Skocz do zawartości
guliwer23

Athlon XP a Via 133A?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam ważne pytanko, mam plyte główna MSI na chipsecie 133A, czy na tej plycie z tym chipem na pokladzie da sie uruchomic procesor Athlona XP o ralnej czestotliwosci okolo 1.47 jadro tego procka to Th. 0.18 wiec plyta powinna lyknac procka bo obsluguje procesory do 1.5 G ale ten procek to XP wiec nie wiem czy jest sens go kupowac jak i tak go nie odpale..... prosze o pomoc dzieki Guliwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak narazie to mozesz wrzucic bedzie kasa to wymienisz pamiec i płyte bo XP z sdr i kt133 nie powali wydajnoscią

właśnie mam taki problem: gośc ma ASUSa na KT133A i 512 RAMU

który obsługuje XP ale tylko Palomino, nie spotkałem się BIOSEM

z obsługą T-bredów.

Chce mu trochę odśwerzyć kompa bo Durak 650@850 (z roku 2000)

jest już dość wolnym prockiem

a z tego co pamiętam to:

różnica pomiędzy KT133A na SDR i KT266A na DDR była rzędu 3% (a w przypadku obsadzenia SDR -3% :D )

i tak w góre KT333, KT400, Nforce (lub jak kto woli KT600) dające "czysty zysk mocy" tak bardzo potrzebnej Excelu, Wordzie :) czy przy wypalaniu płytek.

Nforce teoretycznie jest 6 krotnie wydajniejszy od KT133A :idea:

400/133 * 2 = 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich mam ważne pytanko, mam plyte główna MSI na chipsecie 133A, czy na tej plycie z tym chipem na pokladzie da sie uruchomic procesor Athlona XP o ralnej czestotliwosci okolo 1.47 jadro tego procka to Th. 0.18 wiec plyta powinna lyknac procka bo obsluguje procesory do 1.5 G ale ten procek to XP wiec nie wiem czy jest sens go kupowac jak i tak go nie odpale..... prosze o pomoc dzieki Guliwer

a co ma sie nie dac. Da sie :D

Przykladem mogl byc moj R.I.P. SOltek SL-75KAV na ktorym ow Athlon XP 1700+ 0,13 chulal na 2 GHz - drutmodded :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...