elephant Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Po pierwsze witam wszystkich na tym forum :) Zarejestrowalem sie jakis czas temu, ale jest to moj pierwszy post :D Mam do was pytanie i od razu uprzedzam, iz nie kozystalem z wyszukiwarki - chociaz sam jestem jej zwolenikiem dlatego poniewaz przegladajac to forum od jakiegos czasu nie znalazlem nigdy odp na moje pytanie dlatego wszystkich urazonych przeraszam z gory. Problem moj, a raczej ciekawosc polega na tym, iz wynik ogolny mojego sprzetu: Asus TUV4X, Celek 1300, 256SDRAM, Gigabyte Radeon 9000PRo II 128MB, 4GB seagate; w 3DMarku 2001 klasuje sie na poziomie 4500 pkt, kiedy przegladajac to forum ludzie z podobnym sprzetem - zegarem procka, kartami na radeonie 9000 i nawet 256 MB pamieci maja wyniki w granicach nawet 8000 pkt (o ile dobrze pamietam, chociaz przewaznie powiedzmy 7000) Czy mozecie mi wiec poradzic czym moze to byc spowodowane ? Mam zainstalowane najswiezsze stery od ATI, via4in1, patch do 3DMark - system win2k. Dziekuje za wszelkie domysly w tym temacie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Po pierwsze twoj wynik jest jak najbardziej prawdilowy... - powiedz jeszcze czy twoja karta jest podkrecona (bo jesli nie jest to jest to dobry wynik).. Pozaty sdram'y sporo ci zabieraja , proc tez nie jest juz taki mocny (ale slaby tez nie jest) i rzecz najgorsza ... 4 gb dysk?? musi byc stary i moze nie przedstawiac zbyt duzej wydajnosci.. - wynik jak najbardziej adekfantny do sprzetu -wg mnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elephant Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Nie moja karta nie jest podkrecona - nic nie jest, wszystko ma stabilne biosy, zadnych wersji beta, ani inych kombinacji :) Dysk - fakt, stary, glosny i bardzo wooooolny... no i w zwiazku z tym faktem drugie pytanie - czy wymiana dysku (bo mam w planach) i dolozenie 256MB ram zmieni cos ? No oczywiscie dalej czekam na wasze dalsze opinie :) I dziekuje za odpowiedz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Wolna i mała pamięć w połączeniu z małym dyskiem - winda nawet nie morze dobrze korzystać z pliku wymiany. Poza tym w2k to nie najlepszy system na "benczmarki". Ja sam ostanio jak sprawdzałem to na radku 9000 z 64 mb. łamałem 7k punktów (7100 -7200 jaoś tak). Ramcu mam trochie wiencej (o 128) ale jest to nieco szybszy ddr no i timingi wyżyłowane. No i duży plik wymainy na dysku. Sprawdzałem na win98, obecnie mam w2k i dx9 wiec 3dmarkiem2001 nie sprawdze dla porównania systemów :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Odpowiedzią na Twoje pytanie jest procesor: celeron 1300mhz. To, że niektórzy mają wyższe wyniki na podobnych zegarach procesora , wynika z typu procesora. Athlon XP1500+ (1330Mhz) miałby chyba około 5800. Twojemu celkowi skopie tyłek nawet duron 1000. Poza tym zwracaj uwagę na to, że większość userów podkręca swoje grafiki, co podnosi znacznie wynik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Co ma dysk do 3Dmarka? Prawie nic. Nawet na 4gb pilk wymiany się zmiesci, nie przesadzaj Mutos :P . Pamięć sdr tez w tym przypadku nie spowalnia bo proc działa na fsb100 i ma nawet nizszą przepustowość niż pamięć (jeśli to pc133). Tak więc o wyniku głównie decyduje proc i grafa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 ja na moim kompie (w podpisie) mam 4500pkt :) wiec nie uwazam zebys powinien miec wiecej :P ja także nie mam nic kręconego (jeszcze) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 1.Wolny procek i niechodzi tu o Mhz tylko o to że jest to celeron. Jak napisał "Dijkstra" nawet Duron 1000Mhz jest szybszy od tego Celka 1300. 2.Woooolne pamięci - SDR- to już staroć i napewno ogranicza troche wydajnosc u mnie róznica pomiedzy SDR a DDR w 3dmark2001 wynosi 2000pkt !! u ciebie napewno kolo 500pkt byś zyskał. Wnisoek sprzedaj celka, mobo ,ram i kup coś porządnego pokroju AntkaXP 1700+ i 256 DDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 ejo u mnie roznica miedzy sdramami a ddrami jest - 500pkt wiec malo ... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elephant Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 No nic... zdania sa tak podzielone, ze jedynym wyjsciem z sytuacji jest chyba zmiana kompa :D Ale dziekuje wszystkim za opinie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...