RS Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Witam. Zmienilem niedawno sprzet na D 950 i gf2 ti, z k62-500. oczywiscie musialem obudowe zmienic... Niepomyslalem i kupiem taki model, w ktorym zasilacz niejest poziomo, tylko pionowo, i polowa jego obudowy znajduje sie z 1,5 cm nad Titanem D5TB3. W spoczynku mam po 48 stopni, w czasie grania do 55 dochodzi. :cry: mam plyte K7s5a, z biosem umozliwiajcym plynniejsza zmiane FSB. Bardzo bym chial ustawic mu FSb na 133, co przy mnozniku 9,5 dalo by 1264 Mhz, ale musialbym ustawic zasilanie 1,85, ale neimoge bo temperatura bedzie zawysoka. W zwiazku z tym mam do was kilka pytan. 1. Jezeli ustawil bym mnoznik na 8, a fsb na 120 tez by dalo kolo 950 Mhz, ale wydajnosc byla by sporo wiekrza niz na Fsb 100 mam racje ? (mniejwiecej o ile %??? ). 2. Czy jak na mostki l7 przykleje tasme samoprzylepna, zrobie w niej otworki w miejscu mostkow, pomaze tasme pastą ze srebrem, od coolera titan, oderwe tasme, i przykleje nową, zeby z mostków przypadkiem niestarła się pasta- bedzie to dzialac ? 3. jakbym zamontowal zasilacz poza obudową, znaczaco by spadla temperatura? 4. mniejwiecej ile max stopni bym mial z zasilaczem poza obudowa i z duronem 950@1264 1,85v z fsb 133 chlodzonym Titanem D5TB3? Z gory dziekuje za rzeczowe odpowiedzi i pozdrawiam wszytkich 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 ja radze tak: 1 rozkrec wszystko 2 przymierz zasilacz poza obudowa 3 rozkrec zasilacz (jak sie wierci przez blache zasilki to mozna czesci trafic ) 4 powierc wszystkie twory 5 skrec wszystko do kupy 6 wiatrak mozna w zasilce wyciszyc bo zasilka oddaje cala powierzchnia cieplo z siebie 7 pod prockiem walnac wyciag powietrza i krec do woli efekt swoetny ja mam u siebie tak zroboine ( oczywiscie przykrec zasilke poziomo za obudowa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Puszczenie procka na magistrali 120 to niedobry pomysł,PCI będzie wtedy taktowane 40 mhz a to już bardzo dużo.A co do zasilacza do wywal go p[oza obudowę(np.Tak jak u mnie -stoi na obudowie).Wtedy temperatury powinny znacząco spadnąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Mostki lepiej zamaluj ołówkiem, bo srebrna pasta od titan'a nie przewodzi prądu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 jasne jasne wykrecaj psu i wieszaj go z tylu, jest to bardzo prosta operacja ale przynosi maxymalne korzysci w chlodzeniu kompa zwlascza jak masz go pionowo w budzie, u mnie za buda wisza 2 psu jeden nad drugim :), a tak BTW za jakis czas na Moded Kompz pojawi sie moj art jak fajnie przerobic i podswietlic zasilacz 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Puszczenie procka na magistrali 120 to niedobry pomysł,PCI będzie wtedy taktowane 40 mhz a to już bardzo dużo.A co do zasilacza do wywal go p[oza obudowę(np.Tak jak u mnie -stoi na obudowie).Wtedy temperatury powinny znacząco spadnąć. u mnie PCI spokojnie chodzi nawet na 45MHz wiec nie wime skad takie obawy i mity u ludzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Puszczenie procka na magistrali 120 to niedobry pomysł,PCI będzie wtedy taktowane 40 mhz a to już bardzo dużo.A co do zasilacza do wywal go p[oza obudowę(np.Tak jak u mnie -stoi na obudowie).Wtedy temperatury powinny znacząco spadnąć. u mnie PCI spokojnie chodzi nawet na 45MHz wiec nie wime skad takie obawy i mity u ludzi to masz farta jak na razie, zobaczymy jak dlugo ci dysk pochodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 komp zasuwa od 1.5 roku i nic mam WinFast Geforce 2mx SH PRO, SB Live 1024, D-Link 530TX SEgate 10GB i smiga jak nic innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Puszczenie procka na magistrali 120 to niedobry pomysł,PCI będzie wtedy taktowane 40 mhz a to już bardzo dużo.A co do zasilacza do wywal go p[oza obudowę(np.Tak jak u mnie -stoi na obudowie).Wtedy temperatury powinny znacząco spadnąć. u mnie PCI spokojnie chodzi nawet na 45MHz wiec nie wime skad takie obawy i mity u ludzi To nie są żadne mity.Niektóre dyski nie chcąnawet załadować systemu jak PCI=40.NIe powiem mój działeł na 41,5 bezproblemowo ale dużo zależy od dysku.Że ci tak długo chodzi bezproblemowo to chyba nawet sobie nie wyobrażasz jakie masz szczęście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 wszedzie gdzie tak robilem chodzi spokojnie tylko ze ja zawsze biore sprawdzony sprzet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 wszedzie gdzie tak robilem chodzi spokojnie tylko ze ja zawsze biore sprawdzony sprzet albo cos sciemniasz albo sam nie wiesz co mowisz, ile razy udala ci sie taka akcja?, co znaczy sparwdzony sprzet w twoim mniemaniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 zawsz biore plyty asusa na nich kontrolery nie glupieja testowane modele P3Bf CUBX CUSL2-C TUSL2-C i abit BH6II Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Może prościej będzie zrobić mały przeciąg - ja mam tą samą beznadziejną obudowę. Recepta: dziura nad procesorem i wiatrak SUNON wyciągający powietrze; pod stacją dyskietek dziura, gustowna osłona i drugi SUNON, tym razem zasysający powietrze. Temperatura spadnie nawet o 10 stopni !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Może prościej będzie zrobić mały przeciąg ...a co jemu da przeciag skoro zasilacz zaslania wiatrak na coolerze (zmniejszona efektywnosc chlodzenia procka) IMO najlepszym rozwiazaniem jest wywalenie zasilacza na zewnatrz (najlepiej na gore obudowy) a w dziure po zasilaczu zamontowanie wiatraka wyciagajacego cieple powietrze z obudowy (przez reszte dziury puszczenie kabli) PS wentylator odwrocony wentylatorem do przodu i plytka drukowano do dolu - to tak na marginesie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 najprosrzym rozwiazaniem jesty przykrecic zasilacz z drugiej strony zakleic mu wloty powietrza i niech ciagnie powietrze z obudowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Może prościej będzie zrobić mały przeciąg ...a co jemu da przeciag skoro zasilacz zaslania wiatrak na coolerze (zmniejszona efektywnosc chlodzenia procka) IMO najlepszym rozwiazaniem jest wywalenie zasilacza na zewnatrz (najlepiej na gore obudowy) a w dziure po zasilaczu zamontowanie wiatraka wyciagajacego cieple powietrze z obudowy (przez reszte dziury puszczenie kabli) PS wentylator odwrocony wentylatorem do przodu i plytka drukowano do dolu - to tak na marginesie masz rację, w tej sytuacji cooler rzeczywiście nie ma skąd ciągnąć chłodniejszego powietrza; niemniej mój przeciąg też pomoże w utrzymaniu niskiej temperatury /po wywaleniu zasilacza/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...