Hipo Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 O ja ( brak tego słowa na forum) :D:D:D Normalnie wymiotłeś Tonic :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 ladnie, Tonic... kawal dobrej roboty odwaliles. aha, fotka... czekam na odczyty z poszczegolnych pinow...;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Dzięki za fotkę - powinien dziś się przełamać i zlutować to co trzeba ;) Jak rozumiem, można zrobić to pod spodem płyty głównej Drugie pytane - oznaczyłeś na fotce pin od pomiaru vdimm, nie wystarczy lewa nóżka mosfetu znajdującego się na lewo od chipa winbond? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 mozna, ale olej to, bo po co... po prostu wetknij koncowke woltomierza w poszczegolne piny w samym slocie... nie na maxa, ale tylko tak aby zlapac napiecie... ten pin do vdimm pokaze ci to samo co nozka mosfetu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Już zmierzyłem napięcia, bachusie vref -> 1.34V vtt -> 1.33V - 1.34V Vdimm podniesione do 3.14V za pomocą potencjometra (w biosie 2.6V) Chyba muszę zbadać, jak wypadają napięcia przy odłączonym potencjometrze EDIT Odpiąłem masę i zmierzyłem vdimm, wynosi ono 2.67V Ciekaw jestem, skąd takie napięcie, skoro w biosie mam ustawione 2.6V W takiej sytuacji vref i vtt pasują.. twoja konkluzja w postaci zależności między rodzajem vdimm moda a vtt=vref powoli nabiera więcej sensu.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Już zmierzyłem napięcia, bachusie vref -> 1.34V vtt -> 1.33V - 1.34V Vdimm podniesione do 3.14V za pomocą potencjometra (w biosie 2.6V) Chyba muszę zbadać, jak wypadają napięcia przy odłączonym potencjometrze EDIT Odpiąłem masę i zmierzyłem vdimm, wynosi ono 2.67V Ciekaw jestem, skąd takie napięcie, skoro w biosie mam ustawione 2.6V W takiej sytuacji vref i vtt pasują.. twoja konkluzja w postaci zależności między rodzajem vdimm moda a vtt=vref powoli nabiera więcej sensu.. vdimm wynosi 2.67v przy 2.6v w BIOS poniewaz, ten maly rezystor do ktorego przylutowales vdimm moda jest za to odpowiedzialny - innymi slowy NF7-S ma fabrycznie ustawione wyzsze napiecie o .06 - .08v tak na marginesie, to lepiej w byloby abys pot podkrecil do wyzszego vdimm przy ustawieniu 2.9v w BIOS. da tobie to wyzsze vtt, ok. 1.46v. czyli zakladajac, ze wszystko zostalo wlasciwie przylutowane w vref-vtt modzie, wyglada na to, ze ten mod nie dziala z twoim vdimm modem... :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Czyli podsumowując to wszytko mamy co następuje : -klasyczny Vdimm mod z potencjometrem nalezy powiązać z pierwszą wersją Vtt moda ( wersja 1) - Vdimm mod przez podanie na Vdimm I/O bezpośrenio zasilania z linii 3,3V pozwala na uzyskanie efektu przy połączeniu Vtt z Vref ( wersje 4) :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 ...moze inaczej: zakladam, ze metoda 2 odpada z powodu dosc trudnego dostepu do miejsca lutowania... do tego nikt jeszcze jej nie sprawdzil, o ile mi wiadomo... MBfaqs vdimm mod - vtt mod metoda 1 Dirty Punk'a lub MM'a vdimm mod - vtt mod metoda 1 lub 4 tak wynikaloby z dotychczasowych doswiadczen... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 bachus, a powiedz mi - co myślisz o dodaniu potencjometra do linii I/O=Vdimm (DP's vdimm mod)? Byłaby możliwość ustawienia napięć w zakresie 2.9 i do I/O? Na moje oko vdimm powinno reagować na wszelkie odchyły I/O.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Czyli to co napisałem pokrywa sie z Twoimi słowami bachusie :) Tonic Vdimm bedzie reagowało na wszelkie wachania I/O, po prostu ile sie bujnie na zasiłce tyle spadnie na Vdimm Doszedłem do wniosku ze skoro i tak nie używm Vdimm poniżej 3,4V to chyba przerobie Vdimm moda na ala Dirty Punk i zrobie wtedy Vtt=Vref. Mam mocne postanowienie tylko nie wiem kiedy sie pozbieram żeby wyjąc płyte spod gąszcza kabli i węży :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 jezeli nie masz zmodowanej linii 3.3v na zasialczu, to nawet nie zawracalbym sobie glowy dodawaniem pot'a (troche bez sensu, chociaz moznaby tak zrobic). o wiele bardziej praktycznym byloby zmodowanie samej linii 3.3v, nie uwazasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Nie wiem czy to pytanie do mnie ;) ale jeśli tak to owszem mam właśnie zmodowane 3,3V dlatego jakbym dał na Vdimm I/O zasilanie bezpośrednio z linii 3,3V to podnoszenie napiecia na tej linii było by jednocześnie regulacją Vdimm. W sumie mógłbym olać Vtt bo na 9x250 prime mi przechodzi ale zawsze jest to pragnienie o więcej ;) no i zauważyłem że zapodanie na Vdimm nawet i 3,7V nic mi nie daje jesli chodzi o ilość MHz i stabilność powyzej FSB 250 dlatego w tym modzie moja ostatnia nadzieja, jeśli to nie pomoże to wysiadam z tej kolejki na stacji 250 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Do mnie, bo ty, Hipo, masz zmodowane +3.3V rail :) bachus - też się zastanawiałem nad regulacją vdimma przy użyciu potencjometra podpiętego do zasilacza, tylko problemem jest to, że można regulować od napięcia 3.3V i wzwyż a ja chciałbym mieć od 2.9V, a wiadomo, że jak +3.3 jest niższe od wymaganej normy ATX, to z komputerem dzieją się cuda.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 kurde zazdroszcze wam : jak siedzialem na nf7s to moglem z niego tylko 248mhz fsb wycisnac, nigdy nie udalo sie magicznych 250 zrobic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 berkut, napisz jak "pomagałeś" jej w walce o wysokie FSB ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 kurde zazdroszcze wam : jak siedzialem na nf7s to moglem z niego tylko 248mhz fsb wycisnac, nigdy nie udalo sie magicznych 250 zrobic ja mam to samo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 A ja mam pytanko czy mod L12 na Epoxie coś daje? Przezzukałem sporo postów i znalazłem generalnie niewiele na ten temat. Jak sie objawia max FSB w przpadku proca? Bo kiedy wiem że nie wydala już SB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 na epoxie nawet ponoc zaszkodzic moze (w sensie zwiechy) update: wy se tu tak gadacie o tych vtt modach a ja tak se wpadlem na pomysl .. bachus napisal ze do 2.9 niby vtt zawsze podąrza za vdimm ale co w przypadku gdy moje vdimm jest zawyzone niewiadomo skad o 0.1v? VdimmBios MBM5 Miernik VTT2.6 - 2.67 - 2.7 - 1.362.7 - 2.77 - 2.8 - nie mierzylem2.8 - 2.89 - 2.91 - nie mierzylem2.9 - 2.99 - 3.02 - 1.52 moze to jest przyczyna mojego problemu w sumie niby zawsze jest troche za duzo . niby w granicy bledu .. ale sam nie wiem .. :/ moze u mnie Vtt nie jest rowne polowie Vdimm i to powoduje ze ram gorzej smiga .. co wy na to .. i wogole wprowadzic sie musze w te wasze arkana :) tego Vdd Boostera warto robic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Nie mierzyłem vdd przed tym modem, więc nie wiem czy warto :) Inni mówią, że to stabilizuje napięcie, to czemu nie ? O te napięcia się nie martw.. tak to bywa, że czasami są cyrki z nimi na tej płycie. Mam też vdimm zawyżone o 0.1V Zdarzały się sytuacje, że w biosie miałem ustawione vdimm 2.9V, a według miernika wynosiło ono ~3V O czym ty mówisz, że vtt nie jest u ciebie równe połowie vdimm? Z tego co ja widzę na tabelce, jest w porządku - natomiast mnie bardzo zdziwiło vtt przy vdimm według miernika 3.02V. Wynosi ono ponad 1.45V.. jakie ty mody robiłeś? ;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 no VTT o 0.02 jrst wyzsze :D .. eheh .. modów nei mam zadnych :D .. tylko troche podwyzszone 3.3 w zasilce (3.41 przy obciazeniu, jak mialem MSI kt4v to mi sie grafa lepiej krecila :) .. pozatym wydaje mi sie ze to odpowiada za tak duze napiecia vdimm u mnie) jedyny mod w moim mobo to L12 .. pozatym to tylko radiatory na mosfetach sb i nb :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Co daje to podniesione +3,3 zmienia to jakos uklad napiec na mobo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 no VTT o 0.02 jrst wyzsze :D .. eheh .. modów nei mam zadnych :D .. tylko troche podwyzszone 3.3 w zasilce (3.41 przy obciazeniu, jak mialem MSI kt4v to mi sie grafa lepiej krecila :) .. pozatym wydaje mi sie ze to odpowiada za tak duze napiecia vdimm u mnie) jedyny mod w moim mobo to L12 .. pozatym to tylko radiatory na mosfetach sb i nb :)) Właśnie, zazwyczaj vtt zatrzymuje się przy ~1.45V (zależnie od egzemplarza płyty, róznice mogą wynosić ~0.03V) wampir, tak, cześci, które są zasilane z linii +3.3V dostają kopa ;) Ważną zaletą podniesionego +3.3V rail jest to, że można zmodować vdimm do wyższych napięć niż 3.3V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 wiesz Tonic .. mierzylem miernikiem .. Vdimm 3.01 - 3.02 vtt 1.51 - 1.52 .. tak sie wacha . :) moja plyta to niezly ewenement jest :) przy 1.8v mosfety mam chlodne .. a NB przy fsb247 ma max 40* .. :) zalman 47 sie wogole nie grzeje na nim :)) .. a posmarowany NB mam Arctic Ceramique:) w planie mam podniesc 3.3 do 3.5 .. i zrobictego vdd boostera .. moze cosik da :D .. no i jak duzo browara wypije to moze vdimm moda zrobie (lutowanie do tego malego czegos tam mnei przeraza) chociaz do hynixów mi sie nie przyda :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Zrobiłem moda metodą nr 4 czyli Vdimm mod bezpośrednio z linii 3,3V. Pierwsze spostrzeżenie to to ze Vdimm jest o około 0,04V mniejsze w idle od linii 3,3V natomiast przy stresie różnica wynosi około 0,1V :!: Narazie prime stabilne na 250 od pół godziny, lecimy dalej :) Edit mam na zegarku 18:18 i wsio jest ok. Jestem już w połowie głuchy :D Volcano na 4800Obr idzie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Chwile radości zakończył pad dysku. Zachciało mi sie podpiąc CD zeby system postawić od nowa i juz twardziel nie zastartował :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Chciałem zwrócić uwagę na fakt, iż Buzzy'emu padła płyta jakiś czas po vtt modzie, u Hipa jest podobnie - jego dysk Zbieg okoliczności? :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 przykro mi chlopaki, aby jeszcze dac Wam wiecej do myslenia, to powiem, ze od kilku dni mam drugi kanal IDE chyba uszkodzony... w kazdym badz razie cokolwiek pod niego podepne, nie jest rozpoznawane w BIOS... ale nie przypisywalbym tego od razy modowi... nie wiem dlaczego sie tak stalo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Po prostu zbieg okoliczności :) dostałem dziś jakiegoś padniętego seagate w zastępstwie więc znowu jestem z wami :) Vtt podniosło u mnie stbilność, przy 250 prime mi śmiga spoczko, w GM mam około 18 errorów :?: cl2 5-2-2 Niestety nie ma co marzyć o większym FSB 250 to kres moich BH6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Yo PPL :) widze ze po awarii Hipowego dysia jakis tu zastój mały :) ja swojego FSB 250 nie odpuszam i ciagle testuje ostanio doszlem do wniosku ze moze to MOBO "nie daje rady" a nie pamieci ... plyta zachowuje sie dziwnie na FSB powyzej 246-247 .. mianowice nie włacza sie WINAMP ;) niby smieszne a prawdziwe .. nie pomaja zmiany timingów pamieci (loozowanie na maxa typu 3-4-4-11) czy tez zmiana/podnoszenie napiecia mem (3v real) czy tez vdd (na 1.7) na żywca zmieniajac fsb w windzie po prostu winamp przestaje sie właczac po przekroczeniu 247 a potem po powrocie w dol znow sie włacza .. :O moje hynixy do 246 nie daja ani jednego bleda w GM na ustawieniach w podpisie po 12h katowania .. na 250 rzucaja po paru minutach kilkoma tak se kiedys pomyslalem ze memorki moze nie ida .. ale nie dawalo mi to spokoju ... ostanio doszedlem jednak do wniosku ze to raczej MOBO albo NB .. wieczorkiem gadalem z Vip'em .. jak (chyba) pamietacie .. pisał on wczesniej gdzies kiedys ze po zmianie standardowego coolerka na ZM47 nie mogl za nic osiagnac 250 .. pisal mi na gg ze max robil 240 na tym zm47 .. no a przeciez wiadomo ze chlopak ma te 250 .. pomyslalem sobie ze to NB trzeba sie zajac .. Vip zaproponowal owiewanie .. ale ustawiony na prost nb wiatrak 120mm nic nie dał .. z braku skutku wpadlem na pomysl ze jezeli to wina memorek to na innych memorkach które beda sypac bledami winamp powinien robic to samo .. ale "wczesniej" to zna w momencie gdy stana sie one niestabilne .. GOOD IDEA? huh? NO! W kazdym razie poprosilem kolege FIDA o jedna kosc jego Twinmosów na MTEC .. wczesniejj testowana idzie na 235 przy 2.9 ale postuje nawet po 250 i wchodiz do windy ino bez stabilnosci w prime itd (pewnie wiecej prądu by jej pomoglo:) ) .. co sie okazuje? Na tejze kostce dzieje sie to samo .. :/ fsb 246 staje sie granica... powyzej niej WINAMP sie nie włącza... pojawia sie i zamyka automatycznie Pytanie teraz czy jest to kres mobo czy jednak cos z tym NB? Mam go posmarowanego Arctic Ceramique dawalem na srodek troche wiecej wiedzac ze NB NF2 sa wklesłe nieco .. no ale moze za malo i gdzies tam sie dupek grzeje :) Jutro jeszcze bede mial kolegi Hynixy 512 moze to sprawdze .. a jak bede kiedys wyciagał mobo to pobawie sie tym chlodzeniem NB polerowanie go czy tez równanie papierem sciernym odrzucam z góry .. jakies propozycje byscie mieli? Spróbuje zalozyc chyba standardowy wiatrak od abita ... nie wiem kiedy to bede robil bo teraz sesja i praca mnie meczy a pozatym mam problem bo mam zerwany gwint na dwóch srubach którymi przykracalem mobo i bede je musial pewnie ciac je zeby wydostac plyte :/ napiszcie co o tym sadzicie bo mnie sie wydaje ze nia ma bata i ta kosc zrobi 250 a kupilem ja http://allegro.pl/show_item.php?item=21516173 (to znaczy Fido za mnie kupil :) ) z góry thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 wczoraj to juz prawie zasypialem :D obydwa zalmany ZM-NB32/47J maja troche glupia budowe i tylko mala czescie przylegaja do NB (tylko na 2 krawedziach z uwagi na wklesly chip jak juz pisales).Jesli dasz za malo pasty to bedzie kicha,ale jak dasz znowu za duzo to tez bedzie kicha,bo pasta zacznie bardziej izolowac niz przewodzic.Wsadz tam orginalny abitowy wentyl i powinno byc ok.Dodatkowo delikatny zefirek z coolerka bedzie wial na memki :wink: U mnie wszystko sie makabrycznie grzalo za sprawa wysokiego Vcore co tez powoduje wieksze nagrzewanie NB,SB jak i MOSFETow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...