Skocz do zawartości
keiename

Pytan o nagrzewnice ciag dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy nagrzewnica = chlodnica :oops:

Jakich chlodnic/nagrzewnic uzywacie? (chodzi mi przedewszystkim o wymiary). Jezeli nagrzewnica nie rowna sie chlodnica to gdzie znajduje sie nagrzewnica w samochodzie? O ile wiem chlodnice nie sa najmniejsze a na wszystkich zjeciach z modami i WC to wygladaja na calkiem male.

Prosilbym o wyjasnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od Ciebie :o

Rownie dobrze mozesz miec chlodnice, jak i nagrzewnice.

Zalezy, ile masz kasy na reszte osprzetu i ile masz na to wszystko miejsca.

Najczesciej (wydaje mi sie) stosuje sie nagrzewnice w roli chlodnicy.

Jest to rozwiazanie wydajne i dosc przystepne gabarytowo.

IMHO, jezeli nie bawisz sie w wybitny hardoverclocking, to wystarczy Ci nagrzewnica, np. polecam taka z Lublina wym. 30 x 15 x 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh nagrzewnica to tez chlodnica ino kapke mniejsza. A co do rozmiarow to oczywiscie im wieksza tym lepsza zalezy co komu potrzeba. Ja osobiscie mam nagrzewnice z Bisa ,nie jest za duza a cena byla spox. Szukalem malych nagrzewnic ale jak uslyszalem ceny nowych to dalem sobie spokuj :D a ta moja za 50 zeta kupiona i spelnia swoje zadanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrzewnica jest gdzies w centrum maski (troche bardziej w strone kabiny) , moowie tu o samochodach osobowych, nioe wiem, jak w dostawczych typu lublin

Nagrzewnica znajduje sie w "centrum" , ale inside auta :)

Zazwyczaj w osobowkach jest na srodku kosoli (w kabinie Bruce !), za tymi dinksami do regulacji temp. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladalem w Polmozbycie nagrzewniczke od cieniasa (30X15X4 koszt 130zeta) myslicie ze wystarcz, zeby dociagnac mojego Antka do 2Ghz  8)  (z odblokowanym mnoznikiem)?

Poszukaj nagrzewniczki z LUBLINA, ma te same wymiary, a kosztuje max 85 zl

Nie wiem czy wystarczy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrzewnica jest gdzies w centrum maski (troche bardziej w strone kabiny) , moowie tu o samochodach osobowych, nioe wiem, jak w dostawczych typu lublin

Nagrzewnica znajduje sie w "centrum" , ale inside auta :)

Zazwyczaj w osobowkach jest na srodku kosoli (w kabinie Bruce !), za tymi dinksami do regulacji temp. :lol:

no qrcze, niewiele sie pomylilem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie trafila nagrzewnica od Ikarusa (stary pracuje w MZA :lol: )

W zasadzie wielkosc nagrzewnicy nie ma bardzo duzego znaczenia. Roznica temperatur pomiedzy duza a mala wyniesie pewnie gora 5C.

Wazne jest aby zapewnic dlugie przebywanie cieczy w nagrzewnicy czyli zmniejszyc przeplyw co skolei wplywa niekorzystnie na chlodzenie procka przez blok wodny dla ktorego lepszy jest duzy przeplyw. Temat nie jest prosty i tylko w ukladzie gotowym i zmontowanym mozna doswiadczalnie dobrac przeplyw.

http://www.overclockers.com/articles599/

http://www.overclockers.com/articles481/

Mam model H tylko ze podwojny (dwuprzebiegowa, to ta od Ikarusa) i model F tylko ciut wiekszy od Opla Corsy

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam nagrzewnice o wym. 17X17cm idealnie pasuja na nia 4 wentyle 80X80. Nagrzewnica jest od mesia tego malego nie wiem jak sie nazywa A clase chyba :lol:

A ile za nia dales? Ja znalazlem za 60zeta od jakiegos opla. I chyba ja kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam za darmo od kolesia bo pracuje w serwisie, ale na szrocie trzeba dac jakies 40-60 zl zalezy od marki samochodu z ktorego jest wyciagnieta.Od nowego np. passata chca nawet 170zl bo to chodliwa marka, najlepiej od jakiegos francuza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie bierz od poloneza bo jest beznadziejna. Jest metalowa i do tego pomalowana farba. Najlepciejsze sa miedziane nie widzialem w osobowkach za to w jeepach czesto sa takie (pewnie sa drogie) Moja jest z aluminium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...