Gordek Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Witam !!! To mój pierwszy post na tym forum. Nie wiem, czy pisze w dobrym dziale, jeśli nie to prosze moderatora o przeniesienie tematu do działu najbardziej odpowiedniego. Mam problem z kartą Radeon 9100 Hercules 3D Prophet 64 MB DVI + tv out 128 bit zakupioną w zeszły poniedziałek w Komputroniku. Kartę otzymałem w środę i od razu zabrałem się do jej testowania, lecz karta w ogóle nie pracowała w trybie 3D. Sprawdziłem ją na różnych systemach, sterownikach, konfiguracjach i nadal lipa. Nie wspominam, że 3D Mark zarówno 2001 SE jak i 03 w ogóle nie startował, a na monitorze pojawiały sie różnokolorwe, pionowe pasy. Postanowiłem wiec wymienić egzemlarz na sprawny i udałem się razem z moim kompem do siedziby Komputronika. Tam wymienili mi kartę na nowy egzemplarz, przetestowali i spokojnie karta przechodziła testy w 3D Marku 2000 uzyskując ok. 9200 pkt. (moja konfiguracja podana jest na dole). Zadowolony wróciłem do domu, sprawdziłem jeszcze raz 3D Markiem 2000 i wszystko było OK. Chciałem jednak sprawdzić jak karta spisuje się na nowszych wersjach 3D Marka 01 SE i 03. W 2001SE karta ruszyła, ale po drugim teście monitor zrobił się czarny i system nie odpowiada. Zainstalowałem wiec Directa 9.0 (wcześniej miałem 8.1) i sprawdziłem kartę na 3DMarku 03. W zależności od ustawień, czy było włączone filtrowanie anizotropowe i Smoothvision test w 3DMarku zawieszał się albo po 1 teście, albo dopiero po 5 (i zależnie od ustawień, albo pojaiwały się pasy, albo ekran był cały czarny). Nigdy jednak nie ukończył go w całości. Próbowałem zmieniac różne opcje, sprawdzałem na catalystach 3.2 (dostarczonych z płytą), 3.4 , 3.5 i najnowszych 3.7. Co dziwne najgorzej sie karta spisywała na najnowszycg sterach omegi. Oczywiście w międzyczasie sprawdzałem parę razy kartę w 3D Marku 2000 i zawsze wynik był w okolicach 9200 pkt. Stwierdziłem, że 3D Mark do szczęscia nie jest mi potrzebny i zainstalowałem Morrowinda. Gra poszła, w przeciwieństwie do wcześniejszego egzemplarzu. Tylko trochę tnie i pomimo przesiadki z MSI GeForce'a 2 MX 400 32 MB nie widzę różnicy w płynności, chociaż dostrzegam poprawę jakości np. super wygląda woda. Wydaje mi się jednak, że jest to spowodowane dośc małą ilościa RAMu jaka posiadam, tylko 256 DDR 266 MHz. Spróbowałem zainstalowac inna gierkę. Mój wybor padł na Polanie 2. Niestety pomimo moich kombinacji gra sie nie chciała uruchomić na DirectX 9.0, wcześniej udało mi się ją uruchomić na 8.1. Wiedziałem jednak, że karta nie pracuje najlepiej. Chociażby dlatego, że dema dołaczone do płyty nadal nie chciały pójść tzn. poszły i w zależności od ustawień, albo były pasy, albo czarny ekran. Jednak dość tej przydługiej historyjki :) Napisze dlaczego pisze do Was na forum. Otóż z licznych komentarzy na stronie Komputronika dowiedziałem się, że winę za taką słabą pracę karty może ponosić zasilacz (mam tylko Codegena 300W). Ludzie mówią, że po wymianie na mocniejszy zasilacz karta się ustabilizowała i super działa. Jednak nie stać mnie na zakup jakiegoś super zasilacza (np. Chiefteca lub Enlighta) dlatego zastanawiam się, czy po kupnie Codegena 400W karta się ustabilizuje? Jeśli nie, to te 100 zł zachowam, bo u mnie z kasą krucho. Inny komentarz mówi o zmianie napięcia I/O na płycie głównej z 3.5 V, na 3.4 V. Niestety nie za bardzo wiem jak to zrobić. Podobno temu kto napisal ten komentarz obnizenie napięcia ustabilizowało kartę. Ostatnim ciekawym komentarzem, była informacja, że żeby poprawić stabilność karty należy udać się na stronę Herculesa i wgrać bios z wersji 8500. Niestety nigdy jeszcze nie zmieniałem biosa i z tego co wyczytałem na forum moze być to trochę ryzykowne, a nie chcę przez to stracić gwarancji na kartę (36 miesięcy) lub nie daj Boże karty. Jeśli ktoś wie jak pomoc mi z tym problemem, będę bardzo wdzięczny i z góry składam Serdeczne Podziękowania. Mój mail: gordek@interia.pl Mój Sprzęt: Płyta Główna: Jetway 867AS na chipsecie Via KT266, Athlon 1600 XP+ 1,4 GHz, RAM 266 MB DDR 266 MHz Kingstona, Radeon 9100 Hercules 3D Prophet 64 MB DVI + tv out 128 bit, Creative Labs Sound Blaster PCI 64 MB, Karta sieciowa, monito LG Studio Works 15" (maks. odświeżanie 85 Hz w 800x600, 60Hz w 1024x768) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Nie znam sie na plytach do Athlona, ale chyba plyta Jetway do najlepszych nie nalezy.Niech wypowiedza sie AMDowi fachowcy. Byc moze to ona jest winna zlemu funkcjonowaniu karty. Ja posiadam rowniez Propheta 9100 i pracowalem z nia na Codeshicie 300W i nie bylo zadnych problemow. Sprawdz karte u kogos innego. Zobaczymy czy objawy beda podobne. Jesli tak, swiadczy to o uszkodzeniu karty--> wtedy oddajesz ja do reklamacji! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 tak jak pisal kolega krycho wes karte idz do kupla i zobacz czy tez bedzie lipa jak tak to do wymiany a jak nie to zasilacz do wymiany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordek Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Problem w tym, że kartę już raz wymieniałem i tamten egzemplarz w ogóle nie działał, a z resztą do sklepu tj. do Poznania mam 140 km, więc nie za bardzo mi się uśmiecha jechać po raz drugi nie mając pewności, że już wszystko będzie dobrze. Co do płyty, to wiem że markową nie jest, ale tak to jest, jak się zostawia kupno kompa w rekach ojca laika ehh I na razie nie ma szans na zmianę płyty, co najwyżej zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 na razie zrob, to co Ci napisalismy. Wez karte do kolegi! Jezeli bedzie ok. To pozycz od kogos zasilke i zobacz czy na nowej bedzie dzialalo ok. Jesli nie, winna jest plyta! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Mi sie wydaje ze masz kopnietego radka , prawdpopodobnie wymienili Ci uszkodzona na uszkodzona. Najlepiej sprawdz u kumpla ta karte - bedziesz mial pewnosc. PS. Identyczne objawy (pionowe pasy) mialem kiedys z moim gf2pro ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordek Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 Byłem u kumpla i u niego grafa działa. Dema z płyty ukazujące możliwości karty, które u mnie nie chodziły u niego poszły na pierwszych lepszych sterach. Czyli z tego wynika, że karta jest w porządku. I co teraz? Zła jest płyta, czy zasilacz? Dodam, że nie mam skąd wykombinować lepszego zasilacza, no chyba że ze sklepu, nie mówiąc już o płycie głównej. EDIT: Jesli to pomoze to podaję wartości napięć jakie podaje program AIDA: +5 V 4.89 V -12 V -14.91 V -5 V -7.71 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.92 V VBat baterii CMOS 0.58V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Powiem Ci, że na 100% jest to zasilacz, sam przez to przechodziłem. Jeżeli napięcie 5V jest niższe niż jakieś 4.92V, to karta krzaczy bezlitoście, dokładnie w taki sposób, o jakim pisałeś. Szukaj nowej zasiłki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lo-kozak Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 witam.Ja mam zamiar kupic ta karte ale obawiam sie ze bedzi eu mnie to samo.Oto dane mojego komap.Athlon 1700+ / 2600 + plyta msi kt 333, wentylator cooler master 2.6 ghz .ddr 256 /266 , zasilacz codegen 300 W. czy ten zasilacz starczy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisior Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Potwierdzam. Taki sam problem miałem na codegenie 300W i zmieniłem go na chiefteca 360W i po problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Byłem u kumpla i u niego grafa działa. Dema z płyty ukazujące możliwości karty, które u mnie nie chodziły u niego poszły na pierwszych lepszych sterach. Czyli z tego wynika, że karta jest w porządku. I co teraz? Zła jest płyta, czy zasilacz? Dodam, że nie mam skąd wykombinować lepszego zasilacza, no chyba że ze sklepu, nie mówiąc już o płycie głównej. EDIT: Jesli to pomoze to podaję wartości napięć jakie podaje program AIDA: +5 V 4.89 V -12 V -14.91 V -5 V -7.71 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.92 V VBat baterii CMOS 0.58V Tak się składa że jestem z Gorzowa i jeśli jesteś zainteresowany to mógłbym Ci pożyczyć do sprawdzenia twojej karty zasilacz Fortron 300W. Niedawno kupiłem go na Allegro za 49zł. Napięcia trzyma idealnie,więc masz okazję sprawdzić czy to wina zasilacza.Jakby co to pisz jarpaz@gorzow.mm.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Panowie, ja nie wiem czy to jest wina zasilki (choc na 90% procent tak jest), bo pracowalem z ta karta na Codegenie 300W i nie bylo najmniejszego problemu! A moze masz dziwnie ustawiony BIOS plyty (np. napiecie AGP ustawione za nisko, za wysoko?) Co to w ogole za plyta? Na jakim chipie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 krycho Codegen Codegenowi nierówny. To jest na 100% wina zasilacza, swego czasu było sporo wątków na forum o tym. Ja mam tego Herca tylko z czasów jak to był jeszcze R8500LE :) i też sobie kupiłem zasilacz Fortrona i wszystko śmiga jak należy. Do gordka: kup Fortrona 300W na Allegro i problem bedziesz miał z głowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Na razie niech skorzysta z uprzejmosci Japy! (bedac mu wdziecznym po wieki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordek Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Na pewno skorzystam z uprzejmości Japy już będąc mu wdzięcznym po wieki :) Mam jednak kolejne pytanko. Jeśli ten zasilacz Japy będzie OK, to czy ta cena jaką chcą za ten zasilacz na allegro nie jest za duża? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16369045 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Cena znośna, acz ja kupowałem jeszcze za 60zł. Sprzedawca ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 nikt nie pamieta?? ktos mial kiedysproblem z r9000 czy 9200 na plycie Jetway ,zdaje sie kt333 lub kt133a wystarczy poszukac w archiwum poprostu Jetway ma jakies problemy z obsluga radeonow ,poza tym szczegolem to dobre plyty mozna sprawdzic inny zasilacz,ale najprawdopodobniej trzeba bedzie zmienic albo grafe ,albo plyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 a nie mowilem, ze to moze byc plyta :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordek Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 KGB ale żeś mnie przestraszył. Na szczęście przejrzałem kilka tematow z archiwum i się uspokoiłem. Po pierwsze wiem, że Jetway to nie jest jakaś super płyta, ale jak już pisałem w pierwszym poście sprzedawca wcisnął ją mojemu tacie laikowi zachwalając jaki to dobry sprzęt: tyle i tyle gniazd, AGP x4 i inne bajery. Po drugie tamtemu gostkowi płyta nie chciała pójść, gdyż Radeony miały problemy z chipsetami VIA, ale zostało to rozwiązane. Więc to był akurat przypadek, że na Jetawayu karta nie działała. Z resztą ja mam nowszy chipset KT266. Po trzecie czytałem parę postów z archiwum i wiem, że Radki działają na Jetwayach, a jedna osoba z tą płytą i jeszcze z tym samym chipsetem uruchomiła na niej Radeona 9700. W każdym razie mam nadzieję, że jednak to wina zasilacza, bo jeśli to by była płyta główna to będę skazany na GF MX 400 32 MB jeszcze przynajmniej przez rok. Ewentualnie moge nie grać w żadne gry, ale to raczej nei przejdzie :) Wszystko okaże się jutro wieczorem, gdy korzystając z uprzejmości Japy przetestuje inny zasilacz. Kolejne doniesienia z mojej batalii z Radeonem 9100 juz wkrótce. Nie przegapcie następnego odcinka :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Kolejne doniesienia z mojej batalii z Radeonem 9100 juz wkrótce. Nie przegapcie następnego odcinka :P byleby to nie byl serial pokroju "moda na sukces" ... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordek Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Panowie i Panie (jeśli jakieś tu są) VICTORIA. Własnie od 3 godzin testuję zasilacz Forton, dzięki uprzejmości Japy, za co jestem mu ogromnie wdzięczny. I jak na razie wszystko chodzi. Żadnych zawieszek, zero pasów, wszystko śmiga zarówno na DirectX 8.1 jak i 9.0. Wszystkie 3DMarki działają, testy przechodzą do końca. Po prostu jestem uradowany i kupuję nowy zasilacz (ten o kótrym pisałem powyżej). Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 no widzisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Jestes teraz dozgonnym piewca chwaly, mestwa i odwagi Japy! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...