fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Heatpipes - miedziana rurka wypelniona ciecza o niskiej temperatorze wrzenia... - caly czas mysle nad cichym chlodzeniem - spodobala mi sie obudowa zalman tnn 500a - i teraz kilka pytan dotyczzacych samych heatpipes...: 1. Jaka ciecz zastosowac? 2. Ile tej cieczy? (do pelna czy moze jakas okreslona ilosc np 50%) 3. Jaka grubosc scianek? (czy to nie ma wiekszego znaczenia) Ogolnie wykonanie obudowy o ktorej mowa wyzej to pryszcz bo scianki mozna zrobic z duzego bloku aluminium z wyfrezowanyi kanalkami (dzien roboty przy frezarce) Problemem sa same heatpipes i pozniej ich ilosc ale to sprawa na pozniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 No... :? mnie też temat interesuje... Bezgłośna obudowa - to jest to. Tam w tych rurkach jest podobno rozpręzona para wodna pod tak niskim cisnieniem że wrze już w 30st.C??? (ale o so chodzi - to nie wiem...). W dużych radiatorach wierci sie czasem kanały i wypełnia wodą w celu zwiększenia rozpływalności cieplnej.... A moze by tak bez hp??? Przykręcić płytę procesorem do radiatora o wymiarach bocznej sciany obudowy (hmmm... gniazda PCI i AGP trzeba by jakoś przenieść na druga stronę płyty i wtedy wszystko miałoby gabaryty podobne jak obudowa mini-atx) :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Berkut mowil o rurkach w swoim topiku o FC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 viod ale jest taki problem ze ten topic ma za wiele stron aby go czyatac (ja kiedys poleglem przy cos kolo 12 i tu poszanowanie na berkuta i sorry ze nie mam odwagi czytac dalej) - Z radiatorem bezposrednio na cpu - bz heatpipres jest takie problem ze po 1 trzebaby go robic z bardzo duzego kawalka miedzi/aluminium (pierwsze raczej odpada ze wzgledu na cene) i wiazaloby sie to z gosztami i problemem znalezenia czegos tak duzego... rozprezona para wodna?? ciut ciezko.... po pierwsze to musialaby byc to po prostu woda (bo i tak sie skropli) w nieduzej ilosci a pozostala ilosc powietrza rozprezyc (czyli odessac znaczna ilosc) ogolnie wykonalne choc nielatwe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 O jeszcze cos - sorry ze 2 topic z rzedu... - lepiej juz zastosowac alkochol ktory wrze w nizeszej temperatorze (cos kolo 70stopni) ale w ogole to nie ma cieczy ktora wrze powiedzmy w 50 stopniach????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Gdzies na forum byl link do projektu P4 3,06 HT chlodzonego wielkimi radiatorami bez heatpipe`a , po prostu radiator siegal od AGP do nastu cm powyrzej plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 no ja ma mtakie radiatory od gigantycznych diod i spawarek ale sadze ze alumoinowe nie wyrobia a mmiedziakow nikt nie stosuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Eter jakos 30*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Woda w obnizonym cisnieniu moze wrzec i w pokojowej temperaturze. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ooo eter jest good :) - ciekawe tylko pod jakim cisnieniem go tam dac??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ciekawe jak to technicznie wykonasz ??? wypompuj powietrze odlacz pompke i zatkaj powodzenia jak juz to zawory serwisowe do FC i napewno nie woda propan butan najlatweij dorwac a ilosc to juz eksperymentalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Ejo ale jak panowie mowia ze eter wrze w temperaturze 30 stopni -to eter nie jest problemem - rurke planuje nagwintowac od srodka i bolec dlugosci 5-7mm nagwintowac po zewnatrz - tylko jak ten eter tam wprowadzic - przecierz on bardzo szybko patruje - ile go tam nalac (w formie plynnej) i jakie cisnienie okolo uzyskac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 napelnienie jedynei przez zawor serwisowy od FC (to jest wentyl) a najlepiej napelnic gazem od zapalniczek czyli propan butanem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 http://benchtest.com/heat_pipe1.html tu masz troche o heatpipe'ach nie pamietam cyz jest o gazach do tego stosowanych i ich ciśnieniach a nie mam czasu teraz sparawdzic ale mysle że coś sobie znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Ejo a jaka temp wrzenia ma propan butan???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 moglby mi ktos to troche objasnic??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Powiem "po polsku' i w miare prosto jak dziala heat pipe. Wyobraz sobie rurke, 10cm dlugosci, 10mm srednicy, z zaslepka od strony procka i zaworem seriwosym od 2 strony. Stoi to cudo pionowo na procku i jest napelnione odrobinka freonu (badz tez np. butanem- to takze freon, R600). Jest go akurat tyle ze na dnie tej rurki zawsze jest go troche. I teraz tak: W srodku stabilizuje sie cisnienie na pewnym poziomie, zalezne jest to od temp. i rodzaju uzytego gazu. Kiedy dostarczasz cieplo (do podstawy) freon na dnie zaczyna wrzec, podnosi sie cisnienie par w tej rurce. Cisnienie podnosilo by sie dalej jednakze gorna jej czesc jest chlodzona tak ze na gornej jej czesci gaz skrapla sie i splywa spowrotem na dno gdzie moze znowu parowac. jest to zjawisko podobne do wrzenia wody w garnku gdzie jak zakryjemu go pokrywka to woda skrapla sie na niej i splywa spowrotem na dno. W praktyce heat pipe mozna zrobic majac rurke miedziana, zaslepke, zawor serwisowy i puszke sprezonego powietrza do kompa+ potrzebna jest nam waga zeby wiedziec ile freonu jest w srodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Ejo nie chodzi mi o zasade dzialania heat pipe tylko o sama tabelke - jak dziala heat pipe to wiem - chodzi o to ze jakos nie moge rozgrysc tej tabelki (moze za malo jeszcze wiem :) - w koncu mlody jestem :P ) - zalozmy ze mam temperatore -5stopni (sadze ze cos kolo tego jest w zamrazarce)- i possiadam gaz jak wyzej (w tabelce) i teraz jakie cisnienie powinienem zapodac gazu aby bylo go optymalnie duzo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Dobra ludzie zrobie na oko i zobacze co bedzie :) - a tak serio to co to jest to psig??? - i tylko o to chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 rozumiem że freonem napełniamy rurkę miedzianą już po wypompowaniu powietrza (obniżeniu ciśnienia) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 rozumiem że freonem napełniamy rurkę miedzianą już po wypompowaniu powietrza (obniżeniu ciśnienia) ?osobiscie mysle ze wlasnie tak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Mam jeszcze 2 pytania czysto teoretyczne zanim zaczne robic: 1. Czy w ogole cisnienie gazu jest istotne czy moge to zrobic na oko (bo jezeli nie to dzis sie za to nie wezme)- na oko dopoki bedzie chcialo isc :) 2. Czy zastosowanie butanu jest do konca bezpieczne ( czy ladunki elektrostatyczne nie moga doprowadzic do wybuchu....) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 1.musisz manometr miec i wykres cisnienia skraplania sie butanu i odpowiedno napelnic 2. jesli w ruce tlenu nie bedzie to niewybuchnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 z tym ciśnieniem na oko, metodą prób i błędów. Ja popróbuję z H20, freonem i butanem. A jak obniżyć ciśnienie w rurce, taka pompka jakiej używa się do usuwania powietrza z butelki z winem własnej roboty, wystarzczy (koszt ok. 45zł) ? Może są jakieś inne domowe sposoby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Wiec manometr mam gorzej z wykresem skraplania sie butanu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 :? No właśnie... a butan nie zrobi bum??? Jaką ma temperaturę zapłonu. Eter rozpręża się chyba nawet bardziej niż butan...? Takie radiatory z hp jak pokazany na stronie wskazanej przez "killah" robi właśnie Fischer - www.fischerelektronik.de (ma dystrybutora w Polsce - ale zapomnałem jak sie ta firma zwie). Hp ma transportować ciepło do odległego radiatora, który i tak powinien być jak największy... Więc gdyby tak przykręcić procesor do takiego wielkiego radiatora to hp byłby moze niepotrzebny - no może byłby potrzebny wewnątrz podstawy takiego radiatora??? W zasadzie wiadomo jak powinien wyglądać radiator żeby był max. wydajny - tylko jak go przykręcić do procesora? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 nie zrobi bum cisnienie ustali sie na pewnym poziomie, na butanie bedzie dosc male (<5 bar) psig to PSI, jednostka do mierzenia cisnienia dla amerykanow i angoli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 2. jesli w ruce tlenu nie bedzie to niewybuchnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Nalepszym rozwiązaniem są tu perfluorowane węglowodory aromatyczne (nie ragują chemicznie, tem wrzenia ~36 - 49 st) są nimi wypełniane niektóre superkomputery :/ kiedyś usłowaliśmy uzyskać ten shit na laboratorium w instytucie, ale trzeba by zajebiście drgogiej instalacji, a IBM liczy sobe $23 z litr :((( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Czy nie zastanawialiście się nad tym heatpipe'em. przecież u większości z nas wentyl z tym wynalazkiem stałby na boku, więc płyn pod wpływem grawitacji byłby na dole ... myślałem też o rtęci, która sie mocno rozszerza pod wpływem ciepła mogę się mylić - ostatnią lekcję fizyki miałem 13 lat temu ;-))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...