Skocz do zawartości
Popixs

TEST blokow wodnych.

Rekomendowane odpowiedzi

Wzięte z: http://www.overcooled.com/

Sekcja "Wysyłka i zwroty"

Produkty oferowane przez overcooled.com nie podlegają gwarancji. Właściwe wykorzystanie naszych zestawów gwarantuje bezawaryjną i bezpieczną pracę. Overcooled.com nie ponosi odpowiedzialności za konsekwencje wynikające z wykorzystania naszych produktów w nie przeznaczony dla nich sposób.

Życzymy udanych zakupów!

Cytat jak z "Misia" ...

:lol:

Czyli jak się blok rozszczelni to "patrzały gały co brały" :?: :!:

Kiedy w ofercie sklepu inne bloczki? Szczególnie na grafikę i chipset. Bo jak na razie oferta dość skromna ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowi to o ile stopni podniesie sie temp procka wzgledem temp otoczenia( w tym przypadku wody) przy dostarczeniu okreslonej mocy. NP:

proc ma 100W

blok ma c/w 0.1 st/W

temp h2o=20

czyli temp proca= 20+100*0.1=30st

slicznie...

co do terminow, to sami panowie widzicie, ze mamy sporo roboty, sklep zostal otworzony, nowe zamowienia, nowe bloki (patrz mosfet i moze jeszcze dzisiaj wiecej) itd, a na dokladke jeszcze studia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten test jest smieszny http://mod4.us/modules.php?op=modload&name...owcontent&id=48 zwroccie uwage na podana temp w pokoju i temp mobo. u mnie temp mo bo stabilisuje sie na poziomie temp otoczenia bo mam bude otwara.

dwa slowa wyjasnien co do temp na MB.

Pisalem do ASUSA w tej sprawie bo temp otoczenia faktycznie jest mniejsza niz otoczenia, co powinno sprawic propces skraplania sie na MB, tak sie nie dzieje wiec problem tkwi w czujniku przy MB. Nic mi nie odpisali, pisalem juz dwa razy, obdzwonilem serwisy w naszej pieknej POLSCE i nikt nie moze nic na to poradzic. Niedlugo pewnie sie wk***ie i kupie nowa plyte a ta wyjebie do smieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to tak trochę głupio zakładać konto specjalnie żeby coś napisać w tym wątku, ale może wpadnę tu czasem.

Chodzi mi dokładniej o C/W przy różnych mocach grzałki.

Niestety w żadnym wypadku nie mogę się zgodzić z tym, że wynik będzie ten sam niezależnie od mocy grzałki. I chiałem uchronić ten test od błędnych, a co za tym idzie i krzywdzących wyników.

Są bloki które mają spory zapas mocy ale przy konwencjonalnych 100W, spiują sięco najwyżej dobrze. Natomiast mogą zdarzyć się bloki wręcz genialne przy 100W, ale niedające sobie rady koło 250-500W, i w konsekwencji wypadające gorzej w teście, mimo iż są lepsze.

Pompa - ten Grundfos jest piękny, ale ma dużą nadwyżkę mocy - sądzę, że przepływ będzie limitowany przez blok w jego przypadku mniej niż przy użyciu "normlanych" pompek, nawet po użyciu dławików.

Obstawałbym więc przy użyciu kilku pomp. Zdaję sobie w pełni sprawę, iż wymaga o dużo więcej czasu i wysiłku, jednakże takie testy to nie na codzień są wykonywane i uważam, że będzie warto - wyniki byłyby bardziej obiektywne i do tego każdy mógłby sobie dobrać pompkę odpowiednią do bloków. (może jakieś 5 popularnych pomp + ten wspaniały grundfos?)

Wracając do ciepła wydzielanego przez jednostkę testową, to sugeruję użyć powiedzmy 3 mocy odpowiadającym mocy procesorów przy pełnym obciążeniu w trybach: normalny / OC / extreme OC.

W ten sposób bloki byłyby przetestowane w typowych warunkach pracy.

Za mała moc będzie typować na zwyciężców małe bloki o cienkich spodach i wysokim stopniu zawirowań, natomiast za duża - większe, masywne konstrukcje.

Dlatego więc sugeruję wyżej podane 3 moce, które wskazałyby najlepsze bloki do danych zastosowań.

A tak z zupełnie innej beczki...

WW Cathara to niewątpliwie wspaniała konstrukcja, jednak robiona przez Dtek nie jest już wykonana z taką starannością. Ludzie uskarżali się na jakość podstawy - mianowicie stopień płaskości i wypolerowania nie są satysfakcjonujące.

O ile to możliwe, blok winien być testowany w stanie jak był kupiony i po wyrównaniu i wygładzeniu spodu.

Piszę o tuym nie bez powodu, jako że WW "prosto ze sklepu" od Dtek'a może być nawet 3 stopnie i więcej gorszy od tego od Cathar'a.

Przy okazji wyjdzie, kto staranniej robi bloki - może to być dobry punkt "ekspansji na zachód", gdyby okazało się, że polska produkcja jest lepsza od Dteka.

Na koniec taka myśl - byłoby ciekawie przetestować te polskie bloki Vs Cascade / Cascade SS. Trochę nierealne ale pomażyć można :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wracając do ciepła wydzielanego przez jednostkę testową, to sugeruję użyć powiedzmy 3 mocy odpowiadającym mocy procesorów przy pełnym obciążeniu w trybach: normalny / OC / extreme OC.

W ten sposób bloki byłyby przetestowane w typowych warunkach pracy.

Za mała moc będzie typować na zwyciężców małe bloki o cienkich spodach i wysokim stopniu zawirowań, natomiast za duża - większe, masywne konstrukcje.

Dlatego więc sugeruję wyżej podane 3 moce, które wskazałyby najlepsze bloki do danych zastosowań. "

nic dodac nic ujac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi dokładniej o C/W przy różnych mocach grzałki.

Niestety w żadnym wypadku nie mogę się zgodzić z tym, że wynik będzie ten sam niezależnie od mocy grzałki. I chiałem uchronić ten test od błędnych, a co za tym idzie i krzywdzących wyników.

Są bloki które mają spory zapas mocy ale przy konwencjonalnych 100W, spiują sięco najwyżej dobrze. Natomiast mogą zdarzyć się bloki wręcz genialne przy 100W, ale niedające sobie rady koło 250-500W, i w konsekwencji wypadające gorzej w teście, mimo iż są lepsze.

No wiec operujesz na podstawie jednego z najsilniej trzymajacych sie mitow jesli chodzi o WC. Nie ma czegos takiego jak blok, ktory przy 70W jest lepszy od drugiego bloku, a przy 100W jest gorszy. Nie ma! C/W jest stale bez wzgledu na to ile ciepla do bloku dostarczymy. Jakakolwiek konstrukcje bys pod uwage nie wzial. Nawet w przypadku bloku 100x100cm pelnego finow rozklad ciepla w nim jest proporcjonalny do ilosci ciepla podanego. Co z tego ze przy 10W na skrajach dazy do 0 a przy 100W do ilustam. Zerknij na wykres:

Dołączona grafika

Musisz obawiam sie poczytac troche, proponujetutaj, tutaj i tutaj, a zwlaszcza tutaj.

Pompa - ten Grundfos jest piękny, ale ma dużą nadwyżkę mocy - sądzę, że przepływ będzie limitowany przez blok w jego przypadku mniej niż przy użyciu "normlanych" pompek, nawet po użyciu dławików.

Obstawałbym więc przy użyciu kilku pomp. Zdaję sobie w pełni sprawę, iż wymaga o dużo więcej czasu i wysiłku, jednakże takie testy to nie na codzień są wykonywane i uważam, że będzie warto - wyniki byłyby bardziej obiektywne i do tego każdy mógłby sobie dobrać pompkę odpowiednią do bloków. (może jakieś 5 popularnych pomp + ten wspaniały grundfos?)

Chyba nie cztytales dostatecznie dokladnie, KAZDY blok bedzie przetestowany przy kilku (7 prawdopodobnie) z gory ustalonych przeplywach, wiec czy uzyje pompy, kranu czy zaciagne woz strazacki do domu wyniki w postaci roznicy cisnien przed i za blokiem beda zawsze takie same. Albowiem o spadku cisnienia na danym bloku decyduje tylko przeplyw przez niego, nie to co go wywoluje, a przeplywem bedziemy w stanie sterowac.

A tak z zupełnie innej beczki...

WW Cathara to niewątpliwie wspaniała konstrukcja, jednak robiona przez Dtek nie jest już wykonana z taką starannością. Ludzie uskarżali się na jakość podstawy - mianowicie stopień płaskości i wypolerowania nie są satysfakcjonujące.

O ile to możliwe, blok winien być testowany w stanie jak był kupiony i po wyrównaniu i wygładzeniu spodu.

Piszę o tuym nie bez powodu, jako że WW "prosto ze sklepu" od Dtek'a może być nawet 3 stopnie i więcej gorszy od tego od Cathar'a.

Przy okazji wyjdzie, kto staranniej robi bloki - może to być dobry punkt "ekspansji na zachód", gdyby okazało się, że polska produkcja jest lepsza od Dteka.

No niestety, WW D-teka nie rozni sie tylko dnem, ma pare innych "dronych" zmian, wiec zobaczymy jak sie bedzie sprawowal. Co do szlifowania to oczywiscie masz racje, ale po pierwsze trzeba miec zgode wlasciciela, co w sumie nie jest znowu takie trudne do pozyskania, ale druga sprawa to niedoskonalosc samego procesu szlifowania, co po uwzglednieniu faktu, ze robimy co robimy w kwestii polskiego chlodzenia wodnego bedzie dodatkowym argumentem na nie.

Na koniec taka myśl - byłoby ciekawie przetestować te polskie bloki Vs Cascade / Cascade SS. Trochę nierealne ale pomażyć można :)

a pewnie, masz moze ktorys z nich :> bo ja nie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popix, lud się niecierpliwi. Nastawiliście ludzie ze bloczki będą a nie ma :? Czasami zamiast ciepłych słów przydaje sie zimny prysznic. Rozumiem, ze ktoś moze miec dużo innych (nauka) zajęc i ma mniej czasu, ale kiedyś moglibyście te bloczki pokazać. Topic się pojawił w pierwszych dniach października, już prawie listopad, a testu nie ma, bloków nie ma, tylko na forum siedziecie ;) I taka jałowa dyskusja leci. Zamiast komentowania wydajności / testu to tylko podziwianie wyglądu bloku i masa off-topiców.

P.S.

Prosze nie używać tak skomplikowanych skrótów ROTFLACOŚTAM ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wiec bloczki sa juz w produkcji, kwestia tego ze staramy sie juz nie pokazywac czegos co nie jest w pelni skonczone(niekonstruktywna krytyka, masa maili, oskarzenia o reklame to juz wogole codzienność), jednak gdy zobaczysz naszą nową rodzinke brzdąców zrozumiesz ze oplacało sie troche to przeciągnąć, mam bynajmniej taka nadzieje.

TEST- jest (w toku)

jałowa dyskusja - ja napewno nie, nooo ale witchhunter nic tylko wode leje... ŁAJDAK ;) :D :P

a tutaj sprostowanko

Rolling

On

The

Floor

Laughing

My

Ass

Out

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że można tu otrzymać ciekawe odpowiedzi :)

Anyway jestem świadom paru różnic między Dtek WW a waszymi blokami, chciałem jednak zwrócić uwagę na to, na co się uskarżają na oc-forums. Podobno różnica była zauważalna głownie przy wysokim obciążeniu. Produkując staranniej bloki, można by wejść na rynek. Wielu zraziło siędo WW i przerzuca na Swiftecha 5002. Stąd moja silna sugestia, by porównać jakość wykonania oraz dopytać się właściciela bloku, czy WW był "spłaszczany", czy też nie.

Z tym C/W to chodziło mi głownie o spadek tego parametru wraz z wzrostem temp (skrajnym wzrostem), jednak jak wykresy pokazały - znacznie się przeliczyłem róznica jest prawie niezauważalna przy rozsądnym obciążeniu...

No i czy będziecie podawć C/W zestawu czy samego bloku? Jeśli to pierwsze, to byłoby fajnie oszacować także C/W przy teoretycznie idealnym bloku, by mieć porównanie. 1*C różnicy tam gdzie jeszcze mało co zostało do osiągnięcia to dość dużo.

Ale trzeba przyznać, że te 250+W wyglądało groźnie :)

Przyznaję się ze skruchą do błędu :D, lecz te 250W nadal wydaje mi się"trochę dużo". Jak wiecie co robicie, będę spał spokojniej :)

Cascade niestety nie mam. Ale zawsze możecie poprosić Cathara o jedną do testów :D. Osobiście nie widziałem wcześniej testów porównawczych z udziałem tego bloku, ale faktem jest też to, że nie szukałem.

Miło by też było sprawdzić bloki roscal'a ale te to chyba jeszcze rzadsze są. Jego ostatni produkt może być groźną konkurencją dla bloków zarówno na CPU jak i GPU (4x4 cm), ze względu na wyoką szacowaną wydajność (podkreślam "szacowaną") i łatwość i niski koszt produkcji.

Tak więc z niecierpliwością czekam na testy i rezultaty.

I nie wiem co się ludzie Witchhunera czepiają. Na mój post odpowiedź była taka, że siętylko schować mogę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ven0m > jestes rzadkim typem. Nie za czesto sie zdaza, że ktos sie przyznaje do pomylek - szanuje takich ludzi.

Wykres ktory dawal Witch byl robiony przez Adamsa. Szacowal on tez C/W WW. Wyszlo mu dokladnie:

C/W=0.191

Cathar (poniekad na fizyce sie zna) wyliczal, ze uzywajac miedzi oraz standartowych metod produkcji blokow da sie zejsc jeszcze 3*C ponizej WW. Cascada okazala sie o 2*C lepsza czyli mozna prawdopodobnie mozna powiedziec, ze:

C/W (Cacade)=0,17

Wynikiem idealnym (welug obliczen Cathara) byloby:

C/W (Perfect)=0,16

Sam jestem ciekawy jak wypadnie Uriel. IMHO moglby spokojnie konkurowac z WW, ale to potwierdzic moga tylko testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prosbe Popix-a wycielem wszystko co uznalem za OffTopic.

Jakiekolwiek zazalenia prosze kierowac do mnie (uzasadnione only !!!)

Jezeli komus cos wywalilem nieslusznie to sorry, ale IMHO polowa postow byla nie na temat.

Na przyszlosc prosze trzymac sie kurczowo tematu, wszelkie prywatne sprway zalatwiac przez PW, nie w temacie, poniewaz posty takie zostana wywalone, a postolejcy mozliwe ze ukarani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas - wielkie dzięki za info ( i słowa uznania też).

Wartości Cscade i szacunkowe dla perfekcyjnego bloku dały dużo do myślenia.

Na dzisiaj obstawiam że zarówno Nukleon jak i Uriel mogą nawet być lepsze od WW Dtek'a.

Ludzie pokazywali piękne WW od Cathara i "zadziorne" z D-teka.

Numer z Dtekiem jest jednak taki, że czasem zrobią blok ładnie i równiutko, czasem niestarannie - loteria. Ciekawe do jakiej kategorii zaliczy się testowany egzemplarz.

------

Osobiście uważam, że kres możliwości bloków wodnych na CPU jest widoczny i istotą "nowej produkcji" jest skupienie się na dobrym i tanim wykonaniu. Tu już nie chodzi o czystą wydajność ale stosunek wydajność / cena.

Z takim super-wydajnym blokiem cenowo konkurować mogłyby rozwiązania zmiany stanu, które dadzą o wiele lepsze temperatury.

Tak więc prognozuję raczej rozwój w kierunku zachowania "starej" wydajności przy jednoczesnym spadku ceny. Zwrot ten można zauważyć na w produkcji roscal'a (dlatego wcześniej podałem jego konstrukcje jako godne uwagi) - bloki na oc-forums w waterblock gallery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co cathar swojego czasu prezentowal WW mial 6.25mm grubosci, ile dno mialo chyba nikt sie jeszcze do tej pory publicznie nie dowiedzial, natomiast D-tek ma conajwyzej 4.5mm... Ogolnie zawiodlem sie na D-teku, niby to amerykanskie, ale niedokladne jak kazde inne. Topy zarowno w TC4 jak i WW nie pasuja idealnie, w WW jest mijaja sie o jakies 1.5mm :x Drze na sama mysl o oporach tegoz bloczku :?

nawiasem, 250W raczej bedzie nieosiagalne z uwagi na problem ze zrodlem ciepla jakie posiadamy poki co... ale kieruje nami tylko i wylacznie chec dokladniejszego wyznaczenia C/W z uwagi na dosc prymitywne termometry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie zauwazyc, iz blad t wiekszy moze wynikac z "napastowania" procka niz relatywnie dobrego termometru (moze by zalatwic sobie jakis laboratoryjny, niekoniecznie cyfrowy, moze ktos zyczliwy pozyczy...)

Zrodlo ciepla - jakbym ja testowal to stawialbym kolo 100-150W, tak na zapas nawet. No i przydaloby sie raczej trzymac wode mozliwie blisko temperatury otoczenia, jako ze przy wyzszych temperaturach wieksza czesc ciepla bedzie oddawana nie-przez-blok (marginalna ilosc oczywiscie, ale jak tak siemartwicie o dokladnosc termometrow to ten aspekt tez moze uznacie za godny przemyslenia).

Anyway - wielokrotny pomiar powinien zminimalizowac blad. Poza tym blad bedzie podobny dla wszystkich procow, ale takze dla temperatury otoczenia. Tak wiec sadze, ze przy kilkunastu pomiarach wyniki mozna by uznac za wielce dokladne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glupie dlatego, ze w dobie dzisiejszych rozwiazan bloki roznia sie o 0.5-1C, wiec trzebaby okreslic C/W z dokladnoscia do 0.005-0.01 mniej wiecej, zeby sie wszystko zgadzalo. Z cala pewnoscia istnieja ludzie zdolni do tego, ale nie ma ich tutaj, a po co mam ci podawac wymyslone wartosci? jesli ci z tym bedzie latwiej, to pewnie cos z przedziale 0.19-0.21, ale kazde przyblizanie jest po prostu bzdura, bo - przyznaje bez bicia - nie jestem w stanie tego teoretycznie wyliczy, w zwiazku z czym to jest nic nie mowiaca zgadywanka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi