Skocz do zawartości
berkut

Turbo sprezarka ---> Silnik odrzutowy (mega mod) ^^

Rekomendowane odpowiedzi

Berkut:

oto link który może się przydać:

http://aardvark.co.nz/pjet/turbine1.htm

człowiek zrobił coś podobnego a także wiele innych wynalazków

Miałem jeszcze parę linków ale gdzieś mi wcieło, a znalazłem je na stronce na której były filmiki o zabawie dremelem i płytamiCD(było to na tweak'u pokazywane)

Od siebie dodam że samo rozebranie zestawu(sprężarka wał turbina)sprawnej turbosprężarki powoduje jego niewyważenie i w szybkim tępie wybicie panewki.(bardzo mało prawdopodobne jest że uda się identycznie złożyć potem ten komplet)

Co do Pompy oleju, to kumpel zakłada turbo do Kawasaki i w jego wynalazku musi być ciśnienie ok 0.4MPa

Jeżeli będziesz się chciał skonsultować naukowo na Meil'u to raczej nie w zakładzie silników lotniczych bo oni niezbyt dobrze podchodzą do wynalazków, proponuje porozmawiać z dr Piechną w zakładzie aerodynamiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim witam wszystkich.

Nie chce nikogo tutaj pouczac, bynajmniej nie samego Berkuta ( rispekt ),

ale akcja z rozbieraniem turbiny nie przejdzie, zwłaszcza odkręcanie wirnika i regeneracja w warunkach polowych. Ta turbinka nie ma prawa po złożeniu działać. No chyba w bardzo ograniczonym zakresie a i w to wątpie.

Mmam nadzieje, ze sie za mocno nie "wymondżam". : )

Pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co panie Berkucie? Jesteś pan pozytywnie zakręcony :P Powinieneś być już dawno w Teleexpresie. Ale dosyć podlizywania się. Turbinka Jest urządzeniem które niezabardzo ma się co psuć prócz łożysk które mogą być padnięte tak że nawet pan Bóg by się z nimi nie sr.. tyko kupił inną. Pozatym turbina jak przypuszczam daje ok 1 bar-a i się kręci do ok 100 tyś/ obr. na minutę czyli precyzja musi być! Bo inaczej turbinka poprostu niewydoli i się znowy roz... Pozatym powinno to być napędzane energią spalin, ale jak masz takie chęci to mugłbyś zamątować tą turbinke do kolektorka silniczka gokarda skombinować jakąś chłodnicę powietrza z naljepiej wentylkiem od chłodnicy(np. Cieniasa) i zjakiejś bryczki w której to było wyciągnąć zaworki i inne bzdety z turbo i zrobić doładowanie silnika. Ale uważaj żeby nie zniszczyć przepustnicy bo przepustnica poprostu padnie. Najlepiej zrob se jakieś serwo pod pedalem gry dowaliż na max. to zamyka odlot gazów do atmosfery a <span style="color:red;">ORT: <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span></span> doładowanie i jak puszczasz to znowu wylatują. Ale największym problemem będzie dostarczenie turbince oleju(musi być ćiśnienie!!!) i więcej paliwa do silniczka (zbyt uboga mieszanka=zatarcie). Pozdro i owocnej pracy!

AKa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ugh. Jak bede u Jarka w PiąteK to wezme klucze i wywale turbinke z tej rozbitej Audicy i sproboje ją się pobawić(Audi po bitce dachowej więc chyba nie jest ash tak posuta) i bedzie hays :twisted: Bekrut A ta turbinka miała zbite łopatki czyli ciało stałe do turbo się dostało i to raczej nie bedzie działać bo może nie trzymać ciśnienia :evil: Ale sproboj szczęscia masz szanse wg. mnie 1/1000 że turbo zadziała... a tymi pozostałymi 9999 nie masz się co przejmować. W razie potrzeby posiadania dalszych info o turbo proszę o kontakt na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam tam komore spalania, narazie jestem w trakcie poszukiwywania pompy oleju zeby to smarowac

to jest pierwszy wogole projekt, porownajcie to do 1 moich zabaw z fc, zaczelem od jakiejs hybrydy a koncze na kaskadzie ;]

i apropo tego czy to zadziala- powiedzmy ze widzialem duuuzzooo bardziej skatowane turbiny dzialajace na necie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS Tylko sie nie wysadź

ROTFL, przylaczam sie ofkoz, ale myslalem, ze padne ze smiechu jak to przeczytalem :P

Prędkość Worpowa panie Berkut :D:D:D

(liczyles moze ile otrzymasz mocy i czy ona wystarczy na jazde w nie-slimaczym tempie ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz berkut nie chcialem cie urazic a jezeli tak to odebrales to wielkei sory

a tak pry okazji, to czy ie myslales kiedys na zastosowaniem cielkego helu do chlodzenie procke? ( dzieki niemu mozna osiagnac prawie temp. sera absolutneg o ) mowie na powaznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

azyl cos takiego jest praktycznie nierealne jesli chcesz uzywac kompa

jush praktyki z cieklym azotem to dla mnie bezsens (fakt pozwala zbic niezle temp i na kilka minut podkrecic max procka, problem polega jednak na funkcjonalnosci takiego rozwiazania :() Berqtowi nie wiem jak bardzo by sie staral nie uda sie raczej zbudowac zamknietego obiegu z cieklym azotem czy helem chocby ze wzgledow finansowych (bo zapalu to mu na pewno nie brak ), jush predzej z CO2 nie jestem na bierzaco z forum wiec pewnie jush probowal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hel nie jest dobry, ma za male cieplo wlasciwe... :| Pozatym agregat do chlodzenia cieklym azotem juz jest jak 2 kontenery, nie wspomne o poborze pradu i innych smiesznych w tym wypadku rzeczach...

wilczek- kaskada to takie wredne bydle (ktore juz powoli koncze) na ktorym sa temp. i do -100C ;] Wiec bede sie smial z kolesi na suchym lodzie ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędkość Worpowa panie Berkut :D:D:D

Prędkośc WARP a nie worpowa ,

a tak pozatym WARP 1 to prędkośc światła ( nie wspominając o WARP 2 czy TransWarp ) , wiec turbinie berkuta sporo do tego , oj sporo ( 1 c = 300 000 km /s )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi