postal1 Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Wypowiedzcie sie prosze - co lepiej kupić - EPOX`A 8K9AI czy ASUS`A A7V8X-X ? Płytki są w podobnym przedziale cenowym a na więcej mnie nie stać (więc prosze o nie pisanie "lepiej poczekaj i dołóż do ...") i dlatego prośba o porade! W płyte zamierzam zamontować A2000XP lub A1700XP (jeśli jescze takiego znajde na WGK) i w miare możliwości procka nie zamierzam pozostać przy nominalnej jego wartości! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 jak epox nie wiem za to bawilem sie tym asusem i plytka mnie pozytywnie zaskoczyla :-) w biosie do oc jest co trzeba i tak oto w 10 minut zrobilem z 1800+ (1533) 2166 czyli ????+ przy 1,65v ;-) i dziala :-D caly moj kontakt z plyta trwal ok 1,5h wtym inst win xpe wystarczylo zeby wrazenie bylo bardzo pozytywne cena tez dobra no ale czy epox nie lepszy ? zaraz ktos podpowie :-D Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
postal1 Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 dzieki i czekam na dalsze komentarze Pozdro :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Z tego bym wybral asusa epoxy podobna sa troszke gorsze ale polecic moge tez solteka. A wogole to bym wzial msi kt4v (lub kt4av bo nowsza troszke ja mam starsza i jest z.a.j.e.b.i.s.t.a. najlepsza plytka jaka kiedykolwiek mialem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Jak na KT400 to bierz ABITA KD7 :) Naprawde swietna plyta ktora nie ma sobie rownych na KT400. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 bez watpienia Abit KD7 najlepszy ,ale jego cena juz nie musi sie zmiescic w granicach postala1 z tych dwoch wymienionych to Epox ma wiecej mozliwosci niz Asus wez Epoxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 czemu uwazacie abita za takiego dobrego, na samym poczatku jak jeszcze robil kt133 to wszystkie plyty abita na socket a byly "niedorobione" czemu tak zachwalacie tego abita, a juz epoxa, to wcale nie rozumiem. ja posiadam msi, tak mi tu wyglada ze kazdy chwali swoje hehe :P i tez uwazam ze na kt400 msi the best rulezzzz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 czemu uwazacie abita za takiego dobrego, na samym poczatku jak jeszcze robil kt133 to wszystkie plyty abita na socket a byly "niedorobione" czemu tak zachwalacie tego abita, a juz epoxa, to wcale nie rozumiem. ja posiadam msi, tak mi tu wyglada ze kazdy chwali swoje hehe :P i tez uwazam ze na kt400 msi the best rulezzzz ;) W takim razie porownaj mozliwosci swojego MSI do mozliwosci KD7. A co do KT133a to nie wydaje mi sie zeby KT7A bylo niedorobiona plyta. Abit zawsze robil swietne plyty i zawsze byly one conajmniej dorobione. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 MSI chipset Via KT400A magistrala FSB 200 MHz 266 MHz 333 MHz typ obsługiwanej pamięci DDR200 DDR266 DDR333 DDR400 dwukanałowa obsługa pamięci nie ilość gniazd pamięci 3 szt. maks. pojemność pamięci 3 072 MB złącze AGP 8x ilość złączy PCI 6 szt. inne złącza 1x CNR standard kontrolera ATA (liczba kanałów) ATA/133 (2) zintegrowana karta sieciowa nie zintegrowana karta dźwiękowa tak (Realtek ALC650) zintegrowana karta graficzna nie dodatkowe kontrolery USB 2.0 porty zewnętrzne 1x LPT 2x COM 2x PS/2 4x USB Audio inne cechy Live Update 2 Fuzzy Logic 4 PC Alert 4 regulacja napięć z poziomu BIOS tak regulacja FSB z poziomu BIOS tak regulacja mnożnika z poiozmu BIOS tak ABIT chipset Via KT400A magistrala FSB 333 MHz 266 MHz 200 MHz typ obsługiwanej pamięci DDR400 DDR333 DDR266 DDR200 dwukanałowa obsługa pamięci nie ilość gniazd pamięci 3 szt. (2x DDR400/333) maks. pojemność pamięci 2 048 MB (DDR400/333, 3072 DDR266/200) złącze AGP 8x ilość złączy PCI 5 szt. standard kontrolera ATA (liczba kanałów) ATA/133 (2) obsługa Raid nie zintegrowana karta sieciowa tak zintegrowana karta dźwiękowa tak (6-kanałowa AC97) zintegrowana karta graficzna nie dodatkowe kontrolery USB 2.0 porty zewnętrzne SPDIF out Audio 4x USB 2x PS/2 1x RJ45 1x LPT 1x COM inne cechy CPU ThermalGuard ABIT MaxFID ABIT FanEQ Soft Menu III regulacja napięć z poziomu BIOS tak regulacja FSB z poziomu BIOS tak regulacja mnożnika z poiozmu BIOS tak wnioski wyciagnijcie sami, ja uwazam ze msi jest lepsza poniewaz 1) kontrola fsb co 1mhz do 280 mhz (w abicie do 250) 2) abit przewaza bo ma karte sieciowa 3) w msi lepsza muzyka . . . 4) msi obsluguje wiecej ramu 5) msi ma o 1 slot pci wiecej :P reszte ocencie sami -----------------------MSI GÓRĄ ! ! ! ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Tylko pokaz mi kogos kto tyle wyciagnol na tej MSI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 nie bede sie upierac max trudno wyciagnac na abicie to samo zreszta pokaz mi kogos co wyciagnal 250 ;) ja mam u siebie 166 na msi i vcore1.7 a po za tym jakies argumenty ? bo chyba widac czarno na bialym ze msi lepsza chyba ze macie klapki na oczach :P hehe ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Ta klapki. Poprostu mialem do czynienia z ta plyta. Do .... NAwet sie podkrecic nie da na niej dobrze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Mozliwe ze trafiles na jakas felerna w kazdym razie ja sobie ja chwale i przy tym zostanie, przeciez kazdy moze miec wlasne zdanie i tak wiadomo ze pezy nim zostanie bo kazdy chwali swoje to najnormalniejsza rzecz na swiecie ;) a tak po za tym na ile podkreciliscie abita ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 To nie byla jedna plyta. Do tej pory mam wyrzuty sumienia ze polecilem ja kumplowi. Bo wziol sie wlasnie za O/C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Raczej zaufalbym Epoxowi mialem wczesniej plyte Asus A7V8X i nie bylem nia zachwycony, bylo troche problemow interpretacja danych na temat temp. CPU, zreszta temat ten byl juz na forum walkowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 nie bede sie upierac max trudno wyciagnac na abicie to samo zreszta pokaz mi kogos co wyciagnal 250 ;) ja mam u siebie 166 na msi i vcore1.7 a po za tym jakies argumenty ? bo chyba widac czarno na bialym ze msi lepsza chyba ze macie klapki na oczach :P hehe ;) Na KD7 lecialem max 200 synchro (na stale 195). Na cholere mi jedno PCI wiecej, co do dzwieku to niewiele osob korzysta ze zintegrowanego a nawet jesli to i tak roznicy bys nie wychwycil, co do ramu to nawet jesli MSI obsluguje wiecej to tego nie wykorzystasz (nie znam nikogo kto ma wiecej jak 1024mb). Twoje argumenty sa conajmniej smieszne (maksymalne fsb280 - tym mnie zabiles :lol: ). Zwroc uwage na regulacje napiec, timingow pamieci, ktora plyta wytrzymuje wyzsze fsb (stabilnosc na wysokich magistralach), brak blokady mnoznika na ABICIE, i duzo, duzo wiecej. Ze nie wspomne o jednym z najdokladniejszych odczytow temp. CPU LM90-remote (z diody termicznej procesora). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Ja aż tak nie podkrecam takze nie zwracam szczegolow np na timingi pamieci, na napiecia i fsb i vcore zawsze zwracam uwage, jedyna wada msi to co moge sam przyznac jest slabe jej maxymalne napiecie czyli 1.7 ciekawe jakie jest na abicie ? no powoli mnie przekonujecie do tego abita juz sie zastanowilem nad zmiana (ale naprawde jezeli chodzi o msi to szczerze plyta jest dobra) no mowcie jeszcze co takiego ma ten abit bo jestem ciekaw czy warto zmienic bo mialbym moze qpca na swoja ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Ja bym sie nie zastanawial. Wogole to zmienilbym na cos bardziej przyszlosciowego poki masz okazje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 np na co? nie chodzi o ograniczenia $$$$ co bys polecal ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Co do napiecia na KD7 to max 2.3V na CPU a na pamiatki do 3.2V. Cena w tej chwili to okolo 330zl za nowke. A polecalbym ABITA NF7-S rev. 2.0 tylko to juz wydatek rzedu 540zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 no tak zastanawiam sie zawsze tylko czy zintegrowane grafiki sa dobre jakbys np ocenil to porownojac z moim obecnym sprzeciorem czy grafa zintegrowana byla by lepsza niz gf4 mx tego co teraz mam (zobacz na konfiga w opisie ) ? i jak w zintegrowanej grafie przedstawia sie podkrecanie, ja mam teraz 513/250 na domyslnych jak podkrece to max 580/313 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Koles mój ma epoksika i mu nawet to wymiata jak za te cene 280 pln xp 2000@2900 podkrecil stabilnie 2800 ale ostatniego słowa niepowiedzial ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 co tu wogole porownywac KD7 do obcietej KT4V KD7 ma 6 pci jakby co ,KD7A to zupelnie inna plyta oparta o PCB KV7 (kt600) Abit zawsze byl w czolowce i scigal sie tylko z Epoxem o palme pierwszenstwa (z plyt dostepnych w Polsce) MSI zawsze bylo gdzies za nimi i to sporo (za czasow kt133a Soltek sie zblizal) kt133 w wydaniu Abita nie bylo niedorobione tylko to najlepsza plyta na rynku - dla porownania mialem takze MSI K7T i byla znacznie gorsza (zreszta widac po moim podpisie co siedzi teraz na Abicie KT7) lepszy dzwiek ma Abit od KD7 (poprzednie wcale nie mialy) bo przynajmniej mozna 5.1 podlaczyc bez dodatkowych sledzi i wyjscie optyczne jest jakby komus byo potrzebne stwierdzenie ze zachwycamy sie Abitem ,a nawet Epoxem jest nie na miejscu porownujac zwlaszcza z MSI ,ktora w swojej karieze zrobila jedna plyte wyrastajaca ponad konkurencje (i to lekko ponad Abita) byla to BX Master teraz jedynie nowa KT6 wyglada obiecujaco ,ale czas pokaze ile jest warta rowniez czas pokazal ze KT3V i KT4V sa malo warte i majac do wyboru w tej samej cenie Epoxa 8K9A nawet niema sie nad czym zastanawiac fsb280 msi ma tylko dlatego ze ma taki PLL ,jakis Iwill ,czy Soyo ma fsb do 511 ,ale co z tego skoro wyciska 220 w moim Epoxie PLL jest do 233 ,a wycisnalem 200 czy ty na msi kt4v wycisniesz 200??? przeciez masz do 280 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcuser Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 max wycisnac moge 233 ale za mocno sie grzeje i chodzi niestabilnie , w miare stabilnie chodzi na 198, ale musialbym zmieniac wentylatorki takze siedze na 166, qrde przekonujecie mnie do tego abita ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 max wycisnac moge 233 ale za mocno sie grzeje i chodzi niestabilnie , w miare stabilnie chodzi na 198, ale musialbym zmieniac wentylatorki takze siedze na 166, qrde przekonujecie mnie do tego abita ;)to rekord swiata na kt400 :mrgreen: sprostowanie do Abita KD7 max vcore to 2.325v teraz zauwazylem ze msi obsluguje niby wiecej ramu- bzdura Abit podaje dokladniejsze dane (obsluga 2x 333 i 400) obsadzajac 3 gniazda w msi pamiecia 400 nie bedzie chodzic -tylko ze msi tego nie podaje,a Abit tak KD7 ma 4 gniazda dimm i obsluguje max 3.5gb ramu ,msi 3gb (najlepsza pod tym wzgledem jest Shuttle ,bo w 4 dimm mozna obsadzic 4gb ramu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobus Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 ja chce ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> bartona 2500+ i do tego epoxa 8rda3 dopry wybor do O/C? bo naprawde mam plyte wybrac jakos do 450zl ;/ plus ddr ki do tego jakjies 230zl :/ wiec jaka plytka do oc bartonika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Zobacz co ma VIP :D Tego Epoxa nie chcialem, kastrat jakis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Soltek górą jeśli chodzi o wysokie O/C idące w parze ze stabilnośćią, poprostu nie ma sobie równych!! Zresztą, wyniki Vip'a mówią same za siebie, ktoś osiągnoł 240 pare fsb bez żadnych ingerenecji w mobo na abitcie? Albo epoxie? Raczej nie ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Zobacz co ma VIP :D Tego Epoxa nie chcialem, kastrat jakis Vip ma teraz w kompie 128MB PC2700 i nie kreconego bartka bo czeka na pamieci nowe :] ...no ale bylo fsb250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Zobaczymy co ja wymodze :D Ale Soltek rzadzi i to niezaprzeczalnie jak narazie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...