Skocz do zawartości
panel

Moc w pompkach

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do kupieni pompki...

Wyczytałem że brardzo dobre są pompki firmy Eheim.

Znalazłem 3 modele (niewątpliwie nie należa do najtańszych), jednya różnica między mini (oprócz ceny) to Moc

Co daje moc i czy warto za nia zapłacić ?? (bo wstepne przymierzam sie do tej za 215zl)

Pompka Eheim 1046 - Moc 5W - 215zł

http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6488&sid=1

Pompka Eheim 1048 - Moc 10W -245zl

http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6489&sid=1

Pompka Eheim 1250 - Moc 28W -310zl

http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6491&sid=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie eheim to przegiecie z tymi cenami . Dlatego wybralem Hydor Seltz L30 1200l/h , mniejsza , cicha , 22W a nie 28 jak jej odpowiednik Eheima , h=1,95m styka najzupelniej ;] A i kosztuje 150PLN

...i nie mozna jej dostac bo dystrybutor jej nie ma. Gdyby nie to to nawet taniej sa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku zabawy w WC tez myslalem nad Eheimem ale ceny mnie odstraszyly. Obecnie posiadam Atmana AT-305  1200l/h, 18W, h=1.3m za 33zl i w zupelnosci mi wystarcza.

gdzie to kupiles?? i czy dobrze napisales cene, 33zl??

Kupilem w sklepie akwarystycznym. Gosc sprowadzil mi to na zamowienie. Dokladnie dalem 32.50zl. Mial mozliwosc sprowadzenia jeszcze modelu AT-306 o wydajno 2000l/h 35W w cenie cos kolo 50zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku zabawy w WC tez myslalem nad Eheimem ale ceny mnie odstraszyly. Obecnie posiadam Atmana AT-305  1200l/h, 18W, h=1.3m za 33zl i w zupelnosci mi wystarcza.

Kupilem w sklepie akwarystycznym. Gosc sprowadzil mi to na zamowienie. Dokladnie dalem 32.50zl. Mial mozliwosc sprowadzenia jeszcze modelu AT-306 o wydajno 2000l/h 35W w cenie cos kolo 50zl.

a jaka jest tego glosnosc?? masz moze fotki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka jest tego glosnosc?? masz moze fotki??

Jak narazie (3 miesiace pracy) to PSU Chiefteca jest glosniejszy :) Niestety nie udalo mi sie jeszcze dorwac cyfrowki wiec zdjec nie posiadam :(

okej dzieki. fotki juz znalazlem na googlu i wyglada kanciato :) za te pieniadze to jestc ciekawa propozycja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wyglada kanciato :) ...

Hmm... to wyglad tez sie liczy?? Ja myslalem ze wydajnosc i cene bierze sie pod uwage :wink:
stwierdzam tylko fakt a nie oceniam :) jak znajde w Ol kogosz kto to sciaga/sprzedaje to chyba zaopiekuje sie ta o wydajnosci 2000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak sie to przedstawia dla modelu 2000l/h ale dla tej pompki co ja mam to otwor wylotowy jest fi19 i do tego jest koncowka fi 12/16. Pompka jest zatapialna ale na upartego mozna ja przerobic na niezatapialna (troche inwencji tworczej i poxipolu :D)

Wedlug tego co podaje producent to dla 1,3m przeplyw wynosi 200l/h, dla 1m 300l/h a dla 0,5m 900l/h.

Mnie z wezami 12/16 wyszlo ze dla 1m ma przeplyw 380l/h a dla 0,5m 780l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety z tymi linkami to bedzie problem bo ja takowych nieznam :( Wiem tyle, ze w Krakowie ktoras z hurtowni sprzetu akwarystycznego posiada te pompki. Popytaj w sklepach akwarystycznych, czy w hutrowniach w ktorych sie zaopatruja nie ma takich popmek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich.

mam pompke aquarel 650 czy jakoś tak, ale mniejsza z tym.

dzis znalazlem w garażu starą pompee grundfosa :):) OC :):):)

wyczysciłem ją i uruchomiłem, moc na 3 biegu przy wysokosci slupa do 1 metra wynosi 4000 l/h :)

ktoś może interesował sie podłączaniem czegoś takiego ???

mam zamiar przerobic wyloty pompyt na średnice wewnętrzną 12mm, tylko musze blok na procu wymienic na jakis sensowny bo mam taki 6mm :):):) ale i tak temp 32 stopnie idle na 1800+ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eheim 1200l/h za 260 to taniej niż Atmana AT-305 (2000l/h) za 50zł  8O

Radoha -> Dzieki, będę dalej szukał  :cry:  może znajde bliżej np. u mnie w Wawie  :roll:

Jesli jeszcze kogos interesuje to w Warszawie mozna ja kupic w sklepie akwarystycznym na Nowowiejskiej na rogu przy M.Politechnika w cenie 49zl

Aczkolwiek ATMAN AT- 305 posiada nast. parametry troche inne niz podajesz:

Moc: 18W

Przepływ cieczy: 1200 l/h

Wysokość podnoszenia słupa wody: 140 cm

Cena - 45zl

ATMAN AT-307

Moc: 35W

Przepływ cieczy: 2000 l/h

Cena - 95zl

Jesli ktos jest zainteresowany to w miare mozliwosci moge wystawic je na gieldzie/ allegro po tej samej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku zabawy w WC tez myslalem nad Eheimem ale ceny mnie odstraszyly. Obecnie posiadam Atmana AT-305  1200l/h, 18W, h=1.3m za 33zl i w zupelnosci mi wystarcza.

O chyba wiem co kupie już :twisted:

Dzięki za info :wink:

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, bo byla mowa o ATMANACH at-307 i to ze sa wielkie ;p, zapodales linka do galeri i sie troche zdziwilem niedosc ze napisales ze to jakies Sicce IRDA to jeszcze duzo mniejsza ta pompka. Ale tak wogole to elegancko wyglada ta pompeczka IRDA, mala zgrabna znasz moze parametry czegos tego?? i gdzie to mozna dostac ewentualnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parametry na http://www.sicce.co.uk/idra.htm

te co nas szczegolnie ineresuja...http://www.sicce.co.uk/Idragra.gif

z pompka dostajesz zlaczke 1/2" wkrecaną , 22 mm srednica zewnetrzna, mu sie udalo zalozyc na nia na goraco waz 16 mm

pompka kosztuje 79 zl+wysylka w www.akwasklep.pl

!!uwaga nastaw sie na 3 tygodnie czekania jesli u nich zamowisz!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi