedzie problemu. Jesli dostane taki sam nowy, to od razu sprzedaje i biore Barracude :D I tu pytanko: nie zamierzam na razie odblokowywac mnoznika, a slyszalem, ze baski nie najlepiej znosza wysokie fsb... Jak to w koncu jest?

made in hungary 8) to wszystko wyjasnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"HQ12" Mam do ciebie pytanko, jaka masz tempe na Athlonie???

wiesz dobre pytanie bo niemam czujnika i sam sie glowie zamontowalem taki zwykly termomert (no moze nie taki zwykly) przy podstawie radiatora i pokazuje przy max obciazeniu 43*C trzebaby dolczyc mu z 10* co by dawalo ))))) 53 szczeze mowiac sadze ze w max upalne dni dochodzi do 60* tym akurat sie nie martwie ale ze grafa mi sie grzeje ponad 60* C jestem lekko zaniepokojony(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że IBM wypuszcza ostatnio coraz gorsze jakściowo dyski to fakt. Osobiście wiem o tym ponieważ w firmie serwis IBM-a musiał wymieniać kilkadziesiąt dysków w serwerach pseries 660 na niby swoje ale tak naprawdę seagate-a. Propoponuję ci zrobić jeszcze jedną próbę. Być może masz w biosie taką funkcję jak S.M.A.R.T. , jeśli masz to ją włącz a następnie wgraj program który może za pomocą tej funkcji komunikować się z dyskiem . Będziesz miał wtedy taką diagnozę on-line co się dzieje z dyskiem. Jeżeli coś będzie nie tak zostaniesz o tym błyskawicznie poinformowany ze szczegółami co się tam w środku dzieje. Być może to rozwiąże twój problem co jest nie tak.

dobry pomysl znasz jakis dobry soft tego typu pod winde xp bo ja mam tylko dosowke( prosze o link)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HQ12

A w biosie nie mozesz sprawdzic, nie masz czujnika w sockecie??

A pod winda to uzywam VIA Hardware Monitor i pakuje go do traya

Caly czas mam kolo zegarka tempe

w biosie niema chardware monitora( jest taki zalazekt tego, co pokazuje napiecia(( sadze ze niema na plycie czujnika(! zaraz sciagne soft o ktorym mowisz i zobaczymy sandra pokazuje mi w obecnym monencie 26*)))))))))

odrazu wyjasniam ze nie sciagalem radiatora z jednego powodu ze pod nim jest arctic silver o ktory poprosilem)) i nie chce kupowac tuby za 60pln zeby tylko sprawdzic czy jest czujnik)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to wina dysku, coś ostatnio ibm coraz częściej buble wypuszcza, nie grzeje się zbyt mocno?

Ale w instrukcji też chyba pisze że dobowa różnica temperatur nie może przekroczyć 20*C. Może to jest powód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...