Skocz do zawartości
PiNQWiN

cos ciagle laczy mnie z netem!

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

mam problem, zainstalowalo mi sie jakies swinstwo ktore ciagle chce laczyc mnie z netem i pobierac informacje! zobaczcie jak to wyglada:

http://republika.pl/pi_w_in/blad.JPG

http://republika.pl/pi_w_in/blad2.JPG - programy startujace z windowsem

ad-aware nie pomaga.. nie moge tez usunac tego jiccddb.dll (podejrzewam ze to jest to) ani przez startera ani z rejestru, po kazdym restarcie pojawia sie ponownie

co robic??

pozdrawiam

PiNQWiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom IE i wybierz: Narzedzia - Opcje Internetowe - Polaczenia...

a w nich zaznacz: NIGDY NIE WYBIERAJ POLACZENIA

to raczej nie rozwiąze tego problemu, program jest zainicjowany i pracuje w tle, to on wykonuje żadanie połączenia a nie Internet Explorer podczas uruchamiania, to jest typowe dzialanie dla trojanów i wirusów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wejdź na stronę mks.com.pl i przeskanuj skanerem online, powinien usunąć jesli to jest jakis wir. zapisz sobie nazwe biblioteki i usun lub zmien nazwe tego pliku startujac np z plytki startowej win98 ten plik nie jest na pewno plikiem systemowym.

tak tez zrobilem, skaner wykryl duzo trojanow, ale wszystkie pliki usunal.. powinno byc juz czysto.. ale nadal nie jest :( wciaz komp chce sie laczyc... tego *.dll'a nie moge w ogole znalezc, tak jakby go nie bylo, wiec nie mam pojecia jak go usunac

"nigdy nie wybieraj polaczenia" - to nic nie da, poza tym przeciez musze jakos sie laczyc.. no ale na probe tak zrobilem i ten syf dalej sie chcial laczyc

na dodatek porobily mi sie czystki w trayu, nie wszystki ikony pokazuja sie tak jak powinny

prosze o dalsze wskazowki, sprawdze jeszcze dysk nortonem, moze on cos pomoze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim uruchom tryb awaryjny (F8 podczas startu), sciagnij jakiegos antywira i w trybie awaryjnym przeskanuj system.

Najwidoczeniej biblioteka zmienila poprzedna nazwe jiccddg.dll - wyglada to na losowo generowaną nazwę sprawdz jakie sa procesy byc moze teraz jest inny xxx.dll

mozesz spróbowac w trybie awaryjnym wylaczyc uruchamianie tych bibliotek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja adware nie uzywam dlamnie lepszy jest SpyBot - nim przeskanuj system i zobacz jaki efekt.

jesli nic nie znajdzie to start>uruchom>msconfig i tam znajdz ten 'program' co łączy Cie z netem i po prostu go wyłącz.

pozdrawiam

probowalem tez tak (spybot nic nie znalazl) i nic...

nie mialem juz cierpliwosci i zrobilem formata - przy okazji bedzie porzadek na dysku :)

strzezcie sie trojanow!

pozdrawiam

PiNQWiN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi