Skocz do zawartości
Adam L

Athlon XP i zaginona pamięć cache L2.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie przedstawie krótko moją sytuację. Zmieniałem chłodzenie wodze. i w jakiś przedziwny sposób procesor Athlon XP przekształcił się w Durona, tzn. płyta głowna i sytem rozpoznaje go jako Durona. Jestem pewny że przyczyną tego jest pamięć Cache L2 której w tej chwili mam 128kb :evil: . Czy możliwe jest uszkodzenie tylko pewnej części z tej pamięc?. Co może być powodem uszkodzenia połowy pamieci L2 ?. Rdzeń jest cały , od poczatku używałem CS.

Procesor to: Athlon XP 1700@2400 teraz widoczny jako Duron 2000Mhz

pozdr,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z jakim napięciem pracowałęś na tym Athlon'ie?

Słyszałem, że przy pracy z wysokim vcore 2,1-2,2 wzwyż bywało tak iż znikała połowa L2.

To jednak dotyczyło niby Palomino, ale kto wie.

Jeśli to nowy procek to musi być jakiś odpad.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor mam już ponad rok i nigdy nie miałem z nim problemu. Procesor to napewno Athlon XP 1700. Reset biosu to była druga czynność zaraz po ponownym wyjęciu i dokładnym wyczyszczeniu procesora. Napięcie z jakim pracował procek to 1,7V.

To link do zrzutu z Wcpuid.

http://republika.pl/dyrooo/images/l2%202000.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglo zewrzec ktores nozki i wylaczylo polowe cache

w nowym duronie wystarczy polaczyc jeden mostek i wlacza sie druga polowe cache ,u ciebie musialo uziemic nozke odpowiedzialna za L2

sprawdz plyte wsadzajac innego XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowałem procka na innej płycie i to samo też wykryty jako duron. Oznacza to na 100% uszkodzenie procesora. Chyba będę musiał go spisać na straty. :cry: Ale musi doczekać czsau kiedy Operony będą w rozsądnej cenie. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Na wstępie przedstawie krótko moją sytuację. Zmieniałem chłodzenie wodze. i w jakiś przedziwny sposób procesor Athlon XP przekształcił się w Durona, tzn. płyta głowna i sytem rozpoznaje go jako Durona. Jestem pewny że przyczyną tego jest pamięć Cache L2 której w tej chwili mam 128kb :evil: . Czy możliwe jest uszkodzenie tylko pewnej części z tej pamięc?.  Co może być powodem uszkodzenia połowy pamieci L2 ?. Rdzeń jest cały , od poczatku używałem CS.

Procesor to: Athlon XP 1700@2400 teraz widoczny jako Duron 2000Mhz

pozdr,

Adam

Witam

W kwietniu kupiłem sobie xp1700 i w czerwcu jakimś cudem stracił 128kb w L2. Miałem w tedy epoxa na kt400 i płyta widziała procek jako CPU unknow processor. Procek był podkręcony do 1800MHz i nie zapodawałem mu jakiegoś wielkiego napięcia. Też mam wc i stracił ten cache jak go kiedyś wyciągnąłęm z kompa bo blok z cpu chciałem wyczyścić. Po w sadzeniu nie miał juz tego cache. Oddałem na gwarancji i po 3 tygodniach dostałem nówke procek. Wiec jak masz gwarancje to leć do serwisu i go oddaj.

Może te nowe durony to po prostu te athlony które wróciły od klientów z połową L2 :D Zmienili nazwe na duron i już sprzedają i zarabiają.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potraktowałem go dość inwazyjnie przepaleniem mostków. I dlatego gwarancja już nie obowiązuje. Ale dzięki za odpowiedź. Ciekawe co jest przyczyną takiego uszkodzenia?.

Nie chciał bym tutaj jakiś teorii tworzyć ale przyczyną tego może być duży docisk procka do socketa. Ja mam blok wodny na 4 śruby i dokręcam to na wyczucie. Raz tak dokręciłem, że komp nie wstawał tzn. płyta główna po popuszczeniu troche śrubek komp już działał. No ale od durzego docisku to prędzej może by się ukruszyło jądro niź L2 zmniejszył się o połowę. A jak ci działa ten procek bo u mnie z połową L2 działał stabilnie i bez problemów ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor jest uszkodzony na 100% tylko nie wiem czy przyczyną było np: przegrzanie , chociaż to raczej wykluczam bo ograniczenie na płycie było ustawione na 75 stopni C. I zapas raczej był. Czy wada fabryczna? .A najlepsze jest to, że choroba postępuje :? teraz mam tylko 64k cachu. :evil: . Ale jaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zorientują się. Przecież w procku mam ustawiony mnożnik na x15. I aby wrócić do poprzedniego stanu. Czyli Antka 1700 muszę znowu połączyć te przepalone mostki, a tego nieda się zrobić bez śladu na procku. Poczekam może jakim cudem sam się wyleczy :D . Innej możliwości nie widzę. Blok wodny też mam przykręcany na śruby wokół soketu. Ale zmina siły docisku nic nie pomogła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crasher ma racje nie wiesz jacy ludzie pracuja w tych sklepach komputerowych, to sa lamki, oni potrafi tylko komputery składac a jak cos jest nie tak to wymieniają wszystko w komputerze co sie da, by znalezc, powiem wam że kiedyś moj antek 1.7 + / 2.6 + wyłanaczął sie i dałem kompa by coś zrobili, po tyg dowiedziałem sie że oni nic nie wiedza, a zgadnij jak testowali gościu wł scandisk na kilka dni, i powiedział że sie nie wył a trzeba było tylko vcore zwiekszyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crasher ma racje nie wiesz jacy ludzie pracuja w tych sklepach komputerowych, to sa lamki, oni potrafi tylko komputery składac a jak cos jest nie tak to wymieniają wszystko w komputerze co sie da, by znalezc, powiem wam że kiedyś moj antek 1.7 + / 2.6 + wyłanaczął sie i dałem kompa by coś zrobili, po tyg dowiedziałem sie że oni nic nie wiedza, a zgadnij jak testowali gościu wł scandisk na kilka dni, i powiedział że sie nie wył a trzeba było tylko vcore zwiekszyć

czasami wymiana wszystkiego co sie da w dobrej kolejnosci pozwala dotrzec do zrodla problemu.

hmm nie kapuje... o/c kompa i oddales go do serwisu bo nie biegal na 1700+@2600+?? rozumiem ze sam do tego doszedles ze Vcore za male bylo?? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o mozliwości podkręcenia to tutaj żadnych zmian nie ma. Chodzi tak samo max dla niego to 2Ghz. Przy Vore 1.7V , niestety plyta na więcej nie pozwala.

A gwarancja skończyła się w sierpniu :( właśnie sprawdziłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zauwarzyłem że masz chłodzenie WC gdzieś cztałem że po zbyt mocnym dociśnięciu bloku do płyty procesor przestaje działać , nie odpowiada a u niektóry znika pamieć drugiego poziomu tak jak u ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...